28 augustus 2007

Pour l'Unité de la Belgique/Voor de eenheid van België (Hoegin)

Nationaliteiten van ondertekenaars van de petitie «Pour l'Unité de la Belgique/Voor de eenheid van België»De Luikse Marie-Claire Houard startte eerder deze maand een internetpetitie onder de titel «Pour l'Unité de la Belgique/Voor de eenheid van België» in een reactie op de communautaire strubbelingen van de voorbije weken en maanden. Als die petitie echter al iets aantoont, dan wel dat Wallonië en Vlaanderen in de praktijk inderdaad al twee totaal gescheiden landen zijn. Een korte analyse toont immers aan dat niettegenstaande de peiling ook al in de Vlaamse media vermeld werd, vrijwel alleen Franstaligen de petitie ondertekenen.

Wie de petitie ondertekent geeft zelf zijn woonplaats, land en nationaliteit op, en aangezien de ondertekenaars niet uit een lijst kiezen maar de velden zelf moeten intikken, valt gemakkelijk af te leiden of de betrokkene Frans-, Nederlands-, Duits- of anderstalig is. Daarmee kan een kleine talentelling onder de ondertekenaars opgesteld worden, en het resultaat van die talentelling toont precies dat aan waar Marie-Claire Houard zich wil tegen afzetten: namelijk dat Vlaanderen en Wallonië niet veel meer met mekaar te maken hebben.

Landen van ondertekenaars van de petitie «Pour l'Unité de la Belgique/Voor de eenheid van België»Of we nu naar de landen of de nationaliteiten kijken, de conclusie is telkens dezelfde: zo'n 90% van de ondertekenaars is Franstalig, 5% is duidelijk Nederlandstalig, terwijl de rest waarschijnlijk nog eens in dezelfde verhouding tussen de twee verdeeld moeten worden. Dat wil zeggen, behalve de 0,8% die voor het land «Belgium» invulde, en de 0,1% die «Belgien» opgaf. Het werkelijk aandeel Franstaligen ligt dus waarschijnlijk dichter bij de 94% dan de 90%.

Labels:

1 Comments:

At 15/11/07 00:00, Anonymous Anoniem said...

En wat dan nog? Het toont evengoed aan dat vele Walen net zoals Vlamingen begaan zijn met hun toekomst. Want wie België wil splitsen is ofwel onwetend over de desastreuse gevolgen, ofwel moedwillig tweedracht aan het zaaien onder het "verdeel-en-heers"-principe. Want als de solidariteit die we nu hebben via de sociale zekerheid, gezondheidszorg, collectieve arbeidsovereenkomsten en dergelijke meer, er niet meer zal zijn, zal een grote meerderheid van de Belgen de gevolgen van meer tweedracht moeten ondergaan. Lees er anders de site van de PVDA maar eens op na. Benieuwd of deze reactie door de censuur van bovenstaande schrijver zal geraken..

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>