9 juni 2008

Peiling Vers l'Avenir: bevestiging winst cdH en verlies MR (Hoegin)

Alle Franstalige peilingen sedert 2006Het is duidelijk hoogseizoen voor de peilers: na Het Laatste Nieuws publiceert nu ook Vers l'Avenir de resultaten van een peiling, en de komende weken mogen we nog nieuwe peiling van De Standaard/VRT en La Libre Belgique verwachten. Deze peiling bevestigt in ieder geval grotendeels de trends die eerder dit jaar al opgemeten werden, ook door de andere peilers.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (24-36%)Wat de twee grootste partijen betreft pakt de krant uit met de titel dat de PS terug het leiderschap in Franstalig België overneemt van de MR. Dat is misschien toch iets te kort door de bocht: statistisch gezien staan de twee partijen op gelijke hoogte. Dit betekent wel dat deze peiling de achteruitgang van de MR bevestigt, terwijl de PS de score van de laatste verkiezingen nog steeds niet evenaart. De resultaten voor beide partijen zijn in overeenstemming met wat de andere peilers eerder al lieten zien.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (8-22%)Bij de cdH zullen de resultaten van deze peiling zeker met enthousiasme gelezen worden: ze bevestigt immers dat de partij er stevig op vooruit gaat vergeleken met de laatste verkiezingen, voorlopig een winst van ongeveer vijf procent. Deze trend is in ieder geval in overeenstemming met wat de andere peilers eerder al suggereerden. Ook voor de Ecolo bevestigt deze peiling wat andere peilers al registreerden: die partij lijkt een beetje over een top gegaan te zijn, en stabiliseert zich nu op een lichte winst tegenover de laatste verkiezingen.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (0-10%) Tot slot de resultaten voor het Front National. De partij komt opnieuw net boven de kiesdrempel uit, maar echt gerust kan die partij er voorlopig toch nog niet in zijn. Ook hier zijn de resultaten in overeenstemming met wat andere peilers al aantoonden.

Bijlage: Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (PDF)

Labels:

1 Comments:

At 10/6/08 11:25, Anonymous Anoniem said...

Mochten al die peilingen als humoristische noot kunnen bezien worden, dan hebben ze toch enige positieve waarde. Mensen lachen immers veel te weinig.
Amper maximum 1000 "kiesgerechtigden" worden gepeild. Op hoeveel miljoenen vlamingen ? Plus nog meer dan honderd duizend kiesgerechtigden die geen jota van de vlaamse taal verstaan. Nemen we bvb Slappelgem, 20.000 inwoners, 10.000 kiezers, staal : 6 telefoontjes die opgenomen worden.
- 1 student is aan het blokken "Wablieft ? Ja, noteer maar, dat gaat toch niet telang duren hé".
- 1 jonge mama zit naar haar soap te kijken "Halo ? komaan zeg, schrijf maar op". Enz, tot men er 6 in totaal heeft, incl. iemand in een rusthuis die opneemt omdat hij een telefoontje van zijn dokter verwacht. Resultaat bvb : 3 zijn ambtenaren of hebben er één in de familie, dus 3 belgen. 3 anderen zien graag leeuwenvlaggen, dus liever vlaanderen.
In de media, pers radio TV, "de helft van Vlaanderen zegt dit en dat en nog wat, en maar wetenschappelijk bewezen lullen, specialisten erbij gehaald, opstellers die graag tot journalist zouden willen benoemd worden, enz. Aub zeg, nog geen duizend ondervraagden... Waar is de tijd van de Stemmenkampioen, dat was tenminste een ondervraging met een stevig draagvlak.
Men moet geen zesde zintuig hebben om te weten wat de uitslag van zulk een peiling zal zijn. Eens temeer hangt dat af van de opdrachtgever,van diegene die dat grapje betaalt. Plagiaat van Wedden Dat ?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>