16 oktober 2009

Malika Sorel valt Luckas Vander Taelen bij (vpmc)

.
Mignonne, allons voir si la rose

A Cassandre


Mignonne, allons voir si la rose
Qui ce matin avoit desclose
Sa robe de pourpre au Soleil,
A point perdu ceste vesprée
Les plis de sa robe pourprée,
Et son teint au vostre pareil.

Las ! voyez comme en peu d'espace,
Mignonne, elle a dessus la place
Las ! las ses beautez laissé cheoir !
Ô vrayment marastre Nature,
Puis qu'une telle fleur ne dure
Que du matin jusques au soir !

Donc, si vous me croyez, mignonne,
Tandis que vostre âge fleuronne
En sa plus verte nouveauté,
Cueillez, cueillez vostre jeunesse :
Comme à ceste fleur la vieillesse
Fera ternir vostre beauté.

Pierre de Ronsard
1524-1585


Wie geen hoofdtelefoon of oortjes bezit, zal verderop aan de mp3-s op dit blog weinig vreugde beleven, en daarom zijn we maar met een klassiek gedrukt gedicht begonnen.
Alle Franse schoolkindjes moeten dit gedicht van buiten leren, en vroeger moesten zelfs Vlaamse kindjes dat. De Vlaamse kindjes moeten dat al een poos niet meer, meen ik, en als het van de HALDE afhangt –de Franse tegenhanger van het CGKR, de zedenbrigade van onze Jozef De Witte– zullen binnenkort ook de Franse kindjes er van verlost worden ...want het is een discriminerend gedicht! Minstens moet er een bijsluiter komen.
Auteur Malika Sorel, française van Algerijnse komaf, legt dat straks uit maar nu nodigt Alain Finkielkraut haar uit, om zich voor te stellen aan de luisteraars van zijn Répliques op France Culture (een transcriptie plus vertaling van de klankfragmenten vindt u hier):

De tegenspeler van Malika Sorel in dit debat is de filosoof Alain Renaut, maar ik geef hem in de uittreksels hieronder nauwelijks het woord, want de man was gewoon geen partij. Sorel veegde met groot gezag zijn politiek-correcte standpunten van tafel. Wie dit liever zelf beoordeelt, verwijs ik naar de volledige uitzending, waarin natuurlijk ook de schitterende radioman Finkielkraut te horen is. Maar eerst lopen we wat vooruit en laten Sorel verklaren waarom Ronsard zo’n verwerpelijke dichter is. Als aanloop daartoe, heeft ze het over positieve discriminatie en over de nefaste invloed van de officiële racismebestrijding, in Frankrijk dus toevertrouwd aan de genoemde HALDE:

Renaut in zijn boek, was volgens Sorel wat licht omgesprongen met bepaalde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het lapje stof:

Alle onheil, als er van onheil sprake mag zijn, is tenslotte terug te voeren zegt Renaut op het verschrikkelijke koloniale verleden van Europa en van Frankrijk in het bijzonder:

Ze legt nu aan de filosoof Alain Renaut nogmaals uit wat diversiteit betekent, een uitleg die Malika Sorel ook bij ons eens mocht komen geven:


Er is een onwil om te integreren constateert Sorel, en als politici dit feit liever ontkennen, dan bewijzen zij in de eerste plaats een slechte dienst aan de kinderen van de immigatie:

Hoe zit het met het ingebakken racisme van Fransen en Europeanen? Is er voor het wantrouwen van de inheemse bevolking misschien een verklaring mogelijk die niet op inherente slechtheid terug te voeren is?


