9 maart 2009

De vader van De Gucht spreekt ! (vpmc)

Dat politici niet in staat zouden zijn om een goed krantenstuk te schrijven is een misvatting. Job Cohen, burgemeester van Amsterdam –een politieke functie, ook in Nederland– schreef dit weekend in De Standaard een werkelijk prachtstuk over Willem Elsschot.
Helaas geeft Karel, de vader van Jean-Jacques De Gucht, vandaag in dezelfde krant alweer voedsel aan de bestaande misvatting.

–– Die familiehistorie met Karel en Jean-Jacques doet mij nu denken aan een verhaal van Karel van het Reve. Laatstgenoemde Karel vertelt ergens, dat een vriend van weer zijn vader, hoog opgaf van Johann Christian Bach. Natuurlijk, soms kon de man er niet onderuit en moest hij ook Johann Sebastian ter sprake brengen. Dan verduidelijkte hij: de vader van Bach.

De vader van De Gucht nu, schreef vandaag een stuk over de EU waarin niet één frisse gedachte, laat staan een mooie formulering te vinden was. Karel bleef bij het bekende praatje: wij politici moeten dat nog eens goed uitleggen, want de burgers begrijpen ons niet. Kortom, la langue de bois*, het vertrouwde handelsmerk.

Het is mij een raadsel waarom de meeste journalisten denken dat juist die man zegt wat op zijn tong ligt. Journalisten zullen er bijvoorbeeld nooit op wijzen dat Karel het onderscheid nog niet weet tussen de EU en Europa, een onderscheid waar de burgers niet het minste probleem mee hebben. Zeven op de tien ondervraagden in de enquête noemden zich Europeaan, maar over de EU waren de antwoorden meestal fifty-fifty, met als uitzondering het sociale beleid van de EU, dat onvoldoende wordt geacht.
Die burgers kennen er niks van, weet dan de vader van De Gucht.

En er zijn nog zaken die hij niet wil accepteren: “Zelfs het Europees Parlement dat - zoals ik zelf mocht ervaren toen ik er tussen 1980 en 1994 lid van was - een van de meest boeiende en meest democratisch werkende instellingen uit ons politieke universum is, laat mensen koud en boezemt weinig vertrouwen in.”
Zijn gezwollen taal over het universum nog daargelaten: de burgers weten ook wel dat dat parlement er geen is, want het is hoogstens, en pas sinds kort een medewetgever, zoals Dehaene in zijn onschuld nog zei. Het is een wet van Meden en Perzen dat een echt Parlement nooit medewetgever kan zijn, en de burger weet dat. Vader niet.

Waar Karel ook stil over zweeg, was de reactie van de Europese burger op de stelling: “Turkije moet lid kunnen worden van de EU” (correcte vraag trouwens, want van Europa kan het natuurlijk nooit lid worden).
Een kwart van de ondervraagden antwoordde ja en dat is een ondubbelzinnig NEE, .zou ik menen.

Zeg daar eens iets over vadertje, ontleed dat eens, in plaats van ons aan het lachen te brengen met gewichtige zinnen over ambiguïteit:
“De burger kijkt altijd met dubbele gevoelens naar de politiek, en hoe verder die van zijn eigen leefwereld afstaat, des te groter de ambiguïteit.”
.______________

* Actinomycose: Affection fréquente sur les bovidés, pouvant frapper d'autres espèces animales. Elle est due à la pénétration d'un champignon à la faveur d'érosions de la muqueuse buccale. Elle est caractérisée par la formation d'une tumeur dure sensible au niveau des maxillaires. Elle peut aussi se développer sur la langue, qui devient rigide, d'où le nom de langue de bois réservé à cette localisation.
.

Labels: , , ,

7 Comments:

At 10/3/09 00:48, Anonymous Anoniem said...

Het is inderdaad een prachtstuk van Cohen.

 
At 11/3/09 13:21, Anonymous Anoniem said...

Het is inderdaad een prachtstuk als lezing, maarre, ik denk niet dat hij Elsschot begrepen heeft enhier ga ik weer af op eigen ervaringen.
Elsschot was reklameman( ik niet), en als zodanig dagelijks aan het liegen, wat zonder meer door speelt in het dagelijkse leven. Na verloop van tijd begint men na te denken en wil men wel een poreel acceptabel boek schrijven waar de mens Elsschot zich van op een afstand bekijkt en een aantal facetten van zich zelf aan de kaak stelt. Dan voelt hij zich al een stuk beter.
Gaat hij dan zijn leven veranderen? Helemaal niet, hij voelt zich beter omdat hij een stuk zelfkennis heeft opgedaan en als het ware 10 % van zijn zelf ervaren zonden gebiecht. We kunnen er dus weer tegen aan voor een tijd.

We zijn mensen met een hele hoop fouten en gebreken. Veranderen doen we niet, intiem opbiechten wel. Een getalenteerd schrijver als Elsschot doet het publiek.

Elsschot is echter wel groot geweest als mens in het geval Borms, dat steeg boven het individu uit.

 
At 11/3/09 15:04, Anonymous Anoniem said...

Hoe kan men hier een text verbeteren?

 
At 14/3/09 03:29, Anonymous Anoniem said...

@ Traveller

Ik vermoed dat je "corrigeren" bedoelt in plaats van "verbeteren". Als ik u was zou ik me van die m (die per abuus als een p verscheen) niet te veel aantrekken. We zijn toch geen ijdele dametjes die meer om de vorm dan de inhoud geven. En als publieke 'biecht' is je stuk niet verbeterbaar. Precies omdat ze van 'Traveller' komt. Als dezelfde text van iemand anders kwam, dan zou het 'onecht' of 'ongemeend' voelen.

 
At 14/3/09 08:56, Anonymous Anoniem said...

@ Marc Huybrechts

Ik moet wel voorzichtig worden met jou. Je begint me te goed te kennen:)

 
At 14/3/09 10:14, Blogger Marc Vanfraechem said...

Iets verbeteren gaat niet. Wel kun je de tekst verwijderen en vervangen natuurlijk.
Overigens is er niets mis met het woord "verbeteren":
Van Dale geeft:

2)overgank. werkw.; h. verbeterd
goedmaken, wat onjuist is door het juiste vervangen
synoniem: herstellen, verhelpen
een fout, een woord, een cijfer verbeteren
dat verbetert de zaak niet
- daarmee is het gebrek niet verholpen
- (als litotes) dat maakt het maar erger

iem. verbeteren
wat hij onjuist gezegd heeft recht zetten

3)overgank. werkw.; h. verbeterd
zuiveren van fouten, van gebreken
synoniem: corrigeren
een opstel, een tekening, plannen verbeteren
een drukproef verbeteren

 
At 15/3/09 09:59, Anonymous Anoniem said...

Cohen misbruikt Elsschot voor zijn anti-kapitalistische deuntje. Door dat liedje heel luid te zingen hoopt hij misschien de mega problemen die hij over Amsterdam heeft gebracht te overstemmen. Cohen heeft Amsterdam tot de bedelstaf gebracht met de Noord-Zuidlijn en draagt dagelijks bij aan het toenemen van de kans op een gewelddadig conflict tussen de burgers.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>