4 januari 2010

International Leaders Summit 2009
(Vincent De Roeck)

Op 8 en 9 december jl. vond in Brussel de 6de editie van de “International Leaders Summit” plaats. Al jaar en dag is dit “Adriatic Institute”-congres de enige kans voor Belgen om in eigen land absolute topsprekers van de grootste Amerikaanse denktanks te kunnen horen. En ook dit jaar sprak de “line-up” weerom tot de verbeelding. De partners van het evenement waren dan ook niet van de minste. Naast “Open Europe” uit Londen, en “Utilis” en “ApCera” uit Brussel, prijkten ook de namen van het “Cato Institute”, de “Heritage Foundation”, het “Heartland Institute” en de “Atlas Foundation” op de uitnodiging. De tweedaagse topontmoeting genoot ook de steun van de “European Conservatives and Reformists”-fractie in het EU-Parlement en van het “World Development and Empowerment” programma van de Amerikaanse overheid. Gastheer voor het congres was Brits EP-lid Geoffrey Van Orden, die in die hoedanigheid zijn liberaal-conservatieve fractiegenoten Roger Helmer, Daniel Hannan, Jan Zahradil, Syed Kamall en Nirj Deva opvolgde. De drukke werkweek waarin het ILS-evenement van 2009 plaatsvond, fnuikte wel een beetje de opkomst, maar desalniettemin bleek toch ook deze editie andermaal een groot succes te zijn. Zelfs de pers vond voor de eerste keer in grote getale de weg naar deze tweedaagse conferentie.

Het eerste panel adresseerde de grote vraagstukken rond de toekomst van de Europese Unie in een globale context. EP-leden Daniel Hannan en Jan Zahradil stonden uitgebreid stil bij de vele gebreken van de huidige Europese Unie zoals het latente gebrek aan transparantie, democratische controle en openheid binnen de instellingen én binnen het wetgevende proces. Dan Mitchell van het “Cato Institute” en Pieter Cleppe van “Open Europe” lieten hun licht dan weer schijnen over de economische uitdagingen van Europa. Europe moet haar eigen overheadkosten drastisch verminderen, meer de kaart trekken van vrijhandel tegen haar eigen protectionistische mechanismen in, en resoluut kiezen voor het realiseren van economische groei als hoofdprioriteit in de toekomst. Net zoals alle andere panels werd ook dit congresdeel door Edward Lucas van “The Economist” gemodereerd. Lucas is zelf gespecialiseerd in de Oost-Europese transitieperiode en wees op de absolute noodzaak van constante hervormingen in de EU om onze welvaart naar de toekomst toe te kunnen veiligstellen. Europa kan niet inert blijven vasthouden aan haar geldverkwistende socialistische modellen als de rest van de wereld wél evolueert naar minder overheid en meer vrije markt.

Het tweede panel ging over de uitbreiding van de Europese Unie naar de Balkanlanden toe en schetste de zware uitdagingen van die landen. Monica Macovei is momenteel lid van het Europees Parlement maar maakte de laatste jaren vooral furore als Roemeens justitieminister. Zij was de eerste en enige die de corruptie in dat land daadwerkelijk wilde aanpakken en net daarom wordt zij tot op vandaag door een groot deel van de Roemeense bevolking gehaat. Ook omdat zij het was die de EU ooit gevraagd heeft om de uitkeringen aan haar land te stoppen tot de corruptie daar beteugeld was. Zij kwam op deze ILS-conferentie de corruptieproblematiek in die landen duiden. EP-lid Geoffrey Van Orden stond op zijn beurt dan weer stil bij de strategische noodzaak om de Balkanlanden te integreren in de NAVO en de Europese Unie. Natasha Srdoc van het “Adriatic Institute” deed de desastreuze corruptiecultuur in haar Kroatië uit de doeken en toonde aan dat de EU de bal helemaal misgeslagen heeft om Kroatië nu al EU-toetreding voor te houden zonder de corruptie-eisen te verstrengen. Gordana Jankuloska is de minister van binnenlandse zaken van Macedonië en gaf ons inzage in het radicale anti-corruptiebeleid van haar regering in de laatste jaren waarbij naar verluidt al honderden gezagsdragers ontslagen en vervolgd werden.

Het derde panel had als rode draad de aanpak van de huidige financiële crisis en schoof zéér duidelijke liberale en kapitalistische antwoorden naar voren. Ivan Miklos was vice-premier en financiënminister van Slowakije toen dat land in de jaren 1990 resoluut voor een vlaktaks koos om de economische recessie die het land toen trof aan te pakken. Met gigantisch succes trouwens. Ook nu zouden belastinghervormingen, in plaats van sinterklaassubsidies of verspilzuchtige bail-outs, de economie terug kunnen aanzwengelen. Dan Mitchell van het “Cato Institute” legde ons op zijn beurt dan weer uit dat economische groei cruciaal is en dat het onaanvaardbaar is dat Westerse landen hun socialistische uitgaven en economische vriendjespolitiek laten primeren op groei. Hij toonde ons dat amper 1 procentpunt minder groei per jaar vanaf het begin van de metingen rond 1875 ons vandaag de welvaart van 1960 zou opgeleverd hebben. Volgens hem was dat terecht iets om ons vandaag zorgen over te maken. Mitchell haalde ook zijn paradepaardje van stal en verdedigde het bestaan van belastingparadijzen omdat zij de ultieme check zouden zijn op de overbelastingen elders in de wereld. Joel Samy van het “Adriatic Institute” verschafte ons enkele inzichten over de “Index of Economic Freedom” en vertelde ons wie de laatste “winners” en “losers” waren. Lajos Bokros is momenteel lid van het Europees Parlement maar tot voor kort nog de financiënminister van Hongarije. Het was hij die de begroting van dat land eindelijk op orde kreeg. Bokros stond stil bij de nefaste gevolgen van “deficit spending”, begrotingstekorten en openbare schuldopbouw.

