23 september 2008

Hardnekkig… aan zijn stoel vastgeplakt (Hoegin)

Yves LetermeIn een interview met de RTBf zei Yves Leterme vanavond dat hij na het vertrek van kartelpartner N-VA de bladzijde al omgedraaid heeft. Veel tijd heeft hij daar duidelijk niet voor nodig gehad: verleden week zei hij nog de felste verdediger van het kartel te zijn bij zijn terugkeer uit Sotsji, maar amper een paar dagen later geeft hij liever het kartel op dan zijn postje.

Wie gelooft die mens nog? Volgens Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen koos CD&V zondag aanvankelijk voor het kartel, maar weigerde Yves Leterme ontslag te nemen. Als het niet waar zou zijn, is het in ieder geval bijzonder geloofwaardig. Blijkbaar beseft men dat bij de CD&V ook, want de partij doet zelfs nog geen geloofwaardige poging om het verhaal te ontkrachten. De gebeurtenissen van de laatste dagen plaatsen het schijnontslag van twee maanden geleden in ieder geval in een bijzonder merkwaardig licht.

Laten we toch eventjes terugspoelen naar hoe de regering-Leterme I ook al weer tot stand is gekomen, inclusief de interim-regering-Verhofstadt III. Yves Leterme herinnert het zich waarschijnlijk niet meer, maar er is een tijd geweest dat hij verklaarde niet in een federale regering te willen stappen zonder een staatshervorming en een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat bleek niet mogelijk, en daarom moest de regering-Verhofstadt III opgezet worden als glijmiddel om de CD&V in een federale regering te loodsen zonder staatshervorming of splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. En eens Yves Leterme zélf in de Wetstraat 16 geïnstalleerd was veranderde de toon wel heel radicaal: van geen regering zonder voorafgaande splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde naar geen val van de regering omwille van Brussel-Halle-Vilvoorde. De staatshervorming werd ondertussen op alle mogelijke en onmogelijke manieren zover mogelijk van de regeringstafel gehouden – vanavond pakt hij er zelfs mee uit als ware het één van zijn grootste verwezenlijkingen van de afgelopen maanden!

Komt het hardnekkig vastklampen van Yves Leterme aan zijn postje dan compleet uit de lucht gevallen? Helemaal niet, en de N-VA heeft zelfs meer dan één waarschuwing gekregen het afgelopen jaar. Mag ik even een citaat van een half jaar geleden uit de kast halen?
Wij laten ons niet gijzelen. Ik vind het spijtig dat soms te sterk de nadruk wordt gelegd op symbolen. Ik ga voor rationaliteit. Daarom zeg ik in alle duidelijkheid: als de N-VA in juli om de verkeerde redenen vindt dat de staatshervorming niet genoeg is, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid op.
Aan het woord: Yves Leterme, in een interview met de krant Het Belang van Limburg. O ja, vanavond verweet hij de N-VA op de RTBf dat ze, inderdaad, haar «verantwoordelijkheid» niet wou nemen. Om mezelf eens te citeren, ook een half jaar geleden:
Het zal wel aan mij liggen, maar telkens een CVP'er, pardon, CD&V'er het heeft over «verantwoordelijkheid opnemen», krijg ik de kriebels.
Misschien heeft Bart de Wever ondertussen ook al last van datzelfde syndroom?

Zou ik trouwens de enige zijn die in Yves Leterme meer en meer de trekken van Guy Verhofstadt begint te herkennen? Hoe is de «hardnekkigheid» van Yves Leterme eigenlijk anders dan het «voluntarisme» van zijn voorganger, een goedgevonden woord om te camoufleren dat men werkelijk alles overheeft en desnoods zowel kartel, partij, vrouw, kinderen, moeder en beide grootmoeders wil overleveren aan de Franstaligen om toch maar op die stoel van Eerste Minister te mogen blijven zitten? In retoriek zijn de twee amper nog van mekaar te onderscheiden, want Yves Leterme beloofde vanavond ook een «sterke en heldere regeerverklaring», hoewel niemand nog snapt waarom die man niet gewoon de eer aan zichzelf houdt. Guy Verhofstadt zou het niet beter gekund hebben.

