18 november 2009

De toekomst van het Euroscepticisme
(Vincent De Roeck)



De laatste weken waren vrij tot zéér teleurstellend voor het Euroscepticisme en de ganse Eurokritische beweging. Vaclav Klaus tekende het Verraad van Lissabon en David Cameron maakte een onaanvaardbare u-turn inzake zijn eerdere referendumbeloften. Maar gelukkig is er nog "The TaxPayers' Alliance" (TPA) om ons de weg te wijzen in dit donker uur en ons aan te sporen de strijd verder te zetten. TPA wil de afkeer van de burgers van Europa versterken en kanaliseren, en daarvoor lanceert ze deze week een nieuwe aanpak. Niet langer zal de discussie in de eerste plaats gaan over democratie of souvereiniteit, maar wel over meer aardse en volkse thema's zoals het kostenplaatje van de EUSSR-structuren en de ontelbare gevallen van verspilling en corruptie binnen de instellingen. Vanaf vrijdag 20 november zal TPA in honderden bioscopen in het Verenigd Koninkrijk bovenstaand reclamefilmpje tonen. Of de actie ook naar andere EU-landen uitgebreid wordt, is jammer genoeg zeer onwaarschijnlijk.


Ook in het verleden heeft TPA al vele malen een aanzet gegeven tot het opmaken van een heuse kostenbatenanalyse van Brits EU-lidmaatschap. In de aanloop naar de EU-verkiezingen van 2009 leverden zij Brits EP-lid Roger Helmer de nodige data, feiten en statistieken om een geniale - populistische - herverkiescampagne te kunnen voeren. Ik kan dan ook niet anders dan TPA-kopman Matthew Elliott, die vorig jaar trouwens ook al het schitterende boek "The Great European Rip-Off" geschreven heeft, en zijn schare briljante medewerkers, o.a. de al even geniale en mediatieke Susie Squire waarmee ondergetekende al menige maal het Brusselse en Londense nachtleven onveilig gemaakt heeft, van harte succes wensen.



De TPA-campaign loopt trouwens samen met de lancering van het nieuw boek "Ten Years On" van Lee Rotherham dat vooruitblikt op de toestand van Groot-Brittannië nadat het binnen de tien jaar van nu de EU definitief vaarwel gezegd heeft. Al een kleine 30,000 personen tekenden op voorhand voor dat boek in. Het zal dus wel een klepper worden. Via de Britse conservatieve weblog "Conservative Home" konden jullie vorige week al enkele extracten uit lezen. In dit clipje beargumenteert Brits EP-lid Daniel Hannan de finale keuze voor het Verenigd Koninkrijk om de EU gewoon volledig de rug te keren. In het verleden maakte ik trouwens eenzelfde case voor België.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>