23 november 2009

Vlaming gaf Britten munitie tegen "Rumpy"

"De nieuwe baas van Groot-Brittannië is een clown, zegt zijn eigen zus." Tot de laatste snik bleef de Britse pers ongenadig inhakken op "Rumpy". Tevergeefs, zo bleek donderdagavond. Uitgerekend een neef van Guy Verhofstadt voedde de Britse kranten met munitie tegen de Belgische premier. "Herman Van Rompuy is niet beter dan mijn oom Verhofstadt", zegt Pieter Cleppe, "Beiden willen een bureaucratische Europese superstaat. Ze vergissen zich."

Afgelopen week dook hij op in zowat alle Britse kranten, de piepjonge Vlaming Pieter Cleppe, hoofd van het bureau van de Britse eurokritische denktank "Open Europe" in Brussel. "Van Rompuy is een typische Europese federalist", zei Cleppe eerder deze week onder meer in The Daily Telegraph en The Daily Express. "Hij zal niet op iemands tenen trappen of niet proberen de wereld te domineren zoals Tony Blair of Nicolas Sarkozy. Maar je mag ervan uitgaan dat hij er ver van de schijnwerpers voor zal zorgen dat de EU meer macht krijgt en dat de kiezers minder en minder te zeggen zullen hebben." Cleppe en zijn organisatie wezen de Britse pers er ook op dat Van Rompuy een voorstander zou zijn van Europese nummerplaten, een Europees volkslied en - o gruwel - zelfs Europese belastingen.

Geldverslindend

Pieter Cleppe heeft niet alleen een verleden als Open Vld'er - hij werkte zelfs als speechschrijver op het kabinet van Vincent Van Quickenborne - hij is ook de neef van Guy Verhofstadt. "Mijn moeder is inderdaad de zus van de vrouw van Guy Verhofstadt. Hij is dus mijn oom", zegt de 28-jarige jurist. "Toch heeft die familieband niets te maken met mijn werk om de Britse en de Europese pers te wijzen op wie Herman Van Rompuy écht is. Guy Verhofstadt zit hier echt niet achter. Ik zou mijn oom trouwens óók geen goede president vinden. Hij heeft ooit een boekje geschreven met als titel De Verenigde Staten van Europa. Dat is juist waar we niét naartoe moeten."

"Op dat vlak hebben Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt dezelfde visie. Beiden geloven in een Europese bureaucratische superstaat, waar het geld over de balk wordt gegooid en de kiezers niets meer te zeggen hebben. Al zou Verhofstadt misschien wel minder erg zijn als president. Hij is zo voluntaristisch en jaagt zoveel mensen tegen zich in het harnas, dat hij nooit veel zou kunnen verwezenlijken. Herman Van Rompuy is op dat vlak veel gevaarlijker. Hij wordt sterk onderschat. Je moet er niet aan twijfelen dat hij er op slinkse manier in zal slagen om van dat presidentschap een machtige functie te maken. Als ik ook maar een klein beetje zou hebben geholpen om te verhinderen dat hij president werd, dan was ik een tevreden man."

Missie niét geslaagd, dus. Of Pieter Cleppe zich dan geen landverrader voelt? "Neen, absoluut niet. Het is niet omdat een groot deel van de Belgische politieke klasse gelooft dat Europa machtiger moet worden, dat de bevolking het daarmee eens is. Ik denk dat veel gewone Belgen vinden dat Europa de laatste jaren in de verkeerde richting is geevolueerd." Toch een beetje het zwarte schaap van de familie, dan? "Nee. Op familiebijeenkomsten praten we sowieso niet zoveel over politiek." Eentje om te jennen... Een Van Rompuy- karikatuur op z'n Magrittes, waar de Britten de voorbije dagen in uitblonken. "Belgium rules the waves", tot spijt van wie het benijdt.


Onze eigen Pieter Cleppe was de afgelopen dagen de meest geciteerde Belg in de Britse kranten. Dit artikel verscheen op vrijdag 20 november 2009 in de gedrukte versie van "Het Laatste Nieuws".

1 Comments:

At 23/11/09 12:33, Anonymous Paul Beliën (via e-mail) said...

http://synonblog.dailymail.co.uk/2009/11/van-rompuy-man-without-a-country.html

To understand Mr Van Rompuy’s antagonism to such symbols and elements of sovereignty, you must understand what it means to be a Belgian politician – and I do mean ‘Belgian’ rather than Flemish, despite Mr Van Rompuy’s Flemish name.

There is no such thing as the Belgian nation. There is the Flemish nation, whose fatherland is Flanders and whose language is Dutch, and there is the Walloon nation, whose fatherland is Wallonia and whose language is French. In 1830, the big powers of the day forced the Flemings of Flanders and the Walloons of Wallonia to join together in a new, ‘non-identity’ state called Belgium.

(...)

All of which is exactly where the EU is heading. So far, democracy has been done away with. If you doubt it, consider the means used to select Mr Van Rompuy as president of the council – secret meetings controlled by the big powers. The man who emerged as president of the council of this new artificial superstate is a politician who despises the only source of democracy, the nation state.

This is the Belgianisation of Europe.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>