27 mei 2008

Karel De Gucht heeft groot gelijk. Congo is een closed society.

Er is een diplomatieke rel tussen Congo en België. De ideale gelegenheid voor Congo om met de spierballen te rollen en zwaar te overdrijven in hun reactie. Oorzaak van deze rel was een uitspraak van minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht op de RTBF waarin hij stelde dat: “Ik vind dat we niet alleen het recht, maar ook de morele plicht hebben om te zeggen wat we denken over wat er in Congo gebeurt, en dat gaat helemaal niet in de goede richting.”

Eerst en vooral heeft de minister natuurlijk gewoon zijn mening geuit. En zijn mening was dat wij onze mening mogen uiten over wat in Congo gebeurt en dat we dat zelfs moeten doen over zaken die in strijd zijn met internationale rechtsbeginselen. Dat is geen boude uitspraak van de minister, dat is de logica zelve. De nauwe historische band die wij hebben met Congo is zelfs irrelevant. Diezelfde morele plicht hebben we ook tegenover Noord-Korea, Myanmar, Nepal, de V.S., en zowat élk land ter wereld. Net zoals zij het recht en de morele plicht hebben om ons te wijzen op eventuele wantoestanden in België.

Stellen dat we die morele plicht niét hebben, is puur cultuurrelativisme. “Och, het zijn toch geen westerlingen, laat ze maar onderdrukt worden, vermoord of verkracht worden, laat corruptie maar zegevieren en hier is nog een paar miljoen van ons elk jaar voor de regering die het allemaal toelaat of zelfs mee organiseert.” Zeggen dat we die morele plicht niét hebben is immoreel. Oproepen om Congo niét op de wantoestanden te wijzen getuigd van een verbijsterende onverschilligheid voor het lot van het individu.

Ik sta honderd procent achter de uitspraken van Karel De Gucht. En ik ga zelfs een stapje verder. Als Congo ons vraagt onze consulaten te sluiten, dan kan er ook geen sprake meer zijn van een eventuele voorkeursbehandeling van Congo door België. Dat betekent dus een eind aan alle ontwikkelingssamenwerking en door de staat gesteunde projecten.

Eén van de mensen die als eerste Karel De Gucht veroordeelde voor zijn uitspraken was Elio Di Rupo. Ik geloof niet dat Di Rupo zijn uitspraken ook meent. Dat zou van hem immers een honderd procent kwaadaardig individu maken, dat de gewone burger in Congo onbelangrijk vindt en de wantoestanden niet wil aankaarten. Natuurlijk, in de uitspraak van Karel De Gucht had je Congo makkelijk kunnen vervangen door Wallonië… Maar dit is waarschijnlijk gewoon een manier voor Dieu om opnieuw in de spotlight te komen en ongenadig in te hakken op De Gucht. Er is al lange tijd onvrede tussen de twee politieke tenoren, Di Rupo lag aan de basis van de interne VLD-putsch tegen Karel De Gucht. Politiek gezien houdt het echter geen steek. Eerst en vooral kan Di Rupo niet echt achter zijn kritiek staan, anders is hij een onmens. Ten tweede is het heel waarschijnlijk dat Open VLD het volgende keer zeer goed doet en moet de PS waarschijnlijk met hen in de coalitie. Maar misschien denkt Di Rupo aan de grote Congolese gemeenschap in Brussel en is zijn zet puur electoraal-tactisch bedoeld.

De enige foute zet die België nu kan maken, is zich verontschuldigen. Congo wordt niet beter van een mea culpa, integendeel zelfs, het versterkt de post-koloniale frustratie en de neiging om de eigen fouten aan de voormalige kolonisator te wijten wordt er enkel sterker door. En de problemen worden zo niet opgelost, want wie durft nog kritiek geven? Rebellen en delen van het Congolese leger trekken beide een spoor van dood, vernieling, verkrachting en plundering door het land. Maar kritiek op de man die de touwtjes in handen heeft, of eigenlijk niét heeft, mag niet. Dus gaan de misdadigers vrijuit en worden zelfs in bescherming genomen, waardoor stilaan een elite klasse van bandieten het roer overneemt. Popper noemde dit een closed society. Ik noem dit de toekomst van Congo tenzij de koerswijziging waar minister De Gucht op aandringt, er snel komt.

