22 februari 2007

Vlaamse racisme-industrie (Hoegin)

Wouter van BellingenVlaanderen kent al enkele jaren iets dat best omschreven kan worden als een racisme-industrie. Telkens er verkiezingen in zicht zijn steekt die industrie ijverig een tandje bij, maar af en toe ontploffen de halfafgewerkte producten van die industrie in de gezichten van de producenten. Hoe het met Wouter van Bellingen zal aflopen valt op dit ogenblik niet te zeggen, maar dat er een geurtje aan deze zaak zit is nu reeds duidelijk.

Wie herinnert zich nog het geval-Remmery? Het hele land werd wekenlang in rep en roer gehouden, en zelfs het Hof liet zich gewillig inschakelen om de zaak toch maar zoveel mogelijk op te blazen, te rekken en uit te buiten. Vandaag blijft er weinig of niets van over: dat Naïma Amzil het slachtoffer was is duidelijk, maar de kern van de zaak had uiteindelijk niets met racisme te maken en was eigenlijk niets meer dan een vulgaire historie die zo zou passen in een derde-rangs soap.

We maken een sprong in de tijd en komen uit bij het geval-Sarrokh een paar weken geleden. Als een donderslag bij heldere hemel werd hij in de media gelanceerd als het slachtoffer van een grotesk geval van racisme, daarbij gesteund door de racisme-KMO Divers & Actief. Twee dagen duurde dit circus, tot één of andere blogger (jaja, eigen lof stinkt) vanop duizend kilometer afstand eens bij Google ging kijken of dit geval van vermoorde onschuld soms geen elektronische sporen had nagelaten op het internet. Blijkt de man op de lijst van de MDP gestaan te hebben, waarna Abdel Ani Sarrokh even plotsklaps als hij verschenen was weer uit de media verdween. Of toch niet: een week later verscheen er in De Standaard dan toch nog een artikeltje met deze keer wat échte achtergrondinformatie over de man, aan de formuleringen te zien door de journalist in kwestie met de staart tussen de benen geschreven. En dat schrijft niet makkelijk. Wat mij nog het meest verwonderde is dat geen enkel, maar dan ook geen enkel lid van de verzamelde Vlaamse kwaliteitsredacties vóór mij op het idee was gekomen eens na te gaan wat die man in zijn leven zoal uitgespookt zou hebben.

Opvallend in die laatste zaak was ook hoe het CGKR, er anders toch als de kippen bij om elke vorm van werkelijk en vermeend racisme aan te klagen, zich volledig afzijdig hield. Geen burgerlijke partijstelling «voor alle zekerheid», of straffe uitspraken van een Jozef de Witte. Neen, niets van dat alles. Hadden zij wel hun huiswerk gedaan en wisten zij welk vlees zij in de kuip hadden met Abdel Ani Sarrokh? In dat geval kan je je afvragen waarom zij de doldraaiende journalisten niet een paar wenkjes hadden gegeven om de onzin te stoppen, wel wetende dat de waarheid vroeg of laat toch aan het licht zou komen?

En daarmee kunnen we terugkeren naar Sint-Niklaas en Wouter van Bellingen. Ook deze keer draaien de propagandamachines op volle toeren: drie koppels zouden geweigerd hebben te trouwen omwille van de huidskleur van de schepen. En vooral SPIRIT, de partij van Wouter van Bellingen, probeert het onderste uit de kan te halen met deze zaak, al wil burgemeester Freddy Willockx voor hen niet bepaald onderdoen. Maar zoals reeds gezegd: er zit een geurtje aan deze zaak. Ook in deze zaak houdt het CGKR zich opvallend afzijdig, hoewel er, zoals de zaak vandaag in de pers voorgesteld wordt, duidelijk sprake is van drie gevallen van stuitend racisme. En merkwaardigst van al: het Centrum wil niet eens zeggen waarom.

Naar de identiteit van die drie koppels is het ondertussen raden. Alweer volgens de pers, of beter, de commentatoren, zouden het raszuivere Vlamingen van het allerpuurste racistische soort moeten zijn. Of dat moeten we toch geloven. Dat nog geen enkele journalist à la Douglas de Coninck, anders niet vies van een stevig stukje onderzoeksjournalistiek als het de politieke zaak kan dienen, nog niet één van die drie koppels heeft kunnen ontmaskeren en hen eens goed aan de schandpaal heeft genageld kan niet anders dan een zeldzaam geval van journalistieke terughoudendheid genoemd worden. Kriebelt het dan niet om één van de trouwlustigen te ontmaskeren als jarenlang lid van het Vlaams Belang/Blok? En misschien heeft één van hen wel een grootvader die nog Oostfronter is geweest, stel je voor! Of zou er met die drie koppels iets aan de hand zijn dat het daglicht niet goed verdraagt – en dan hebben we het niet over hun racisme.

