11 april 2009

Isabel Albers houdt (bijna) goed haar Pasen (vpmc)

The more dead and dry and dusty a thing is the more it travels about, schreef Gilbert Keith Chesterton in 1905 in zijn prachtige Heretics (Dover Publications, 2006, p.23). Fertile things are somewhat heavier, voegde hij nog toe.
José Happart, Maurice Bayenet, Jean-Claude Van Cauwenberghe, Jean-Pierre Dardenne, René Thissen en Michel Lebrun zullen Chestertons opvattingen over reizen vermoedelijk maar matig kunnen smaken, en ik neem aan dat de heren meer voelen voor Marguerite Yourcenar: “Qui consentirait à mourir sans avoir fait au moins le tour de sa prison?”, want zij zijn met hun vrouwen en gezellinnen gezellig op studiereis in Californië.
Oorspronkelijk was hun reisplan nog om de rekeningen naar de belastingbetaler door te schuiven, maar die laatste etappe wordt geannuleerd belooft Elio di Rupo, die tenslotte al sinds 2005 als een Heracles zijn partij aan het saneren is: Je ne veux plus de parvenus. Je les traquerai moi-même. J'en ai marre des parvenus! Il n'y a pas de place pour les parvenus au Parti Socialiste!
Et patati et patata,
vergat hij nog erbij te zeggen.

Nu brengt
vandaag Isabel Albers verslag uit over deze reishistorie:
Het is niet de eerste keer dat het Waals Parlement snoepreisjes organiseert. Wel de eerste keer is het dat er dagenlang schande over geschreven wordt in –inmiddels– de voltallige Franstalige pers. De gewoonlijk zo gezagsgetrouwe Franstalige journalisten pikken het niet meer. De internetgemeenschap stuwt hen voort. Bloggers hebben opgeroepen om woensdagochtend om half acht in Zaventem de oude krokodillen van het Waalse parlement een warm welkom te komen heten.
De partijen reageerden in slow motion. Pas toen de heisa dagenlang werd uitgesmeerd in de kranten, vond de PS plots dat er nieuwe regels moesten komen voor parlementaire reizen. Een kwestie van fatsoen tegenover de burgers in crisis, zei Elio Di Rupo, nadat zijn kwelgeesten Happart en Van Cau het kwaad hadden aangericht.

Dit is ongetwijfeld een mooi eerbetoon aan de bloggers waarvoor dank, Isabelmaar als jouw Paasbiecht kan het nog niet dienen, want je lijkt wel te insinueren dat het met de Vlaamse journalisten anders gesteld is, en dat die niét embedded zouden zijn?
Eerlijk zijn in de biecht hé, anders telt het niet, en komt er zelfs nog een zonde bij!
.
.

Labels: , , , ,

3 Comments:

At 11/4/09 23:34, Anonymous Marc Huybrechts said...

Ik vermoed dat ze naar California zijn getrokken om zich 'thuis' te kunnen voelen in den vreemde. Er zijn vele gelijkenissen tussen California en Wallonia vandaag, tussen de PS-staat en de Democratic party-lock op het staatsparlement in Sacramento (Arnold heeft zich al lang geleden 'bekeerd' of opgegeven). Niet alleen wat de publieke financien betreft, maar ook trends in de reele economie (grote importen van semi-legaal kiesvee, kapitaalvlucht en dynamische mensen-uittocht, chantage van een 'federale overheid' enz...). Zowel in San Francisco als in Hollywood moeten ze zich heel goed thuis gevoeld hebben, Happart en Co. En daar moesten ze ook geen Vlaams spreken, juist gelijk in Brussel trouwens.

Maar ik betwijfel wel dat die heren meer voor Marguerite Yourcenar zouden voelen. Van de geschiedenis van het Romeinse Rijk zullen ze waarschijnlijk weing of niets afweten, en dus nog minder ervan begrijpen of 'leren'. En Yourcenar zou er niet aan gedacht hebben van te gaan rondhangen in de pretentieuse vleespotten van SF en Hollywood. Die is stilletjes gaan wegkwijnen met haar Amerikanse lover - diagonaal aan den overkant van het 'continent' - op de rotsige kust van Maine tussen de dennebossen en een paar lobstervissers.

 
At 13/4/09 11:30, Anonymous pepperjack said...

Na het jarenlang gefulmineer dat zgn burgerjournalistiek aka blogging niets bijbrengt, ofte "geen oplossing" is (is er eigenlijk ergens een probleem?), is dit toch wel een kniebuiging van jewelste.

Ik vind Albers best wel ferm, zeker geen zoveelste grijswaarde in haar sector. Maar de ontsluiering van haar "kleine omissie" was wel touché.

Sluit goed aan bij het artikel van LVB waar Terzake een bolwassing krijgt om u tegen te zeggen http://lvb.net/item/7285.

Die MSM bulkt van de hypocrisie, en het lijkt alsof ze het voor zz alleen erger willen maken. Misschien is dit een eerste, voorzichtig, bochtje?

 
At 13/4/09 18:34, Blogger Marc Vanfraechem said...

Ik geloof ook dat Isabel Albers hier een opvallende bekentenis doet, en dat het haar siert. De meeste journalisten zijn nog niet zo ver, maar dat komt nog, want de crisis in hun sector is natuurlijk niet vreemd aan het soort van "berichtgeving" en duiding dat zij denken te mogen brengen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>