15 september 2008

Voortaan kan u worden uitgeleverd aan landen waar u nooit bent geweest (cleppe.be)


Naar aanleiding van een blogpost van Maarten Malaise, beheerder van politics.be, rijst de volgende problematiek.

Politics.be heeft vaak problemen met racistische blogposts en wordt op de voet gevolgd door het CGKR.

Onlangs werden ze gecontacteerd door de Nederlandse officier van justitie. Maarten Malaise, de beheerder, vraagt zich af of deze wel kan ingrijpen in Belgie.

Dit is zeker mogelijk. Theoretisch althans. In de praktijk worden regels soms pragmatisch toegepast. Gelukkig maar.

Een Nederlander die een racistisch commentaar leest op politics.be, kan slachtoffer zijn van de racistische taal op de Belgische website.

Met andere woorden stelt de Belgische website dus handelingen die illlegaal zijn onder de Nederlandse racismewetgeving.

De Nederlandse overheid kan de auteur - en wellicht ook de beheerder van de website indien die weigert om het bericht te verwijderen - vervolgen, veroordelen en daarna een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen.

Belgie moet haar landgenoot dan uitleveren aan Nederland.

Hetzelfde geldt als het niet Nederland maar Bulgarije zou zijn in dit geval. Bulgarije heeft trouwens een zeer verregaande discriminatiewetgeving.

Tot nu toe moet Belgie niet uitleveren als het vonnis is geveld in afwezigheid van de veroordeelden (in absentia).

Met andere woorden: de betrokkenen kunnen de Nederlandse (of meer waarschijnlijk: de Bulgaarse) justitie ontlopen door niet op te dagen. Althans: dit geeft de Belgische staat meer argumenten om een uitleveringsverzoek niet te respecteren.

Dit zal veranderen: voortaan zullen ook buitenlandse verstekvonnissen moeten worden erkend.

Gevolg: men kan worden veroordeeld en uitgeleverd aan een EU lidstaat zonder dat men er ooit is geweest.

Bijvoorbeeld na een bezoek aan een Bulgaarse website, gevolgd door een veroordeling in Bulgarije bij verstek, omdat men er niet naar toe durft, of omdat men eenvoudigweg niet is geinformeerd (vaak voorkomend euvel, ook bij berechting van buitenlanders in West-Europese landen).

Hierover maakte ik een paper voor Open Europe: http://openeurope.org.uk/research/tia.pdf . Het geeft enkele praktijkvoorbeelden van wat nu reeds mogelijk is en wat de toekomst zal brengen.

Ronduit halucinant. Het Europees Parlement keurde dit reeds goed, nu is er nog een finale goedkeuring van de lidstaten nodig.

Het leidt geen twijfel dat de Belgische Minister van Justitie Jo Vandeurzen dit zal goedkeuren. Als hij zich al terdege bewust is van de mogelijke gevolgen.

Kernprobleem: erkenning van vonnissen uit zeer bedenkelijke landen op vlak van justitie: Roemenie, Bulgarije, Griekenland.

Mensenrechtengroepen en de Duitse balie van advocaten hebben hier tevergeefs tegen geprotesteerd. De Europese machine is echter niet onder de indruk en rolt voort.

Eens Turkije is toegetreden tot de EU, doet men er dus ook best aan om artikel 301 van de Turkse strafwet niet uit het oog te verliezen.

4 Comments:

At 15/9/08 22:43, Blogger Marc Vanfraechem said...

Zoiets zou ik in mijn gewone gazet ook wel willen lezen...

 
At 15/9/08 23:31, Anonymous Anoniem said...

@Marc Vanfraechem

Lees dan rechtse gazetten lezen ipv linkse.

 
At 16/9/08 00:42, Anonymous Anoniem said...

Wat zou "racistische taal" kunnen betekenen?

Dus, als ik het goed begrijp dan mag Marc Vanfraechem eender welk etiket plakken op Bush, of eender wat beweren over die Texaanse cowboy. Maar, als hij, met meer (of echte) justificatie, hetzelfde zou doen ten aanzien van de een of andere radikale moslem 'leider' dan zou dat als "racistische taal" kunnen beoordeeld worden. Door Wie? Door De Witte en een 'eerlijke' rechter? En strafbaar overal in gans 'Europa'.

Inderdaad, "hallucinant" is een gepast woord hiervoor. Ik denk dat ik veiliger ben onder de vermeende 'christelijke fundamentalisten' dan onder de echte naief-linkse relativisten en hun meelopers. Althans voorlopig nog.

 
At 16/9/08 01:05, Anonymous Anoniem said...

Ik heb de volgende mail naar het Nederlandse ministerie van justitie gestuurd (http://almanak.overheid.nl/13361/Arrondissementsparket_Amsterdam/). In een echte bureaucratie laten ze geen enkele mail ongelezen en tegen dat ze doorhebben waar het over gaat zijn ze een hoop tijd verloren.

Aan: justitie@postbus51.nl
CC:
Datum: dinsdag, september 16, 2008 12:51 am
Onderwerp: Malaise in het buitenland

Aan de Heer P.C. Velleman
Officier van justitie

Geachte Heer Velleman,

Het is algemeen bekend dat verveling de mens tot wanhoop kan drijven en dat een plichtsbewust officier van justitie in een land met minimale criminaliteit tot wanhoop gedreven wordt pleit alleen maar ten voordele van deze officier. En aangezien Nederland een piepklein landje is valt het ook niet te verwonderen dat een tot wanhoop gedreven inwoner van dat landje bij het wanhopig trappelen ook wel eens buiten de grenzen trappelt. Daar staat tegenover dat, wat u misschien niet weet maar daarom niet minder waar is, ook buiten dat landje levende wezens wonen die ook wel eens tot wanhoop gedreven worden, zij het dan niet noodzakelijk door een gebrek aan criminaliteit. Wat er gebeurt als meerdere wanhopig trappelende wezens binnen eenzelfde ruimte staan te trappelen maakt nog voorwerp uit van onderzoek. Maar de eerste resultaten van dat onderzoek wijzen toch in een richting waar de lucht wat donkerder is.

Met de meeste hoogachting,

...
Brussel

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>