Die raadgeving van haar aan de verzamelde journalisten, over hun onophoudelijke, goedbedoelde, maar natuurlijk valse gebruik van de term "jongeren", zal ik te hunnen behoeve in voetnoot vertalen.*
Maar wat vindt men in Algerije zoal van uw opvattingen? vroeg Finkielkraut nog aan Sorel, en haar antwoord zal Luckas Vander Taelen plezier doen, en Paul Goossens wellicht minder plezier doen, want zij wil waarden aan de schoolkinderen opdringen. Of hoe moet je anders des valeurs non negociables verstaan? En in Algerije is men verbijsterd om Europa plat op de buik te zien gaan voor dreigementen. Ook vindt men dat immigrantenouders hun kinderen verwaarlozen.
Nog iets dat Vander Taelen liet verstaan, en dat hem evengoed kwalijk werd genomen door lichtgewicht Goossens en enkele anderen, was ...dat je geen waarden kunt opdringen als je er zelf geen hebt. Zoiets vraagt zelfs geen uitleg vindt Sorel, c'est quand-même le b.a-ba de la psychologie! .Ook wijst Sorel op het determinerend belang van taalbeheersing bij immigranten: bij ons heeft Laurette Onkelinx het liever over seulement une des conditions...

Wat we zeker kunnen overwegen, en wat de politici wellicht ook het liefst van al zouden doen, is de kat uit de boom kijken. Maar zoals Sorel bij het begin van het gesprek opmerkte tikt de tijdbom, en politicologenpraatjes of bakerpraatjes à la Renaut houden niet langer stand. De kans bestaat dat een bevolking die haar vertrouwen in de politici totaal is kwijtgeraakt, het lot in eigen hand neemt:


___________________

*
En ik wil nog even zeggen, een aanbeveling doen: laat de media er mee stoppen, om blindelings het woord “jongeren” te gebruiken. Want ook dat op zich is een ernstig probleem. Het is de oorzaak van vooroordelen tegen onze jongeren, tegen onze jeugd die zich daarna in het economische leven wenst opgenomen te zien. Telkens als er delinquenten en schoften in het spel zijn, zegt men “Jongeren hebben agressie gepleegd”, en men geeft zich er geen rekenschap van, in wat voor mate het slechte gebruik van het woord “jongere” problemen stelt voor de "goede jeugd" tussen aanhalingstekens, die eenvoudig haar plaats in onze samenleving wenst in te nemen.


Het was, om kort te gaan, een pracht van een radioprogramma. Eén woord, vond ik, ontbrak opvallend, al had dat ene woord wellicht veel zaken kunnen verklaren. Het had misschien zelfs kunnen verklaren waarom ik op het web nergens een foto van Malika Sorel heb gevonden. En ook voor Finkielkraut leek het wel een soort vijfletterig tetragrammaton ...dat woord islam.

Bon, laten we maar eindigen met een vers dat vroeg of laat misschien ook in het vizier zal komen, een van Pierre Corneille. Tristan Bernard voegde er nog een strofe aan toe, en Georges Brassens .zette het op muziek: . . Marquise.







Labels: , , , , , , , , , ,

8 Comments:

At 16/10/09 22:50, Anonymous traveller said...

@ Marc Vanfraechem

Een zeer gemeende proficiat voor dit werk.

 
At 16/10/09 22:54, Blogger Marc Vanfraechem said...

steeds tot uw dienst reiziger!

 
At 17/10/09 01:22, Anonymous Marc Huybrechts said...

P. de Ronsard ("Mignonne allons voire...") is voor mij een echte "blast from the past", waarvan ik genoten heb, en waarvoor dank. Dat ik er Brassens dan ook nog eens een keer moet bijnemen en aanhoren, dat is geen zware last of opgave. Integendeel!

Ook die Malika Sorel 'klinkt' als een zelfzekere, onafhankeljke, en verstandige vrouw, en zij constitueert een goed teken voor de toekomst, in de zin dat ze een indicatie is dat de 'contrareformatie' tegen de pc-cultuur onderwege is in France. Mijn vraag is of dat een recent verschijnsel is, of iets dat al lang onderwege is en sukses heeft. Mensen gelijk Revel, Sorman, enz...zijn van een andere generatie (min of meer de mijne) en waren 'autochtonen' die de pc-emprise op overheid en academie probeerden tegen te houden (zonder veel succes). Maar, Sorel is van 'allochtone' origine, en daar hebben de pc-verslaafden (Renaut, Goossens enz...) meer mentale problemen mee natuurlijk.