Ondertussen lijkt men het er in de media over eens te zijn dat de regering-Leterme I geen lang leven meer beschoren zal zijn. Zou het? De ene meent dat de CD&V al een afspraak met de Franstalige partijen heeft om de regering later in de herfst over Brussel-Halle-Vilvoorde te laten vallen, terwijl anderen denken dat er in juni samen met de regionale verkiezingen ook federale verkiezingen zullen gehouden worden. Ik moet het eerst nog zien gebeuren voor ik het wil geloven. CD&V heeft er alvast geen belang bij: zij riskeren niet alleen regionaal maar ook federaal een pandoering te krijgen en opnieuw in de oppositie te belanden. Bij Open Vld zouden ze liefst van al nog de verkiezingen gewoonweg willen afschaffen, want voor hen kan er alleen maar herrie van komen. En of één van de Franstalige partijen zit te springen om de inzet van juni 2009 te verdubbelen betwijfel ik ten zeerste. En dan hebben we het nog niet over Yves Leterme zelf gehad, die hoe dan ook zijn ontslag niet zal willen indienen – nu niet, en in 2009 ook niet. Naar een reden hoeft niet ver gezocht te worden, want hij zal ongetwijfeld van zichzelf vinden dat hij goed bestuur aflevert, en dat hij zijn verantwoordelijkheid wil opnemen. Hardnekkig.

Labels: , ,

5 Comments:

At 23/9/08 22:47, Anonymous Anoniem said...

In George Orwell's "Animal Farm" is er een passage waarin hij beschrijft hoe de varkens steeds meer op mensen beginnen te gelijken totdat de overige dieren het verschil niet meer kunnen zien.

De metamorfose van Yves Leterme in Guy Verhofstadt is nu wel compleet.

Wanneer zullen de domme schapen en co. eindelijk hiertegen in opstand komen?

Belgica dividenda est

 
At 24/9/08 00:05, Anonymous Anoniem said...

't is triestig, zelfs intriestig dat de kleine garnaal zich aan zijn (onderdanige)positie vastklampt.

 
At 24/9/08 01:12, Anonymous Anoniem said...

Laten we de man dan een plezier doen en naar hem verwijzen als Verafstood IV, of Verhofstadt 4 als u wilt.
Aan de andere kant, hebben we dit debacle niet te danken aan LDD, die door zijn verassende politieke posities een forza flandria onmogelijk maakt? Sinds het opblazen van het kartel bevinden er zich nu 2 VlaamsNationale partijen en 1 pseudo-vlaamse partij achter het cordon. Immers met vlaamsnationalisten valt er toch niet te onderhandelen ??

 
At 24/9/08 10:09, Blogger Marc Vanfraechem said...

When a stupid man is doing something he is ashamed of, he always declares that it is his duty.
George Bernard Shaw
En zeggen dat ik hem nog wel geloofde toen hij zijn ontslag aanbood...

 
At 24/9/08 16:41, Anonymous Anoniem said...

De allerlaatste gok. 15 maanden hebben de franstaligen niet geonderhandeld omdat de zgn. extremisten aan de tafel zaten. 15 maanden lang hebben ze zich erachter verstopt. Nu NVA uitgeschakeld is en CD&B terug is zal men wat borrelnootjes uidelen, net genoeg om de 'v'lamingen content te stellen om later opnieuw met een NON af te komen. En ondertussen zo snel mogelijk de 'houd alles stil en alles went'-tactiek toepassen. De Vlaamse 'heropstanding' meesterlijk in de kiem gesmoord door eigen rangen. Ziekelijk en prachtig, hoe konden we zo blind zijn.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>