13 Comments:

At 27/5/08 11:32, Blogger Pieter Cleppe said...

ik wil Karel De Gucht van harte feliciteren met zijn Kongo - beleid. Zonder enige twijfel is de waarheid zeggen het enige juiste begin om Kongo op de rails naar de ontwikkeling te krijgen.

Net zoals Ronald Reagan de Sovjetunie niet enkel klein heeft gekregen door de wapenuitgaven te verhogen, maar ook door het duidelijk te omschrijven als wat het was - het rijk van het kwade - zo zal uiteindelijk ook de legitimiteit van derdewereld-regimes zoals dat van Kabilla worden doorprikt.

Het is uiteraard geen toeval om de PS opnieuw aan de verkeerde kant van het debat aan te treffen. Deze partij wil de banden aanhalen met de Baath - partij in Syrië en was reeds eerder zeer kritisch ten opzichte van elk negatief geluid aan het adres van de Kongolose politici. De PS zoekt dan ook steeds weer de grenzen van het politiek fatsoen op.

Het feit dat De Gucht net deze week ook de rationaliteit in het debat ten opzichte van de Chinese machtshebbers wat heeft hersteld door te wijzen op de vooruitgang die in China bestaat, geeft hem des te meer krediet om niet te buigen voor de grillen van Kabilla en compagnie.

Ik durf te betwijfelen of de vele miljoenen die gestoken zijn in het electoraal proces uiteindelijk wel zullen lonen. Op zijn minst zullen ze een precedent scheppen dat in Afrika ware democratie op zijn minst technisch mogelijk is. Maar des te meer zullen ze een herinnering vormen dat democratie niet voldoende is. Rechtsbescherming blijft steeds de noodzakelijke voorwaarde.

 
At 27/5/08 12:07, Anonymous Anoniem said...

TYPISCH weer die LVSV'ers: heel de tijd zeiken over hun ONAFHANKELIJKHEID, maar zodra ze kunnen de grootste GAFFELS van de VLD toedekken. Goedkoop noem ik dat, en vooral, enorm zielig...

 
At 27/5/08 12:21, Anonymous Anoniem said...

"...eventuele wantoestanden in België" is voor mij de zin die illustreert dat het hier om een zeer, maar dan ook zeer subjectief artikel gaat. Desinformatie is ietwat te zwaar. Ik denk dat men op de Congolese ambassade in Brussel niet lang moet zoeken om een waslijst van wantoestanden in België voor te leggen. Eventuele ?
Karel DG is trouwens zelf de oorzaak dat er in het buitenland zoveel misverstanden over ons land bestaan. Hij heeft het steeds over "de democratische partijen", hetgeen onmiddellijk de reactie uitlokt : Zijn er dan niet-democratische volksvertegenwoordigers in Belgium, personen die niet door het volk verkozen zijn ? Of zijn het hier verkiezingen zoals in de Democratische Republiek Congo ?
Met een hoop zeer onverstandige zwarte kiezers die voor mestkevers zoals K kiezen ? De door Karel gebruikte woordenschat is daaromtrent nog veel erger. Werd hij door een prominent politicus niet "toogstrateeg" genoemd ?
Kabilla doet zoals Kasavubu reeds deed : Kijken naar Belgische toestanden, en hetzelfde nadoen.
Corruptie, zakkenvullen, vriendjespolitiek, magistratuurbinding, regimepers... Schrappen wat niet past.

 
At 27/5/08 13:32, Anonymous Anoniem said...

Zou het gewoon niet kunnen dat China hier een geo-politiek spelletje speeelt, iets waar belgische politici niet verstand van hebben.

 
At 27/5/08 14:08, Blogger David Vandenberghe said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
At 27/5/08 14:13, Blogger David Vandenberghe said...

A) de bewuste uitspraak was op RTL-TVi.

