15 januari 2007

Jean-Pierre Vernant (victa placet mihi causa)

.
France Culture heeft vandaag, naar aanleiding van het overlijden vorige week van de grote classicus Jean-Pierre Vernant, een uitzending gemaakt van volle zes uur. Ik kwam te laat thuis voor alle zes uren, maar de laatste twee heb ik, als was ik bevroren aanhoord.
Dat komt omdat Vernant – die 93 is geworden en zijn laatste college in oktober gaf – vanuit zijn ongeëvenaarde kennis van de wereld van Homerus, ook enkele boeken heeft geschreven voor leken zoals u en ik.
Hij schrijft dan over de helden Achilles of Odysseus, als waren die nog in leven en onder ons. Bij hem worden hun problemen en eigenaardigheden de onze.
Tot slot van de uitzending gaf France Culture gewoon heel dat laatste college van Vernant. Hij gaf toelichting bij enkele passages uit de Odyssee.
Een oude maar vaste stem hoorden wij, vijftig minuten zonder verspreking, maar dat is niet het bijzonderste, nee, met een aantal invallen en situationele dingen die de lesgever terplekke verzon. Die 93-jarige frisse geest sprak, tot ergernis van zijn dokters bekende hij, een lesuur lang tot zijn geliefd publiek van jonge studenten, en hij besloot:

Vive l'Odyssée! [applaus]
et maintenant, vous l'avez remarqué les jeunes [...iets dat ik niet verstond] ...ma voix et beaucoup d'autres signes: il est temps que les vieux aillent au dodo.
.

Labels: , , ,

3 Comments:

At 16/1/07 11:17, Anonymous Anoniem said...

Jammer dat u hier geen mogelijkheid zag nog even een zijdelingse opmerking over Bush of zijn landgenoten te maken.
Anderzijds is de rimpelloze rust die op dit gemis volgt ook wel eens fijn.

 
At 17/1/07 21:39, Blogger Marc Vanfraechem said...

;-)

 
At 17/1/07 21:45, Blogger Marc Vanfraechem said...

anderzijds beste elhaz: het gaat hier toch weer over Europese identiteit, en die gelegenheid had ik dus wel gevonden ...als zij gepast was geweest. Maar in een "in memoriam" hoort een mens zijn eigen inbreng wat te beperken.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>