10 november 2012

Hondstrouwe democraten (vpmc)

.
Misschien lezer, bent u ook democratisch gezind, en in dat geval hebt u wellicht een paar teksten gelezen die daar verband mee houden. Soms al wat oudere teksten misschien. Op zich is dat geen schande, maar in die oude teksten blijven de nadelen van het democratische stelsel –niet altijd maar soms– onderbelicht.
In een interessant artikel van Marjan Justaert, in De Standaard op p.5 vandaag, onder de titel "SP-A zkt. hondstrouwe afdelingen", las ik dat de kopstukken van de socialistische partij zich van deze nadelen terdege bewust zijn.
Het artikel behandelt die kwestie in Aalst, waar de socialistische partijleden massaal verkeerd hebben gestemd, een fenomeen dat zich ook bij algemene verkiezingen soms voordoet:
«Volgens verschillende kopstukken vertonen de statuten die de afdelingen erg veel vrijheid geven– een lacune: er is geen “formule” waardoor de partijtop kan ingrijpen als een afdeling zich niet gedraagt conform de waarden van de SP-A. “De democratie heeft zo haar gebreken”, luidt het.»
Wat die hoge heren en dames van de SP-A over democratie denken is heel juist, maar het werd vroeger al kernachtiger geformuleerd door Voltaire:
«Quand la populace se mêle de raisonner, tout est perdu.»
.

Labels: , , , , , ,

2 Comments:

At 10/11/12 13:39, Anonymous traveller said...

Dit is "democratie" in het rode boekje.
"De mensen" lezen het niet meer, ze hebben modern "rood" onderwijs "genoten" en kunnen de lettertjes niet meer aan elkaar rijgen.

 
At 19/11/12 16:10, Anonymous Anoniem said...

De statuten zullen allicht in alle stilte worden aangepast tegen 2018. De weg terug is -veel- korter dan de weg hier naartoe.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>