29 augustus 2007

Kijk eens in welke stijl! (victa placet mihi causa)

.
Tom Lanoye vanavond na elven gehoord op de Nederlandse Radio 1.
Ze hebben daar een schitterend live-programma ‘s avonds, en je kunt er vaak – zoals ook op de RTBf – iets vernemen over de Belgische politiek.
Lanoye vertelde zowel zinnige als minder zinnige dingen. Zo voorspelde hij dat de Nederlanders onafwendbaar een cordon sanitaire zullen maken rond Wilders. Dat zou best kunnen natuurlijk, voor zover dat cordon al niet bestaat, had ik in zijn plaats erbij gezegd. Hij leek dit overigens een normale gedachte te vinden, die verder geen democratische kanttekening behoeft.
Nu moet ik vooraf zeggen dat ik tijdens de uitzending enkel trefwoorden heb kunnen opschrijven, en ik kan dus geen letterlijkheid garanderen, wel correctheid meen ik.
Zinniger dan over Wilders was hij toen hij aan de interviewster vertelde dat België gedoemd is te verdwijnen. Van die verdwijning was hij trouwens al lang overtuigd. Iemand als Lanoye wordt door de gebeurtenissen niet plots overvallen.
Ik vrees dat de romantische sentimenten om eindelijk die Vlaamse Republiek te hebben het zullen winnen, voegde hij nog toe. We zijn dan met zes miljoen, laat ons zeggen een wijk van Mexico-city, om van Osaka nog maar te zwijgen.
Nu wist ik niet dat Osaka zo groot was (al te weinig bereisd ben ik daarvoor), maar ik onthoud het in dankbaarheid.
Die onafwendbare verdwijning van België wenst Lanoye niettemin te bestrijden. En het zal u niet verwonderen lezer, maar een verloren zaak verdedigen vind ik sympathiek.
Trouwens: enkel hieraan al kunnen wij zien dat Lanoye absoluut geen Hegeliaan of godbetert Marxist kan zijn, zoals hem wel eens in de schoenen wordt geschoven door kwaadwilligen en slecht ingelichten. Verzet tegen historische onafwendbaarheden grenst voor deze filosofen aan de pure gekte.
Maar we zullen Brussel verliezen! zei Lanoye verder, en dan gaan al die mooie instellingen van de EU naar Straatsburg wellicht. En nog een calamiteit: ook de NAVO (bedoeld werd de SHAPE denk ik) zal ons verlaten.
Mijn excuses Tom Lanoye, maar als ik mag kiezen ...dan hoor ik de zegeningen van deze instellingen – urbanistische zegeningen vaak – liever door een grootstedeling als Van Istendael bespreken. En of wij Brussel zouden "verliezen" is nog maar de vraag.

Maar hoe moet het verder met ons België?
Lanoye, niet bijster origineel maar als goed Belgisch trekpaard, kwam op de proppen met de idee van een federale kieskring.
Verhofstadt zou met vlag en wimpel herverkozen zijn, als dit land tenminste een goed kiessysteem had. Want weinigen willen dat België verdwijnt, en noch het Vlaams Belang, noch NV-A durven een referendum daarover aan, verklapt hij aan de Nederlandse luisteraar.

Kunnen wij noteren dat Lanoye voorstander is van het referendum? Ik weet anders enkele onderwerpen waarbij Tom Lanoye dat instrument misschien zou afwijzen.
Wat ik hem vooral zou willen zeggen is: de klassieke literatuur over democratie koestert groot wantrouwen tegenover mensen die aan het kiessysteem willen morrelen van zodra de uitslagen van het oude systeem minder bevallen. Men beschouwt zulke ingrepen vaak als een teken van zwakte, soms zelfs als grondig verdacht.

Lanoye had tot slot ook een mening over het eventuele samengaan van Nederland en Vlaanderen, maar ik vrees dat hij hier in zijn oude rol van cabaretier is vervallen: Oostenrijk en Duitsland zijn ook al eens bijeengevoegd, maar kijk in welke stijl.
.

Labels: , ,

5 Comments:

At 29/8/07 10:11, Blogger David Vandenberghe said...

SHAPE ligt in Bergen. NAVO HQ in Evere.

Vlaams Belang hebben die niet onlangs opgeroepen tot een referendum?

 
At 29/8/07 12:48, Blogger Marc Vanfraechem said...

Natuurlijk deed het Belang dat, weze het een beetje prematuur vind ik, Brigant. De zaken moeten m.i. nog flink wat uitzieken, kwestie van enkele maanden.
En ja, met "Navo" zal Lanoye Evere bedoeld hebben; ik had niet Shape moeten schrijven. Dat cadeautje van De Gaulle wàren wij overigens al bijna "kwijt", niet omdat Vlaanderen onafhankelijk dreigde te worden, maar omdat de Regering zich niet goed had gedragen.

 
At 29/8/07 14:09, Blogger Luc Van Braekel said...

Gedeeltelijke transcriptie en volledig audio-fragment van het interview met Lanoye:

http://lvb.net/item/5248

 
At 29/8/07 14:11, Blogger Luc Van Braekel said...

Shape werd wel degelijk letterlijk vermeld.

Overigens bedoelt Lanoye, als hij "we gaan X verliezen" natuurlijk niet dat de Vlamingen dat gaan verliezen, maar dat België en de Belgen dat gaan verliezen.

Dat de SHAPE in Wallonië ligt doet dus in zijn ogen niets terzake en doet niets af van het feit dat "we dat gaan verliezen".

Het was een correcte weergave door Marc, me dunkt.

 
At 29/8/07 17:36, Blogger Marc Vanfraechem said...

Merci Luc.
Goed van dat MP3-bestandje. Wellicht had ik het programma direct kunnen herbeluisteren op de NOS-site, maar het werd wat laat...
Op victacausa heb ik een voetnoot gezet vandaag.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>