10 november 2008

Wanneer is een grap racistisch? (Hoegin)

Silvio BerlusconiOf een grap racistisch is of niet heeft veel te maken met wie de grap vertelt. Wanneer Barack Obama een racistische grap vertelt, staan de journalisten te huilen van het lachen, maar wanneer Silvio Berlusconi een compliment probeert te maken (maar dan wel op zijn eigen bijzondere manier), moet barbertje hangen.

Gevraagd welke hond hij van plan was te kopen voor zijn dochtertjes wanneer hij in het Witte Huis intrekt, antwoordde Barack Obama op zijn eerste persconferentie na zijn verkiezing dat zijn voorkeur uitging naar een hond uit het asiel. En, voegde hij eraan toe, «honden uit het asiel zijn vaak kruisingen – net als ik». Volgens doorgaans onbetrouwbare bronnen zouden enkele stamboomjournalisten met die grap zo hard hebben moeten lachen dat ze achteraf verzorging nodig hadden.

Aan de andere kant hebben we Silvio Berlusconi, en die is beslist niet grappig. Zeker niet volgens diezelfde stamboomjournalisten van hierboven. Tijdens een bezoek aan Moskou noemde de Italiaanse Eerste Minister Barack Obama «jong, knap en zongebrand», een «racistische opmerking» die nogal wat ophef veroorzaakte in Italië. Een racistische opmerking? Hoe had Silvio Berlusconi, die ervoor bekend staat zijn eigen kleurtje steeds goed te verzorgen en verder geen klein beetje ijdel kan genoemd worden, een groter compliment kunnen geven aan Barack Obama dan door de pas verkozen president aan hem te willen relateren? En ophef in Italië? Ik durf wedden dat de hele zaak het gros van de bevolking geen ene moer kan schelen, maar de media maken er nu eenmaal graag een gewoonte van het selecte clubje van 0,1% van de bevolking dat niets beters om handen heeft dan elke uitspraak van Silvio Berlusconi tegen het licht te houden om er toch maar een draai aan te kunnen geven voor te stellen als representatief voor de rest van het land.

Men kan natuurlijk altijd stellen dat Silvio Berlusconi voor die ene keer eens zijn woorden een beetje beter had kunnen wikken, en zich dat «grapje» had kunnen besparen. Anderzijds kan ook niet ontkend worden dat wat Silvio Berlusconi ook zou gezegd hebben over Barack Obamas verkiezing, de persgilde zijn best zou gedaan hebben om er toch maar iets racistisch in te kunnen vinden. Had Silvio Berlusconi niets gezegd over de huidskleur van Barack Obama was het waarschijnlijk ook racistisch geweest, want dan zou hij er niets over gezegd hebben.

Silvio Berlusconi vergist zich echter wanneer hij diegenen die voorwenden het grapje niet te begrijpen «imbecielen» noemt, want dat zijn ze natuurlijk niet. Ze begrijpen maar al te best dat wat Berlusconi zei helemaal niet racistisch was, maar zoals altijd vindt wie een Italiaanse hond wil slaan licht een stok. Barack Obama daarentegen is evenmin bijzonder grappig, maar aangezien de journalisten op dit ogenblik voor hem een boon hebben, lachen ze er maar op los. En de rest van de wereld ook, toch volgens hen, zelfs al kan er ook een flinke portie racisme in Obamas opmerking gezocht worden. Want wat bedoelde Barack Obama precies toen hij het over een kruising had? Heeft hij soms liever geen rashond in huis, omdat die niet zoals hem is? Ruikt verdacht veel naar racisme, als ik in zijn uitspraak racisme wil zoeken natuurlijk. Barack Obama heeft geluk dat hij geen halve Berlusconi is.

Labels: ,

6 Comments:

At 10/11/08 22:19, Blogger Luc Van Braekel said...

In verband met de titel van dit artikel maakte ik mezelf nog de volgende bedenking.

Het was destijds een teken van 'progressiviteit' en 'weldenkendheid' om Bush voor te stellen als een aap, liefst een chimpansee.

Als men dezelfde grap uithaalt met Obama, is dat dan racisme? Er zijn aanwijzingen dat een zwarte niet mag geassocieerd worden met een aap, maar een blanke wel. Zo kregen radiopresentatoren Deckers en Ornelis destijds een blaam van de Vlaamse Mediaraad omdat ze de tennissende zusjes Williams als "bosapen" hadden bestempeld.

Het was destijds ook een teken van 'progressiviteit' en 'weldenkendheid' om stickers te maken met de afbeelding van Bush en de slogan "piss on Bush", en deze in urinoirs aan te brengen. Als men hetzelfde doet met Obama, is dat dan racisme?

Misschien moet ik eens een brief schrijven aan Jozef De Witte om te vragen of dat allemaal wel mag.

 
At 10/11/08 22:38, Anonymous Anoniem said...

Een nieuw stokpaardje ontdekt ?
Het verschil in de behandeling van Berlusconi en Obama heeft in dit geval niet zozeer te maken met political correctness [zoals door u wordt gesuggereerd] maar vooral met het feit dat het grapje van Obama betrekking had op hemzelf. Had iemand anders de man met een "kruising" uit de hondenwereld vergeleken zou dit wat onwelvoeglijk geweest zijn maar hijzelf kan zich voor mijn part een "bastaard" noemen zonder dat iemand anders daar aanstoot aan hoeft te nemen. Obama lijkt er me overigens de man niet naar om het grapje van Berlusconi te beantwoorden met een toespeling op de kleine gestalte of de oververhitte zonnetunnel van die mediterrane clown.

 
At 10/11/08 23:24, Blogger Marc Vanfraechem said...

Racistisch is ook de blijdschap die je overal leest om de eerste zwarte president van de VS. Waarom hem geen blanke president noemen, met evenveel recht? Alhoewel, Alexander Poesjkin, voor 1/16de zwart, zei van zichzelf dat hij bij het schrijven van zijn verzen soms de hete Ethiopische wind door zijn (inderdaad kroes-)haar voelde waaien.
Dus een druppeltje zwart is misschien toch belangrijker dan een hele pot wit?
Dan is Poesjkin de grootste zwarte dichter.
En we laten hier die andere Alexander, Alexandre Dumas buiten beschouwing, alhoewel die net even wit was als Obama zelf (zelfs iets minder, afgaand op de foto's), want Dumas was geen dichter.

 
At 10/11/08 23:35, Blogger Marc Vanfraechem said...

Toen iemand deze Dumas een racistische opmerking maakte antwoordde hij: Mon père était un mulâtre, mon grand-père était un nègre et mon arrière grand-père un singe. Vous voyez, Monsieur: ma famille commence où la vôtre finit.
Zie het boekje aan hem gewijd in de prachtige reeks: Découvertes Gallimard

 
At 11/11/08 00:32, Anonymous Anoniem said...

Een strafexpeditie van het CGKR wegens rascistische bejegening van een VS-president, ... Ultimate dude!

 
At 11/11/08 11:08, Anonymous Anoniem said...

@mvf,

Mon père était un mulâtre, mon grand-père était un nègre et mon arrière grand-père un singe. Vous voyez, Monsieur: ma famille commence où la vôtre finit.

Ronduit schitterend ! Blij dat hier (nog) mensen zijn die hun klassieken kennen.

@ ultimate dude

Bent u ook zo iemand die het verschil niet kent tussen fascisme en racisme en daarom over rascisme spreekt ? Respect! not.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>