1 december 2009

Liberty Conference 2009 (Vincent De Roeck)

Tijdens het weekend van 24 en 25 oktober jl. vond andermaal de "Liberty Conference" plaats en naar aloude gewoonte was ook uw dienaar daarop present. De statige "National Liberal Club" op de kruising van Whitehall Place en de Horseguards Parade is nog steeds de venue in Londen voor deze jaarlijkse herfstbijeenkomst van de "Libertarian Alliance" en de "Libertarian International". Opnieuw waren meer dan 100 vrijdenkers naar de Britse hoofdstad afgezakt om te netwerken, te socialisen, zich te goed te doen aan de heerlijke spijzen en goddelijke dranken, zich te vergapen aan het kader en zich natuurlijk verder te verdiepen in de diverse aspecten van onze vrijheidsdoctrine. In tegenstelling tot de voorbije edities stonden er dit jaar wel geen internationale kleppers zoals een Hans-Hermann Hoppe, een Aubrey De Gray of een David Friedman op het programma, maar dat was aan de opkomst zeker niet te zien. En ook de algemene kwaliteit van de conferentie lijdde hier allesbehalve onder. De organisatoren, Christian Michel van de LI en Sean Gabb van de LA, hadden weerom kosten noch moeite gespaard om van het conferentieweekend iets moois te maken, en dat was ook duidelijk te zien. Kortom, de afwezigen hadden ook nu weer volledig ongelijk.

De uitermate succesvolle Britse libertarische bloggers Chris Mounsey, beter bekend onder zijn pseudoniem "The Devil's Kitchen", en Paul Staines, oftewel "Guido Fawkes", kregen elk in Londen ruimschoots de tijd om hun kijk op de media te geven en de meerwaarde van burgerjournalistiek en internetactivisme te becommentariëren. Ook stelden ze op de conferentie de werking van de recent opgerichte "UK Libertarian Party" voor. Een mooi initiatief, daar niet van, maar de levensvatbaarheid van deze partij/beweging in een land met al vrij libertarisch ingestelde gevestigde partijen zoals UKIP, de Tories of de England Democrats lijkt mij zeer dubieus. Dr. Richard Wellings van het "Institute of Economic Affairs" sprak over de begrotingstekorten in Europa en deed een oproep aan de politiek om van de gelegenheid gebruik te maken om opnieuw veel te beginnen privatiseren, ook de zogenaamde "publieke goederen" zoals wegen en nutsvoorzieningen. Josie Appleton van de "Manifesto Club" gaf een fraaie libertarische kritiek op de huidige Europese Unie en stond ook stil bij de massale verspilling van middelen in Brussel en het democratisch deficit.

Professor Jan Lester van Middlesex University en filosoof Perry de Havilland van de Britse website Samizdata.net gaven elk een weinig verhullende kritiek op de ideeën van Karl Popper en diens links-etatistische neigingen. Een ware verademing voor oude volgelingen van Guy Verhofstadt en diens Popperiaanse entourage. Professor Tim Evans van Imperial College schetste voor ons de geschiedenis en evolutie van de klassiek-liberale of libertarische beweging in Groot-Brittannië, de positie van de "Libertarian Alliance" en de verschillen tussen radicaal-libertarische organisaties en de meer gematigde centrumliberale clubs zoals het "Adam Smith Institute". De liberale activist Myles Jackman kwam het "Backlash"-project voorstellen dat zich inzet om pornografie en alle seksuele handelingen uit het strafrecht te halen, en journalist Babek Farrahi van "Diplomatic Courier Magazine" sprak in Londen over zijn persoonlijk leven als gelovig moslim én klassiek-liberaal. Volgens hem sluit de islam als godsdienst het liberalisme helemaal niet uit en zijn er veel meer raakvlakken tussen beide dan men in West-Europa wil geloven.

Professor Anthony Evans van de LSE wijdde ons in de geschiedenis van het bankieren in, sprak ons over eerlijk en fiatgeld, haalde de centrale banken onderuit en hield een vlammend pleidooi voor minder overheid en méér marktwerking in de economie. Sophie Robbins van de Britse "home school league" kwam thuisonderwijs als model verdedigen en putte uit haar eigen wedervaren als thuisgeschoolde tal van leuke anecdotes. Shane Frith en Mark Littlewood runnen samen de Britse denktank "Progressive Vision", maar hebben een verschillende politieke achtergrond. Shane is lid van de Tories, Mark van de LibDems. Zij gingen met elkaar in debat over welke politieke strekking het meest de belangen van klassiek-liberalen zou behartigen. Zij kregen in het panel ook het gezelschap van Jock Coats die als notoir anarcho-kapitalist (en gewezen schepen van Oxford) elke politieke poging om vrijheid te vergroten per definitie van de hand wees. Niemand won de discussie natuurlijk, maar het was best een interessant debat. Tenslotte kregen we ook nog een speech van Teresa Gorman, oud-parlementslid voor de Conservatives, en de uitreiking van de "Chris R. Tame Award" tijdens een exquis galadiner in de "National Liberal Club" voorgeschoteld. Op naar volgend jaar!
Op de foto's zien jullie mij op het Thames-terras van de "National Liberal Club", mij in de fraaie orangerie van de NLC, mede-LVSV'er Christophe Charpentier en mezelf in de Champagnebar van Saint Pancras, mede-LVSV'er Jan Hayen en mezelf op de Jubilee Bridge voor de NLC en mij op de Westminster Bridge voor het London Eye.

Meer over deze conferentie op www.libertyconference.com.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


2 Comments:

At 2/12/09 09:59, Anonymous Anoniem said...

"Climategate claims its first big political scalp"

Australian conservatives have shown the way by dumping the party leader who was in favour of massive carbon taxes and replacing him with one who stated last month that AGW is “crap.”

This makes Malcolm Turnbull, the suddenly-ex-leader of Australia’s Liberal party, the first major political victim of the Climategate furore. And his replacement Tony Abbott, the first politician to reap the benefits of the world’s growing scepticism towards ManBearPig. Of the three candidates, he was the only one committed to delaying the Australian government’s proposed Emissions Trading Scheme (ETS).

The trouble began last week when Australia’s opposition Liberal party began haemorrhaging frontbenchers, all of them preferring to lose their jobs than be railroaded by their leader into voting with the Government on Kevin Rudd’s new carbon tax.

http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100018413/climategate-claims-its-first-big-political-scalp/

 
At 2/12/09 09:59, Anonymous Anoniem said...

"New direction for Australia's Centre-Right"

Abbott's climate poll dare
Abbott will steer the Liberal Party back to its conservative roots with a 2010 election campaign portraying Kevin Rudd as a Whitlamesque big spender whose climate change policies will smash Australian jobs.

http://www.theaustralian.com.au/news/abbotts-climate-poll-dare/story-e6frg6n6-1225805940182

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>