27 juli 2008

De controletoren van Babel (Vincent De Roeck)

Het was gisteren weer even wennen: de overal opkomende multicultuur die geen enkele oude waarheid spaart. Niet enkel werd ik op de luchthaven van Heathrow gecontroleerd door een moslima mét hoofddoek, alsof er geen vuiltje aan de lucht was dat zij in West-Europa vrij en ongestoord haar islamding kon doen, maar moest ik tijdens mijn American Airlines-vlucht ook voortdurend Spaanse aankondigingen verduren, zowel via de intercom, de films als de papieren informatie, wat toch vreemd is voor een vlucht tussen twee oeroude Engelstalige landen, die allebei trouwens nog geacht worden daar crimineel trots op te zijn ook, en die uitgevoerd werd door een Amerikaanse carrier die trots de "bald eagle" als logo voert.

De avondvlucht Londen-New York diende daarenboven kennelijk ook vooral om massa’s Arabische passagiers - die doorgaans in de namiddag op Heathrow stranden - naar de VS te transporteren want meer dan de helft van mijn medepassagiers waren Arabieren, inclusief vrouwen in hidjab en ander fraais. Als kers op de taart diende de Boeing 777 waarschijnlijk ook voor transpacifische vluchten want alle veiligheidsvoorschriften en bordjes op het vliegtuig waren eveneens in Chinese (of Japanse, of Koreaanse) tekens gespeld, wat het surrealisme van deze vlucht nog verder onderstreepte.

En ik die dacht dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen prat zouden gaan op de verdere proliferatie van het Engels als lingua franca, of dat de luchtvaart één van de weinige domeinen was waar het Engels triomfeerde? Quod non, dus.

Eén voordeel hieraan: de "border protection" controle op JFK. Kennelijk hadden zij op deze Arabische vlucht andere katten te geselen dan het lastigvallen van een eenzame Belgische student, of hadden zij genoeg aan mijn ondervraging van eind juni laatstleden, want ik moest ditmaal geen enkele vraag beantwoorden. Mijn paspoort werd gewoon afgestempeld, meer niet. Het was lang geleden dat "welcome to the United States, sir" niet gepaard ging met een seksueel intimiderende fouillering of arrogant kruisverhoor over de andere visa, stempels en transitpassen in mijn paspoort...

Drie artikels uit de oude doos over deze thematiek:
- "De VS is nog steeds een vrij land"
- "Rug aan rug: het hoofddoekenverbod"
- "Zijn selectieve controles racistisch?"

Dit is geen aanval op de multiculturele samenleving of de globalisering, maar gewoon de vaststelling van een bepaalde evolutie die nu nog volstrekt ongevaarlijk kan lijken in maatschappelijke domeinen zoals de luchtvaart en het toerisme, maar op termijn de grondslagen van onze West-Europese manier van leven kan aantasten, van zodra deze evolutie zich ook in andere, meer fundamentele, maatschappelijke domeinen voltrekt.

4 Comments:

At 28/7/08 21:10, Anonymous Anoniem said...

Als ik de bus neem van Brussel naar Vilvoorde en terug(de 58) dan is die voor meer dan 80% gevuld met allochtonen (veel Oosteuropeanen tegenwoordig) en in 9 gevallen op de 10 met een (allochtone) chauffeur die geen woord Nederlands spreekt (en in 7 gevallen op de 10 geen woord Nederlands verstaat). Begin er maar aan te wennen. Ik zeg altijd: schiet niet op de allochtonen, schiet op de linkse bourgeois.

 
At 28/7/08 22:03, Anonymous Anoniem said...

@anoniem

waar is de tijd dat de bourgeois nog rechts waren of gewoon katholiek....nu zijn ze allemaal groen of socialist....maar 't blijven bourgeois...al steunen ze amnesty international, pax christi,of 't antifascistisch front....het is raar volk ;)

 
At 29/7/08 00:28, Anonymous Anoniem said...

@ tweede anoniem

De "bourgeois" zijn altijd meelopers geweest...meelopers met wat of waar zij 'de macht' (Of machtigen) meenden te zien zitten. Vandaag zijn de echte machtigen officieel 'links', vooral de vakbonden, en dus zijn de bourgeois dat ook (geworden).

Nu, de fascisten zijn ook altijd meelopers geweest, achternalopers van 'nieuwe orden'. Dus, daarom zijn de bourgeois ook eigenlijk fascisten, ongeacht of ze een nominaal "antifascistisch front" zouden steunen of niet. Die "steun" berust op geestesverwarring en kan psychologisch verklaard worden.

Dat is geen "raar" volk. Dat is de typische 'norm' op de meeste plaatsen in de wereld.

 
At 29/7/08 10:22, Anonymous Anoniem said...

Vroeger droeg de bourgeois een driedelig kostuum met das, nu loopt hij in gerafelde jeans en T-shirt met ecologische waarschuwing, gewoonlijk op sandalen of instappers zonder kousen.Op zijn brievenbus hangt een sticker tegen reclame. hij heeft een zeer dure fiets waarmee hij regelmatig zijn vriendinnetjes bezoekt, en met altijd condomen op zak.
Hij koopt graag in natuurwinkels, tibetaans brood en onbespoten groenten, en 's zondags koopt hij patisserie bij een Turkse bakker. Hij haat TV, maar gaat wel regelmatig naar de film, toneel, concert, tentoonstelling.Hij heeft het verzameld werk van Karl Marx in de Pleíade-reeks,maar leest er nooit in. Het Vlaams belang vindt hij vulgair en folkloristisch, de n/va kleinburgerlijk en kinderachtig, LDD populistisch en voor kleine middenstanders (poujadistisch)....daarom stemt hij socialist,liberaal of groen.Zijn lievelings Vlaamse schrijver is Hugo Claus, vooral 'het verdriet van belgië'waarin hij twintig bladzijden gelezen heeft.In Brussel spreekt hij Frans om zich te oefenen tegen dat hij naar Parijs gaat.Hij geeft ook aan allerlei ngo's:gaia,amnesty,dokters zonder grenzen,pax christi,vredeseilanden..dit geeft hem een goed gevoel, bewijst hij voor zichzelf geen egoïst te zijn.Hij is ofwel bij de loge,ofwel denkt hij erover om erin te gaan, ofwel is hij er juist uitgestapt....hij houdt er veel vijanden aan over die hij broeders noemt. Eigenlijk is de bourgeois gelukkig,'even the bad times are good'is dan ook zijn lievelingslied. Hij is voor Obama, uiteraard, en leest de New York Review of Books. En Sarkozy is zijn held, doet altijd zijn zin, heeft een supermooie, intelligente, rijke vrouw en zijn capsones geven hem die meerwaarde die Leterme zo ontbreekt.
Eigenlijk een mooi bestaan, if you you can get it!

den bourgeois

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>