3 september 2007

«Slecht weer beu? Stem voor ons!» (Hoegin)

Socialist Left Party of NorwayEcht: de Noorse Socialistische Partij van Links (SV) belooft beter weer als de kiezers volgende week voor haar stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Er is echter een klein probleempje met de slogan: slecht weer betekent immers gewoonlijk koud weer, terwijl SV de globale opwarming wil bestrijden. En aangezien ook Oslo dit jaar één van de slechtste zomers sinds mensenheugenis heeft meegemaakt lopen er op dit ogenblik niet bepaald veel mensen in de straten van Oslo rond die erg bang zijn van een beetje globale opwarming als dat ook wat lokale opwarming zou betekenen.

De Socialistische Partij van Links, lid van de Noorse regeringscoalitie sedert de verkiezingen van 2005 toen de partij 8,8% van de stemmen en 15 van de 169 zitjes in het Noorse Parlement (Storting) haalde, heeft zich altijd al geprofileerd als de ecologische partij van Noorwegen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar pakt de partij daarom onder meer uit met de slogan «Lei av dårlig vær? Stem SV!», wat zoveel betekent als «Slecht weer beu? Stem SV!». Maar wat te denken van zo'n verkiezingsslogan?

Traditioneel betekent «slecht weer» immers steeds koud weer, regen, sneeuw, hagel, ijzel, mist, overstromingen, enz, maar ik heb nog nooit iemand over slecht weer horen spreken wanneer het ging over warm of heet weer, of zelfs een hittegolf. Toevallig heeft ook Oslo dit jaar één van de slechtste zomers sinds mensenheugenis, zeg maar de laatste vijf jaar dus, meegemaakt, en er lopen er hier dus een heleboel rond die het slechte weer wel degelijk beu zijn. De kranten hebben er echter lange tijd de moed in gehouden, en voorspelden gedurende twee-drie maanden dat de zomer in aantocht was… over twee-drie dagen. Midden augustus moesten ze uiteindelijk toch de strijd opgeven, maar ondertussen wordt wel voorspeld dat de herfst warmer dan normaal zal zijn. Tegen het einde van de week zouden de temperaturen zelfs weer omhoog moeten gaan. Echt waar deze keer. Hoe dan ook, als je in Oslo nog iemand wil vinden die bang is voor de globale opwarming, om over lokale opwarming nog maar te zwijgen, zal je goed moeten zoeken. Ik durf zelfs te wedden dat er ook op het partijhoofdkwartier van SV medewerkers rondlopen die zich de laatste maanden, in een zwak moment, afgevraagd hebben waar die globale opwarming nu feitelijk zit wanneer je hem nodig hebt.

Maar zit er meer achter deze slogan? Eén ding is dat SV opnieuw bewijst, voor zover dat nog nodig was, dat groene partijen graag inspelen op de emoties van mensen die niet zo goed geïnformeerd zijn en zelf niet kunnen of willen nadenken. Kijk maar naar het nucleaire debat of dat over de genetisch gemanipuleerde gewassen: daar doen ze immers precies hetzelfde. Letterlijk genomen raakt de slogan van SV trouwens kant nog wal, maar ik moet toegeven dat hij wel leuk klinkt als ik even mijn brein volledig af zet.

Een andere zaak is dat de groene jongens en meisjes in het veld de gekste argumenten verzinnen om de slogan toch maar te kunnen verdedigen. In het bijzonder twee argumenten doen de ronde om te bewijzen dat deze slogan geen complete onzin is. Het eerste argument is dat globale opwarming voor Noorwegen, en dan in het bijzonder Oslo en omgeving, een lokale afkoeling zou betekenen door het wegvallen van de Golfstroom. Die theorie werd jaren geleden al verworpen, maar is nooit echt verdwenen uit de geesten. Het tweede argument is dat het slechte weer waarnaar de slogan verwijst niets te maken heeft met het slechte weer in Oslo, maar wel met het slechte weer in de rest van de wereld. Het probleem daarmee is echter dat het mij helemaal niet duidelijk is waarom iemand in Oslo het slechte weer aan de andere kant van de aardkloot beu zou moeten zijn, tenzij dan het omwille van het bijhorende mediageblaat aangestookt door, precies, milieuorganisaties en groene partijen zoals SV. Als je het mij vraagt, eerder een argument om volgende week vooral niet op SV te stemmen dus.

Labels: , , ,

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>