16 juni 2007

De N-VA en de schaduw van Nemesis (Hoegin)

NemesisZou Bart de Wever na 10 juni al een offer hebben gebracht aan Nemesis? In het Oude Rome deden triomferende generaals dat immers ook uit dankbaarheid voor de behaalde overwinning.

Bij de Grieken was Nemesis de godin van de gerechtigde wraak: wanneer iemand zich schuldig maakte aan hybris, werd hij door haar meedogenloos gestraft. In Rome werd zij echter geïdentificeerd met de godin Fortuna, waaraan succesvolle generaals offers brachten en wiens bescherming gladiators zochten voor zij de arena ingingen. De komende weken, maanden en jaren zullen uitwijzen met welke versie van Nemesis Bart de Wever geconfronteerd zal worden: de Griekse of de Romeinse versie.


Zo lees ik bijvoorbeeld dat Bart de Wever Jean-Marie Dedecker vertelt dat hij zich de komende weken kalm moet houden. Bij mij roept dat het beeld van het rijkeluiszoontje dat aan het arme buurjongetje vertelt dat als hij braaf is, er morgen misschien wel iets lekkers te rapen valt. Wat het zoontje ondertussen niet weet is dat papa Yves in het geheim stevig flirt met zijn maîtresse Joëlle, en haar allerlei lieflijke woordjes influistert, enfin, toch als we kranten als La Libre Belgique moeten geloven. Als zoontje Bart niet oppast staat hij dus morgen misschien wel zelf op de straatstenen met als enig bezit de kleren om zijn lijf, want in het huis van papa Yves zal er plaats gemaakt moeten worden voor de stiefkindjes, inclusief de vele neven en nichtjes die Joëlle zal meebrengen. Zoals de kleine Olivier bijvoorbeeld, die net als Guy het voortuintje liefst niet gesplitst ziet. En misschien zal het dan wel Bartje zijn die braaf zal moeten zijn om bij buurjongetje Jean-Marie nog onderdak te mogen krijgen.

Labels: , , , , ,

5 Comments:

At 16/6/07 17:17, Blogger Bernhard De Muynck said...

In het schrijven van verhaaltjes ben je heel erg goed, en in doemdenken nog beter. Of is het een innige hoop die je verwoordt?

Hoe dan ook, zo kan je over iedereen wel een mogelijk toekomstverhaal schrijven. Blijven proberen!

 
At 16/6/07 23:31, Blogger Filip van Laenen said...

Ik zal mijn best doen!

 
At 17/6/07 00:39, Anonymous Anoniem said...

Wat ik tot nu toe van Yves Leterme heb gezien, is beginselvastheid. Proficiat voor hem. Hopelijk stelt hij niet teleur.

 
At 19/6/07 14:19, Anonymous Anoniem said...

Bij het begin van paars heeft Guy Verhofstadt de belangrijkste onderhandelingstroef zomaar afgegeven, namelijk de financiering van het onderwijs. Het zal in ieder geval hard worden. Een redelijk voorstel, te nemen of te laten, zonder belangrijke toegevingen, lijkt me de enige oplossing, anders nieuwe verkiezingen. Waarbij alles wordt gedaan om franstalig Beligië in een negatief daglicht te stellen, een parasiet die zichzelf niet uit het moeras wil halen en aan Vlaanderen niet wil geven wat het toekomt.

 
At 19/6/07 14:22, Blogger Luc Van Braekel said...

Goede redenering, Yves P. Alleen dit: sinds deze week zijn nieuwe verkiezingen wettelijk onmogelijk zolang het probleem BHV niet opgelost is.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>