9 april 2009

Het ritselt weer onder de toonbanken (bis)

Johan Sanctorum

Onderstaande Open Brief, rond de politiek-correcte censuur in Vlaanderen, verscheen op donderdag 9 april in De Standaard. Het feit dat 36 Vlaamse opiniemakers hem tekenden, waaronder zwaargewichten zoals Etienne Vermeersch, belette deze "kwaliteitskrant" nochtans niet om zelf aan censuur te doen en een paar passages te schrappen (in het rood aangeduid) zonder enige ruggespraak met de initiatiefnemers. Ook de URL (verwijzing naar onze webpagina) viel op mysterieuze wijze van het blad. Hier dan de complete tekst.

De “Gounod/Dillen-affaire” toont aan dat we ons in een feitelijke toestand van censuur bevinden.

Het verhaal is ondertussen bekend: een voortreffelijke Mitterrand-biografie, onder meer op Klara en in NRC-Handelsblad bejubeld, getekend Vincent Gounod, bleek in werkelijkheid van de hand van VB-politicus Koen Dillen. Waarna weldenkend Vlaanderen helemaal van de wijs geraakte, en ervoor zorgde dat het boek nauwelijks nog te verkrijgen was in het normale circuit. In Nederland ligt het wel open en bloot in de etalage. Gaan we terug naar de tijd van de sexshops?
Het voorval legt een diepere malaise bloot binnen het cultureel/academisch universum in onze contreien. Het fameuze “cordon” rond één bepaalde partij, waarvan we het strategisch nut in het midden laten, heeft er blijkbaar voor gezorgd dat boeken niet meer hoeven gelezen te worden om er een oordeel over te vellen. We willen hier de welles-nietes discussie niet voeren of die ene Antwerpse ‘linkse boekhandel met een duidelijk profiel’ het boek nu achteraf uit de rekken haalde of niet (daarover lopen de versies sterk uiteen). Feit is dat de Mitterrand-biografie van Koen Dillen niet racistisch of xenofoob of negationistisch is, maar gewoon een hoop heisa veroorzaakt omdat de auteur met het etiket “fout” op zijn hoofd rondloopt, waardoor hij zich gedwongen voelde om een pseudoniem te gebruiken.
Vlaanderen schijnt opgedeeld te zijn in een politiek-correcte helft die toegang krijgt tot de media, vlot een uitgever vindt, het obligate BV-kransje bemant; en anderzijds een schimmig continent van onbespreekbare, verboden, uit de publieke sfeer geweerde politisch-unfähige mensen, zoals dat onder de nazi’s heette. Dat de boekensector zich hier van zijn braafste en meest conformistische kant toont, is ook duidelijk. Bij de meeste boekhandels en grote ketens is de fameuze Mitterand-biografie, sinds Gounod zich als Dillen ontpopte, enkel “op bestelling” verkrijgbaar.
Dat is een feitelijke toestand van censuur, waarbij zelfs de heilige koe van de commercie wordt geslacht (Dillens boek zou ondertussen een kaskraker kunnen zijn) om onze ziel van smetten te vrijwaren. Het is bekend dat boek.be, organisator van de Antwerpse Boekenbeurs, nog steeds een index hanteert van ongewenste auteurs en verboden uitgeverijen.
“De linkse kerk in Vlaanderen heeft vandaag nog altijd een probleem met intellectuele diversiteit,” concludeert Dillen terecht. Inderdaad. Het begrip “controverse”, absoluut nodig in een volwassen democratie, verstuift hier compleet. Zelfs al strookte zijn boek niét met de politieke weldenkendheid, zelfs al was het zo “fout” als wat, ook dan, juist dan zou het boekenwezen het moeten omarmen, omdat het tegenspraak zou oproepen en reacties provoceren. Zoiets heet polemiek, in Vlaanderen een hachelijk punt.
Om die reden wensen wij eveneens een lans te breken voor de vrije verkoop van Filip Dewinters pamflet Inch’ Allah. Dit houdt geen stellingname in over het boek, de auteur of zijn partij. Maar zolang een publicatie niet tot geweld oproept - wat het boek van Dewinter niet doet - is iedere feitelijke censuur een lachwekkende vertoning van politieke onvolwassenheid.
Wij willen ons, van links tot rechts, formeel van die censuur distantiëren. Vlaanderen mag langzamerhand wel eens ontwaken uit zijn politiek-correcte sluimer om eindelijk kennis te maken met de kunst van de dialectiek.

(De lijst met ondertekenaars is na te lezen op
http://www.visionair-belgie.be/Artikels/Censuur.htm)

8 Comments:

At 9/4/09 11:24, Anonymous traveller said...

"Kwaliteitskrant"?
Het wordt gewoon belachelijk.

 
At 9/4/09 13:38, Anonymous Willy de Paepe said...

Prachtig protest, het zoveelste, met voor de duizendse keer hetzelfde resultaat : Noppes.
Censuur is er en blijft er. Vechten tegen windmolens.
Mijn reactie over censuur, gericht aan dhr Voorzitter van de Boekenbeurs,Jos, als antwoord op diens proza, kan u vinden via

www.tegencliches.klara.be/8051/

 
At 9/4/09 16:39, Anonymous traveller said...

@ Willy de Paepe,

Ik heb de reactie van Gerrit Verhulst gevonden, ongeveer identiek als wat jij zegt, maar de jouwe niet.

 
At 9/4/09 16:59, Anonymous traveller said...

@ Willy de Paepe,

Sorry, ik zal mijn bril veranderen.

 
At 9/4/09 16:59, Anonymous Anoniem said...

Moesten een paar van die ondertekenaars nu eens hun kat sturen naar de boekenbeurs zolang die'index van ongewenste auteurs en verboden uitgeverijen' nog bestaat?

 
At 9/4/09 17:07, Anonymous Anoniem said...

En op 'Het Andere Boek' moeten ze zich al helemaal niet meer laten zien...

 
At 9/4/09 17:29, Blogger Guido Blomme said...

Op dit moment (17.24) is de paragraaf over Inch' Allah wel al opgenomen. Maar de volgende passage ontbreekt nog altijd in de kwaliteitskrant:
'Het is bekend dat boek.be, organisator van de Antwerpse Boekenbeurs, nog steeds een index hanteert van ongewenste auteurs en verboden uitgeverijen.'

Censuur in een artikel tegen censuur.

Hilarisch.

 
At 10/4/09 14:48, Anonymous Phil said...

Beste reactie is geen abonnement meer nemen op die ex-kwaliteitskrant (de vrt website is bijna even informatief en gratis) en het boek van Dillen kopen, zoals ik vorige week heb gedaan

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>