Verder stond er op de conferentie ook nog een vertoning van de kortfilm “33 Minutes” van de “Heritage Foundation” op het programma. Die film beargumenteert de strategische noodzaak om een anti-rakettenschild te bouwen tegen de nucleaire dreiging van schurkenstaten zoals Noord-Korea en Iran. Zonder schild zouden de Verenigde Staten van waar ook ter wereld in amper een dik half uur volledig vernietigd kunnen worden. Tenslotte kwamen de genodigden op dinsdagavond ook nog samen in de “Salons des Membres” van het Europees Parlement voor het traditionele “Liberty Dinner” dat voorgegaan werd door Marc Champion van “The Wall Street Journal” en Michal Kaminski, de Poolse Thatcheriaanse leider van de ECR-fractie. De “keynote speaker” op het diner was niemand minder dan Kim Holmes. Deze vice-minister van buitenlandse zaken onder George W. Bush is momenteel vice-voorzitter van de “Heritage Foundation” en een veelgevraagde commentator in de Amerikaanse media. Holmes liet er geen twijfel over bestaan waar zijn loyaliteit lag. Hij verdedigde de politiek van Bush, viel de Verenigde Naties aan, sprak zijn lof uit voor de Europeanen die hun nek durfden uitsteken en de VS altijd verdedigd hebben, en besprak de beleidsplannen van Barack Obama waar hij maar weinig goeds van verwacht. Holmes werkte mee aan de “33 Minutes”-film en stond stil bij de nucleaire dreiging in de wereld. Ook schreef hij het boek “Liberty’s Best Hope” waarin hij de VS oproept tot sterk leiderschap in de wereld om de veiligheid van het Westen te garanderen en om zo ook bepaalde vrijheidsidealen te kunnen blijven uitdragen.
Dit verslag verscheen ook elders op het Internet. Als toemaatje voeg ik aan deze tekst ook nog de trailer van die "33 Minutes"-film toe.


Meer over deze topconferentie op www.ils-wde.org.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


5 Comments:

At 4/1/10 13:08, Anonymous Marcel said...

http://euobserver.com/883/28205

Die Monica Macovei is me er wel eentje. Je moet het maar kunnen. Je zodanig in nesten werken met corruptiejagen dat je meer gehaat dan geliefd bent in je eigen land en dat de socialistische fractie in het Europees Parlement je zelf uitroept tot één van de tien kandidaten die ze het liefst niet in het EP zouden zien belanden. Macovei is volgens hen een 'landverraadster'. Ergens hebben ze natuurlijk wel een punt. Welke minister van een land gaat in het buitenland tegen het eigen land lobbyen en ijveren om de subsidies aan het eigen land te bevriezen? Een kleurrijke dame duidelijk, dat is het minst dat we over haar kunnen zeggen.

 
At 4/1/10 13:13, Anonymous Demis said...

Was er iemand van ons hoogstaand politici-korps aanwezig ?

 
At 4/1/10 13:40, Blogger Vincent De Roeck said...

@ Demis

Neen, niemand gezien. Derk Jan Eppink van Lijst Dedecker is even komen luisteren, maar dat was dan ook de enige. In het verleden waren Belgische politici ook in geen wegen of velden te bekennen. Nu kan dit deels misschien wel te wijten zijn aan de gebrekkige aankondiging van dit evenement in niet-internationale middens. Hoewel lezers van de WSJ of de Economist het plaatsvinden van dit evenement wel hadden moeten weten natuurlijk.

@ Marcel

Die lijst van de PES heeft vele mensen doen schrikken. In plaats van vuile neo-nazi's te vermelden, werden vooral gerespecteerde liberaalgezinde kandidaten door de socialisten verguisd. Onze eigen Derk Jan Eppink maakte het ook tot die lijst, net zoals Igor Grazin uit Estland en Andrej Hajmon uit Tsjechië. De Economist reageerde eigenlijk nog het beste op de opname van Macovei in die lijst: "Waarom verdedigen de Europese socialisten corruptie?"

http://www.economist.com/blogs/charlemagne/2009/05/why_are_europes_socialists_def

 
At 4/1/10 14:37, Anonymous Anoniem said...

Onze Pieter Cleppe begint anders ook furore te maken. TerZake, Daily Telegraph, en nu spreker op die Intl Leaders Summit. Ja wadde :-)

 
At 4/1/10 18:20, Anonymous Anoniem said...

Ik was er graag bij geweest, maar op deze blog vind ik altijd enkel maar 'verslagen' terug van zulke evenementen en nooit geen 'aankondigingen'. Misschien een ideetje om hier ook een "upcoming events"-kalender of zoiets bij te houden?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>