9 oktober 2009

Eindelijk spreekt de Wetenschap! (vpmc)

Het plezierigste aan een krant is altijd, om erin te lezen wat je zelf al lang wist. Natuurlijk, er zullen ook mensen bestaan die met plezier hun eigen overtuigingen onderuit zien halen, maar dat aantal moet gering zijn.
Zo vermoed ik dat gisteren minstens twee Standaardlezers, namelijk Marc Reynebeau en Dave Sinardet, danig in hun nopjes zullen geweest zijn met de wetenschappelijke studie van de professoren Deschouwer, Hooghe, Walgrave e.a.
Deze geleerden hebben zopas staalhard –zij het politicologisch– bewezen dat de Burger bij de laatste verkiezingen helemaal niet aan de staatshervorming heeft gedacht! en dat, als die burger in het hokje er toch even aan gedacht zou hebben, zijn gedachten hoogstens zijdelings waren en pas op de vijfde-zesde plaats kwamen.
Argeloze leken zoals u en ik, zullen misschien de partijprogramma's bekeken hebben, en tot de bevinding zijn gekomen dat die burger eventueel wel een beetje nationalistisch had gestemd, maar de stem van de burger moet natuurlijk convenabel geïnterpreteerd worden. Cijfers op zich zeggen niets.
Min of meer spijtig is het, dat wij de vraagstellingen niet kennen die onze wetenschappers gebezigd hebben bij hun vorsingswerk. We mogen echter aannemen dat zij de grootst mogelijke objectiviteit hebben nagestreefd bij het werk waarvoor zij alles bijeen goed betaald werden.
En tenslotte –het mag ook eens meezitten– het toeval wil nu dat hun bevindingen meer dan gelegen komen voor onze Federale Regering die dezer dagen volop, of toch al bijna met de begroting bezig is. Zo zien we dat een regering er altijd belang bij heeft om degelijk wetenschappelijk onderzoek met gulle hand te steunen.
Een Reynebeau of een Sinardet mogen dan al direct na de verkiezingen net hetzelfde geschreven hebben, en nog een paar andere belgicistische herauten ook, maar anders dan bij de kiesuitslag zelf, hebben we nu echte en goed geduide cijfers!
.

Labels: , , , , , ,

2 Comments:

At 10/10/09 10:35, Anonymous Ernest said...

Bij het horen van de naam "Hooghe" denk ik niet aan "wetenschappelijk" maar aan "politiek correct". Die man is er steeds bij om politiek correcte thema's met een pseudo wetenschappelijke en statistische saus te overgieten, maar als je eens goed kijkt naar de logica achter zijn "studies" dan is het echt heel dunnetjes. Ik vraag me af of hij hoervoor telkens extra wordt betaald bovenop zijn professorenwedde (met ons belastingsgseld) ?

 
At 10/10/09 12:40, Anonymous d'Arme Richard said...

hoervoor?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>