9 juni 2008

10 juni is Tax Freedom Day

Hoe lang nog?

De Belgische belastingen blijven even hoog, ondanks de geleverde inspanningen om de belastingdruk te verlagen. Tax Freedom Day (TFD), de dag dat de gemiddelde belastingbetaler zijn jaarlijkse belastingen betaald heeft en voor eigen rekening begint te werken, valt in België voor het derde jaar op rij op 10 juni, zo meldt PricewaterhouseCoopers (PwC) maandag.

Voor de berekening van TFD worden alle belastinginkomsten (inclusief sociale zekerheidsbijdragen) gedeeld door het bruto binnenlands product. België is zeker geen koploper, zo blijkt. In Zwitserland valt TFD bijvoorbeeld op 14 april, in de Verenigde Staten op 23 april en in Nederland op 27 mei.

Het Verenigd Koninkrijk volgt met een TFD op 2 juni. Frankrijk op 7 juni en Duitsland scoort met 9 juni ongeveer zoals België. Volgens professor Wim Moesen van de KULeuven moet het in België mogelijk zijn om de belastingen te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie van de overheid te verbeteren.

Als we 23 mature economieën, vergelijkbaar met België, als vergelijkingsbasis nemen, staat België qua grootte van het overheidsbudget op de zesde plaats, na de Scandinavische landen en Frankrijk. Op het gebied van de effectiviteit van de overheid belandt België dan weer slechts op een dertiende plaats", aldus Moesen.

Op basis van de analyse van de groep van 23 landen, meent Moesen dat een vermindering van de totale belastingen met acht procent over acht jaar tijd compatibel is met overheidsprestaties die acht procent hoger liggen. TFD zou in België dan over acht jaar rond 25 mei vallen.

PwC doet meteen enkele voorstellen ter verbetering van de belastingen in België. "België heft niet minder dan 63 verschillende belastingen op bedrijven", zegt Frank Dierckx van PwC. "Onze grootste nadelen zijn en blijven de complexiteit van onze belastingregels en het gebrek aan transparantie. De onzekerheid over het al dan niet in voege blijven van nieuw ingevoerde belastingvoordelen, is daarbij ook een belemmerende factor", voegt Dierckx eraan toe.

Volgens PwC zijn bij de personenbelasting progressieve belastingschalen terug te vinden in meerdere landen, maar stijgt de aanslagvoet bij ons erg snel. "Bovendien moet je bijna een specialist zijn om je belastingbrief in te vullen. Tegenover 2000 kwamen er niet minder dan 279 codes bij", luidt het.

Op het vlak van de vennootschapsbelasting vormt de belasting die geheven wordt op dividenden volgens PwC de voornaamste reden waarom België vaak niet de uitverkoren locatie is voor regionale hoofdkantoren van investeerders. PwC noemt een 100 procent vrijstelling van inkomende dividenden (in plaats van de huidige 95 procent vrijstelling) een noodzaak en meent dat een afschaffing van de bronheffing op dividenden betaald aan niet-inwoners de Belgische beurs "enorm zou kunnen steunen".

Verder wil PwC ook een verlaging van het vennootschapstarief in België, dat vandaag 33,99 procent bedraagt. "Zelfs al is het mogelijk om in de praktijk minder te betalen, onder andere via de notionele interestaftrek, dan nog is dit in vergelijking hoge tarief nadelig", klinkt het. Veel investeerders vergelijken volgens PwC immers enkel de geldende nominale tarieven, "en dan komt België er erg slecht uit".

Tot slot stelt PwC voor om belastingconsolidatie mogelijk te maken. "Dat betekent concreet dat, wanneer een moederbedrijf een winstgevende en verlieslatende dochter heeft, winst en verlies gecompenseerd zouden mogen worden."

Bron: TRENDS

1 Comments:

At 10/6/08 09:29, Anonymous Anoniem said...

Vanaf 10 juni 'voor eigen rekening werken' lijkt me wat al te optimistisch. Eerst nog een paar maanden Sociale Zekerheid betalen!

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>