19 oktober 2009

Een avondje in Goed Gezelschap

VB- en NV-A aanhangers niet welkom op “The Sound of Music”-première

Zaterdag 17 oktober j.l. ging in de Antwerpse Stadsschouwburg “The Sound of Music” nog maar eens in première. De voorstelling werd bijgewoond door hunne hoogheden Prins Filip en prinses Mathilde, naar verluidt twee fervente musical-liefhebbers: de kroonprins en zijn echtgenote leggen de culturele lat vrij laag, maar laat dat onze zorg niet zijn. Ergerlijk is wel de manier hoe de organisatoren hun eigen publiek schoffeerden door alle instructies van het Paleis klakkeloos op te volgen.

Dat zit zo. Blijkbaar waren Filip en Mathilde maar te elfder ure op het idee gekomen om de première bij te wonen (die mensen hebben het ook zo druk) en was de zaal eigenlijk al uitverkocht. Al wie tickets had op de drie eerste rijen was er aan voor zijn moeite en mocht thuis blijven: die plaatsen waren herbestemd voor het prinselijk paar en heel hun gevolg. Als charme-offensief naar de Vlamingen, die de dag van vandaag toch al koele minnaars van het koningshuis zijn, kan dat tellen.
Uit inside-informatie blijkt er ook politieke stront aan de knikker. Op aanvraag van het Paleis werden alle aanwezigen namelijk op voorhand netjes gescreend op hun vaderlandsliefde, en waren lui met NV-A- of VB-connecties ongewenst, aldus luidden de expliciete instructies. Ook zij mochten dus hun gekochte tickets terug inleveren. Hoe en waar die persoonlijke dossiers inclusief politieke voorkeuren bijgehouden worden, en of dat niet in strijd is met de privacy-wet, wie zal het zeggen. Maar de veiligheid van de kroonprins gaat natuurlijk voor. Het is alleszins goed om weten dat geen enkele als “links” bekend staande partij het koningshuis verontrust (Groen! of SP.A bijvoorbeeld), noch LDD dat af en toe republikeinse oprispingen ventileert. Neen, het zijn weer die twee loten van de oude Volksunie-stam die de avonturen van de familie von Trapp moeten missen. Terecht, want het verhaal speelt zich af in het nazi-tijdperk, en de fascisten in de zaal zouden maar eens uit pure nostalgie het Horst Wessel lied kunnen aanheffen.
Maar nu serieus: ongewild duiden Filip en Mathilde precies het politieke pad aan dat ons een alternatief kan bieden voor het vermolmde Ancien Régime, beheerst en uitgebaat door een Franco-Belgisch netwerk waarin koningshuis, aristocratie en haute finance de dienst uitmaken. De cultureel-taalkundige band met Parijs wordt economisch-financieel bezegeld én geconsumeerd; dat was al zo ten tijde van de Société Generale, vandaag is het met Fortis/Suez niet anders.
De uit de zaal gebonjourde separatisten moeten dus van twee één maken, dat is de duidelijke hint van het Hof: de Vlaamse onafhankelijkheid uitroepen en een sterk republikeins verhaal uitwerken. Het een kan niet zonder het ander. Economisch, sociaal, cultureel, en politiek. Elk conservatisme is in deze context misplaatst. Het gebaar van Jan Peumans om een uitnodiging in Laken af te slaan, was pertinent en symbolisch zinvol. Maar het Vlaams parlement is en blijft een praatbarak, als het ingebed blijft in een hoogst verwarrende deelstaatconstructie, gedomineerd door grendels, pariteiten en belangenconflicten.
Ik zou dus zeggen: dat de twee politieke formaties, in wiens gezelschap Filip en Mathilde geen avondje uit wensen door te brengen, toch maar eens nagaan hoe diep het water tussen hen eigenlijk nog is.
Het is ooit begonnen met een derderangsopera in Brussel,- het zou wel eens kunnen eindigen met een grijsgedraaide musical in Antwerpen.

Johan Sanctorum

5 Comments:

At 20/10/09 14:43, Anonymous polly said...

Uw bron, Johan Sanctorum? 'Inside informatie' is voor mij niet goed genoeg meer na al die anonieme geheimzinnigaards op televisie en in de geschreven pers, die de status van 'betrouwbare bron' toegedicht krijgen. Wie garandeert dat u dit niet gewoon uit uw duim gezogen hebt?

 
At 23/10/09 09:47, Anonymous Johan Sanctorum said...

Daar hebt u een punt. Ik weet het inderdaad uit de "inner circle" van dit gebeuren, maar hoe het bewijzen? Daar dient dus onderzoeksjournalistiek voor. De zgn. "kwaliteitsmedia" (DS, DM, VRT) hebben mankracht genoeg om het uit te pluizen. Waarom doen ze niets? Ik heb mijn bron discretie beloofd, en hou me daar aan.
Als opiniërend filosoof/publicist heef ik hooguit hints. Doet men er niets mee, het zij zo...

Johan Sanctorum

 
At 24/10/09 09:59, Anonymous Anoniem said...

Als deze informatie klopt dan zouden de mensen die geweerd werden toch minstens in groep naar het gerecht kunnen stappen dacht ik? Waarom horen we niets van die mensen?

 
At 24/10/09 18:14, Anonymous Ernest said...

@ Anoniem, naar het gerecht stappen ? Om bij een of andere logerechter schade te bewijzen ? Kom nou

 
At 24/10/09 21:34, Anonymous Anoniem said...

@Ernest: al was het maar om ruchtbaarheid te geven aan dit toch wel straffe verhaal dat elke Vlaming zou moeten kennen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>