19 mei 2006

Gemiste kans

Prodi heeft als eerste regeringsdaad voorgesteld om de Italiaanse troepen uit Irak terug te trekken. Bovendien noemt hij de oorlog in Irak een grote fout. Hierbij wil ik even de discussie over de mogelijke rechtvaardiging van de Irak-oorlog negeren en wijzen op een gemiste kans.

Als Prodi (en zijn bonte coalitie van centrum-links en extreem-links)echt geven om hun medemens de Irakees dan waren ze in Irak gebleven. Prodi had dan nog altijd kunnen zeggen dat de oorlog in Irak een zware fout was (van de vorige regering) maar dat hij de taak had om de rotzooi achteraf op te kuisen en de stabiliteit in Irak in te herstellen (die sinds de oorlog naar de vaantjes was). Hij had dan zijn eisen kunnen stellen tegen de USA, die misschien niet veel gehoor zouden hebben gekregen van de USA maar het had internationaal wel een duidelijk en redelijk signaal kunnen zijn.

Maar neen, Prodi trekt zijn troepen liever snel weg. De Irakezen mogen zich van hem in totale burgeroorlog storten, voor hem geen probleem. Het feit dat de terugtrekking in overleg zal gebeuren met de Iraakse regering doet hier niets aan af. Deze terugtrekking is gewoon een laffe daad die alleen gericht is op electoraal gewin. Voor de fouten in het verleden gemaakt, wast Prodi zijn handen in onschuld. En zo wordt het moslimfundamentalisme verder aangewakerd...

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>