En er is nog meer. Op 21 maart gaat er in Sint-Niklaas een massatrouwpartij door, georganiseerd door «Sint-Niklaas gaat vreemd». Volgens Tessa Vermeiren in Knack is dat een «spontane» beweging, op gang gebracht door een «grappige opmerking» van Wouter van Bellingen. Er gebeuren daar in Sint-Niklaas de laatste tijd anders nogal veel «spontane» en «grappige» dingen, als je het mij vraagt. Zo bijvoorbeeld ook dat net nu Wouter van Bellingen in De Pappenheimers opduikt als onbekende Vlaming. Of beter gezegd, als ex-onbekende Vlaming. Van een toeval gesproken. Nu ja, dat optreden werd reeds maanden geleden vastgelegd, en het toeval zit 'm dus meer in het feit dat precies enkele weken geleden plots uit het niets drie racistische perfect anonieme trouwlustige koppels opdoken in Sint-Niklaas. Het plannetje van Wouter van Bellingen om in het programma zijn rol te spelen van onbekende Vlaming was daarmee ferm om zeep. Het zal je maar overkomen.

De vraag waar ik nu mee zit is hoe lang die Wase onzin nog zal blijven duren, en hoeveel van die koppels die op 21 maart aan die massatrouwpartij gaan deelnemen zich uiteindelijk mooi in het ootje genomen zullen voelen. Want van twee dingen één: ofwel zal vroeg of laat deze zaak leeglopen als een slappe ballon wanneer zal blijken dat er bedrog in het spel zit, ofwel is deze zaak («toevallig», «spontaan» en «grappig») mooi getimed om te passen in de verkiezingscampagne van kandidaat Wouter van Bellingen voor de kamerlijst van sp.a-SPIRIT in Oost-Vlaanderen. De controlecommissie voor de verkiezingsuitgaven kan misschien best voor 21 maart eens een bezoekje aan Sint-Niklaas plannen.

Labels: , , , , , , , , , , ,

3 Comments:

At 23/2/07 00:24, Blogger Marc Vanfraechem said...

Prachtig alweer Hoegin.
Natuurlijk speelde jouw blog een rol in de affaire Abdel Ani Sarrokh, maar géén journalist die dat zal toegeven.
Die jongens en meisjes komen ook nooit eens op de voor hen wellicht tegennatuurlijke idee ...om eens aan échte journalistiek te doen.
Maar je vergat, beste Hoegin, in je overzicht nog de staatsgevaarlijke Blood and Honour-groep te vermelden. Hoe zou dat aflopen, zeg?
En zoals elk gezonddenkend mens al heeft bedacht, maar geen enkele journalist: waarom werd niet minstens één van die trouwlustige koppeltjes aan een kruisverhoor of interview onderworpen? Die namen moeten toch weken op voorhand bekend zijn, want dat is nu juist een voorwaarde voor een geldig huwelijk... Bestáán die koppeltjes wel vroeg ik mij al af.
Er zijn geen journalisten in Vlaanderen, gewoon géén.

 
At 23/2/07 00:32, Blogger Marc Vanfraechem said...

en omdat ik op dat moment nog niet op IFF schreef, zou ik deze blog uit 2005 misschien mogen aanbevelen, toen het Remmery-onderzoek nog liep:
http://victacausa.blogspot.com/2005/05/een-niet-al-te-gewaagde-voorspelling.html

 
At 23/2/07 09:36, Anonymous Anoniem said...

Het is een zaak met een raar tintje.

Wie het Ndlse prgr Pauw&Witteman gezien heeft waar Van Bellingen te gast was, zal ongetwijfeld opgemerkt hebben dat de toch-wel-effe-zeer-linkse Marijnissen, leider van de SP, die toen ook te gast was, het verhaal gewoonweg NIET GELOOFDE. *And even if...*, vooral het niet onderzoeken van wie-wat-waar vond hij BIJZONDER ONWAARSCHIJNLIJK.

Laten we eerlijk zijn: dat laatste vind ik ook. Sowieso vind ik het raar dat iemand die zijn huwelijk gepland heeft, op zo'n detail zou afknappen, a fortiori als het jonge mensen betreft. Het zou dus des te meer de moeite lonen om de motieven van deze mensen te onderzoeken, want dit lijkt me echt zeer vreemd (en mi zeer afkeurenswaardig) gedrag. Dit zou huidskleur-racisme pur sang zijn (eindelijk, zou ik bijna zeggen, racisme zonder de minste objectieve minste verantwoording, het spook is gematerialiseerd!). En plus zijn naam en toenaam van de betrokkenen gekend! Wat een kans om te leren over racisme!!!

Maar ach...

Verder kadert deze zaak inderdaad prachtig in de verkiezingsmarketing. In tegenstelling tot de officiële ontkenning, is mij ook (uit tiende hand, je weet wel) ter ore gekomen dat SPa en Spirit hun "allochtonen" bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen met uiterste precisie hebben gekozen en omkaderd. Op zich een bewijs van intelligentie, en ook al ligt hun ideologie me niet, het resultaat was er; chapeau!
Maar er wordt dus wel degelijk veel meer strategisch gehandeld en gedacht dan een normaal mens zou vermoeden.

Genoeg vragen dus, maar stilte blijft heersen...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>