2 juni 2007

Verzoening LDD en N-VA in de maak?

Lijst Dedecker voert nu druk campagne. Er is behoorlijk wat veranderd sinds Dedecker quasi cavalier seul moest verdergaan. Dedecker slaagde erin om enkele behoorlijk sterke namen aan te trekken. Mimount Bousakla was bijna de Ayaan Hirsi Ali van de SP.A, maar vooral Jurgen Verstrepen is een heel sterke aanwinst. Met Boudewijn Bouckaert heeft de partij een sterke inhoudelijke reflex. De open hand naar spijtoptanten uit VB is een meesterlijke zet. Daardoor is de partij niét een partij van uitsluitend malcontente VLD’ers geworden, maar biedt voor het eerst een alternatief voor Vlaams Belang. Een alternatief dat ethisch niet conservatief hoeft te zijn en economisch niet socialistisch. LDD is door hun andere invulling geen splinterpartijtje, maar iets nieuws.

Electoraal gezien heeft Dedecker ook wat meer perspectief dan andere pogingen een nieuwe partij op te richten. Hij kan in twee provincies scoren. Zelf in West-Vlaanderen en via Jurgen Verstrepen in Antwerpen. Dat levert de partij ook onmiddelijk wat centjes op, want geldgebrek is de doodsteek in de politiek. (Ik vraag overigens me af in welke mate het Vlaams Kartel uit financiële noodzaak is ontstaan.)

En indien het nu niet lukt, niet getreurd. Dedecker houdt zijn zetel tot 2009 want hij is als gemeenschapssenator verkozen in het Vlaams parlement. Jurgen Verstrepen is Vlaams parlementslid en blijft ook daar zetelen. Met andere woorden, het is niet “alles-of-niets”. Misschien beschouwen ze deze verkiezingen zelfs als een uitgebreide testcase voor 2009.

Ondertussen geven De Wever en Dedecker opnieuw een dubbelinterview. De Wever stopt niet weg dat hij nog altijd niet zo gelukkig was met de knieval die hij maakte voor CD&V. En hij ziet waarschijnlijk ook wat ikzelf vermoed. CD&V heeft veel kans om in de federale regering terecht te komen, in een tripartite op Vlaams niveau, misschien zelfs rooms-rood. En wie gelooft dat ze dat zullen laten liggen? Niemand toch? Maar wat met N-VA… Mij maak je niet wijs dat de PS of de MR het zouden pikken dat de N-VA in de regering zetelt. Zelfs indien N-VA zonder minister of staatssecretaris in de meerderheid zetelt om de regering te steunen, verwacht ik een NON van franstalige kant. En dan verwijst CD&V volgens mij zonder veel amehoela het Vlaams Kartel naar de prullenmand. Dan kan N-VA ofwel zichzelf volledig laten intimideren en het Vlaams Kartel enkel op Vlaams niveau verder zetten, ofwel, en dat acht ik waarschijnlijker, dit verraad gebruiken om zich los te scheuren van haar broodheer. Als N-VA naar een nieuwe grote broodheer gaat, is het opnieuw een klein aanhangsel dat moet luisteren. Bovendien heeft VLD zichzelf wat onmogelijk gemaakt bij hun pleidooi tegen elke vorm van separatisme.

Na de verkiezingen van 11 juni zie ik nu een nieuwe interessante mogelijkheid. N-VA haalt mogelijks niet de stemmen om alleen verder te gaan, Lijst Dedecker in eerste instantie misschien ook niet, maar samen waarschijnlijk wél. Als De Wever uitgebreid mea culpa doet en Dedecker bereid is dat te aanvaarden… Dan hebben we een liberale, vlaamsgezinde partij die de kiesdrempel haalt. Onmiddelijk een volledige hertekening van de politieke realiteit.

2 Comments:

At 3/6/07 00:17, Anonymous Anoniem said...

dan zou de politieke prostitutie een hoogdag beleven...

 
At 4/6/07 16:36, Anonymous Anoniem said...

en zou het bont allegaatje overlopers dan wel iets voorstellen ?????

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>