Voor mij doet dit allemaal vreemd aan. In de VS bereikte de pc-cultuur haar hoogtetoppen in de late 1960's en doorheen de 1970's. Op intellectueel vlak, was er een contra-revolutie bezig in de 1980's en 1990's, die wel politieke vruchten had en ook sukses oogste in de publishing wereld, maar die weinig vooruitgang maakte in het doorbreken van het naief-linkse machtsmonopolie in de non-exacte wetenschappen-kant van de academie en in de media. Op dit ogenblik is er politiek wel een tijdelijke terugval, denk ik, maar niet op intellectueel vlak. Auteurs met 'gezonde' conservatieve ideeen zijn er nog steeds vrij populair, en media-diversiteit (in termen van ideeen/opinies) is aan het verbeteren, ondanks de tijdelijke verdwazing van Obama-manie.

De culturele zelfhaat van de pc-cultuur in Europa hangt nauw samen met absurde culpabilisatie m.b.t. het koloniale verleden (alsof dat uniek 'Europees' zou geweest zijn in de mensengeschiedenis en eenduidig 'slecht'!). Terwijl in de VS het racisme uit het verre verleden die boemanrol vervulde om perverse zelfhaat aan te kweken. In beide gevallen is het belangrijk dat intellectuelen van allochtone en/of minoritaire afkomst opstaan om de nefaste impact van de pc-cultuur op het (onverantwoordelijk) gedrag van vele 'jongeren' (en niet-zo-jongeren) aan te klagen.

In Europa is er het extra element van absurd anti-Amerikanisme dat nauw samenhangt met de pc-cultuur (want het is nog een andere vorm van kopindegronderij). Hiervan is geen echte grote tegenhanger te vinden in de VS, en het doet natuurlijk absoluut niets om het beste van de Westerse beschaving te kunnen helpen vrijwaren in een zeer gevaarlijke wereld.

 
At 17/10/09 14:43, Anonymous traveller said...

@ Marc Vanfraechem

Kun je die text en links eens naar de brusselse en Antwerpse burgemeesters sturen?

 
At 18/10/09 21:33, Blogger Marc Vanfraechem said...

Beste mensen, bedankt voor de reacties, en ik heb nu ook van de gebruikte fragmenten een transcriptie toegevoegd + vertaling.
Sorel is belangrijk genoeg om enig werk voor te verrichten.
Maar traveller, ik vrees dat de genoemde burgemeesters het veel te druk hebben met de ontkenning van de realiteit, om die mensen ook nog eens lastig te gaan vallen met interessante teksten.

 
At 19/10/09 13:08, Anonymous pepperjack said...

Prachtige fragmenten.

Ik heb een stuk van het totaalprogramma beluisterd, en inderdaad is ook Finkielkraut een persoon om "U" tegen te zeggen.

Maar mevrouw Sorel heeft buitengewone klasse.

En in de marge vind ik dat zelfs voor hetzelfde debat die Franse taal toch een schoon goed is. ;-)

Bedankt Victa Causa.

 
At 19/10/09 13:25, Blogger Marc Vanfraechem said...

Inderdaad, de Franse taal is betoverend (tenminste als ze niet door francofonen van hier gesproken wordt, want om bv hun politici bezig te horen is geen plezier).

 
At 22/10/09 12:53, Anonymous traveller said...

De taalbeheersing van de franse intelligentia staat kwalitatief ver boven alles wat we in België hebben, ook bij de franstalige belgen.
Het is echter de vraag hoe lang dat nog zal duren, hun onderwijs gaat even snel naar de filistijnen als ons onderwijs. De jonge generatie spreekt nu een soort bargoens dat nog moeilijk te begrijpen is.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>