5 januari 2008

Urbanus krijgt de Prijs voor de Vrijheid
(Rudi De Ceuster)

De klassiek-liberale politieke club “Nova Civitas” heeft beslist de Prijs van de Vrijheid dit jaar toe te kennen aan Urbain Servranckx, alias Urbanus, voor zijn konsekwente verdediging van het recht op de vrije meningsuiting. Eerdere laureaten van deze gerenommeerde Prijs waren de historicus en filosooof Luuk van Middelaar (2002), de politica Ayaan Hirsi Ali (2003), Professor Mathias Storme (2004), Waals Senator Alain Destexhe (2005), en columnist Derk-Jan Eppink (2006). De Prijs wordt plechtig uitgereikt tijdens een academische zitting in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen, Grote Markt 40, 2000 Antwerpen, op maandag 7 januari 2008 om 19.30 uur.

De laudatio zal worden uitgesproken door journalist en filosoof Johan Sanctorum. Deelnemen aan de academische zitting en de daaropvolgende feestreceptie kan enkel mits voorafgaande inschrijving en betaling van € 30 (voor Nova Civitas-leden) of € 35 (voor niet-leden) op rekening 001-5415369-32 van NC-Antwerpen.

Urbanus kreeg de Prijs toegekend omdat hij als één van de weinige bekende artiesten in Vlaanderen resoluut opkwam voor het recht op vrije meningsuiting, ook en vooral wanneer daar humor aan te pas komt. De artiest maakte naam in Vlaanderen met zijn door zelfspot doorspekte monologen en liederen waarin hij de Vlamingen, zichzelf, en vooral al diegenen die zich al te zeer au sérieux nemen op de korrel neemt. Omdat hij vond dat men dit soort humor naar alle lagen van de bevolking moet kunnen doortrekken haalde hij zich de banvloeken van een bepaalde pers op de hals, en zond daarop meteen in zijn bekende relativerende stijl enkele opmerkelijke columns in waarin hij duidelijk maakte dat hij niet van plan was om het hoofd te buigen, zoals zovele BV's dat helaas voor hem hadden gedaan.

Nova Civitas heeft steeds het axioma geponeerd dat vrijheid onverbrekelijk verbonden is met verantwoordelijkheid, en ook daarin is Urbanus een voorbeeld. Zijn humor heeft zelden of nooit iemand van goede wil kunnen kwetsen, althans in zoverre dat de betrokkene nog enige zelfkritiek overhield. Met zijn stellingname heeft Urbain Servranckx ook op het artistieke vlak de vrije meningsuiting, deze bron van elke inspiratie, willen vrijwaren.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>