24 november 2008

Free Kareem! (Werner Vandenbruwaene)

Een persbericht van het Liberaal Vlaams Studentenverbond

Abdelkareem Nabil Soliman, een 22-jarige Egyptische blogger, werd op 6 november 2006 gearresteerd door de politie van Alexandria wegens kritische artikelen die hij op zijn blog publiceerde. Drie maanden later werd hij veroordeeld tot vier jaar cel: drie jaar voor het beledigen van de Islam en één jaar voor gezagsondermijning.

Begin 2006 leerde de blogwereld Abdelkareem kennen als rechtenstudent die uit de universiteit van Al Ahzar werd gezet. Deze universiteit was het niet eens met enkele berichten op de blog van Abdelkareem. Hij bekritiseerde daarin de godsdienstige en autoritaire overmaat van de Egyptische overheid. Dit debat ging hij ook aan met enkele radicaal Islamitische professoren. Abdelkareem volharde en bleef zijn ideologische strijd voor vrouwenrechten, godsdienstvrijheid, vrijheid van onderwijs en tegen sektarisch geweld verder zetten. Hiervoor werd hij uiteindelijk gearresteerd en berecht. Vooral zijn aanklacht tegen het gebrek aan een strikte scheiding tussen kerk en staat was voor de Egyptische autoriteiten een brug te ver en een duidelijk signaal drong zich op. Hierbij werd Abdelkareem op 6 november gearresteerd en op 22 februari veroordeeld. Hiermee bewees de overheid dat de kritiek van Abdelkareem terecht was.

Deze zaak toont aan dat de strijd voor individuele vrijheden nog lang niet gestreden is. Conform de rechten van de mens, moet elk individu – los van de inhoud van zijn uitspraken – vrij zijn mening kunnen uiten en is religie een strikte privé zaak. Het is beangstigend vast te stellen dat in 2008 één van de belangrijkste landen uit de Arabische wereld nog steeds geen respect voor deze fundamentele vrijheden toont. Daarom werd op donderdag 6 november 2008, twee jaar na de arrestatie van Kareem, een internationale protestactie op touw gezet.

In meer dan veertien hoofdsteden wordt wereldwijd actie gevoerd. Op initiatief van de Jong VLD en het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) hebben in België Jong VLD, LVSV, Jeunes MR en de Fédération des Etudiants Libéraux (FEL) samen een duidelijk signaal aan de Egyptische regering willen sturen. Meer informatie over de internationale rally kan u op de website www.freekareem.org terugvinden. De Belgische protestactie vond doorgang om 12u aan de Egyptische ambassade in Brussel op 6 november 2008.

Wij roepen de Egyptische regering op zich te bezinnen over hun huidige opvatting ten aanzien van vrije meningsuiting, gelijkheid tussen man en vrouw en godsdienstvrijheid. Tegelijk vragen wij zo snel mogelijk de vrijlating van Abdelkareem Nabil Soliman.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>