B) Dit is diplomatie. Je kan niet continue blijvend op hammeren met een ruw taalgebruik. Stel u voor dat ik de hele tijd voor de wereld sta te verkondigen dat X ne 'kleine piet heeft' (en dat het klopt)...moet u niet verbazen dat kleine piet gaat reageren. Zeker niet als Kleine Piet interesante goederen heeft en er voldoende andere partners zijn om mee te gaan vogelen. Er is een verschil tussen morele plicht en morele overdaad.
KdG heeft gelijk in zijn uitspraken...maar moet nu ook niet gaan overdrijven.

C) De situatie is niet zo simpel. Kabila heeft de touwtjes niet uitsluitend in handen.

D) De foute zet die België nu kan maken is zich helemaal terug te trekken, dwz ook economische diplomatie. Consulaten behouden en de relaties hervormen naar economische diplomatie. Ontwikkelingshulp en militaire hulp stopzetten. De overdracht van alle Belgische kennis (zoals gedetailleerde surveykaarten met de locaties van grondstoffen) aan Congo stopzetten of sterk vertragen.

 
At 28/5/08 12:20, Anonymous Anoniem said...

Ik vrees dat china over betere surveys beschikt dan Belgie. Ze hebben niet eerst eens aan belgie komen vragen waar die grondstoffen nu eigenlijk liggen alvorens er te investeren of beloften te doen. Draai het of keer het zoals je wil, Belgie behandelt congo als een kolonisator. En die willen ze vandaag gewoon inruilen voor een andere die niet constant met het vingertje wijst en meer geld heeft. En dat compulsief aandringen van Belgie.. wel kijk maar eens naar de geschiedenis van de grootste 'belgische' bedrijven en naar hun eigenaars en de oorsprong van hun kapitaal. Hoe hard Degucht ook probeert, een lintje zal hij er niet voor krijgen.

 
At 28/5/08 19:38, Anonymous Anoniem said...

Keizer Karel dient als hoofd van de Belgische diplomatie beter te weten.

Los van de inhoud van de boodschap, die trouwens niets meer is dan het intrappen van een open deur, dient de minister zich te houden aan de omschrijving van zijn functie.

Deze verkiezingsstunt kan misschien goed overkomen bij de Keizer's getrouwe achterban en de infantiele Belgische pers, hij doet er niemand anders plezier mee.

Het is dan ook een gemakkelijk slachtoffer die Kabila. Deze laatste heeft overigens niet liever. Iedere reden die de man kan vinden om met de Chinezen in zee te gaan zijn meer dadn welkom.

Ieder land met wat invloed die zo een uitspraak over zich te horen krijgt lacht er natuurlijk eens goed mee. "Hoor die kleine Belgjes eens". Maar voor Kabila is het de manier om zich te profileren en eindelijk eens met die Belgen af te rekenen. Er zit geld genoeg bij anderen die minder pedant doen.

Kabila is overigens een despoot kunnen worden omdat mensen als de Keizer het zo hoogstnoodzakelijk vonden om verkiezingen te houden in Congo. Een land dat overigens beter zou worden opgedeeld. Alleen als omdat bepaalde streken het daar overigens liever zelf zo zouden zien.

Na de stunt van het democratisch Congo, democratie: what's in the name anyway?, de stunt van het grote morele gelijk.


Een beetje ophef maken door te spreken over de luie, kleptocratische congolees(zelf democratische legitimiteit gegeven sic)is natuurlijk een no brainer voor de vlaamse pers. Wat een lef!

Komaan zeg een Afrikaans land schofferen, daar is toch niet veel aan.

Wanneer Keizer Karel echter terugkwam uit China mbt tot de spelen was het verhaal: Alles ok hier. Opeens niet meer het grote morele bezwaar.

De verkiezingen zijn blijkbaar al begonnen voor de Keizer en als je wilt scoren door het grote morele gelijk tentoon te spreiden dan gaat dit erg simpel in Vlaanderen.

 
At 28/5/08 19:43, Blogger David Vandenberghe said...

Hmm, ik vraag mij feitelijk af of wij Congo kunnen eisen haar ambassade te sluiten in Brussel.

 
At 28/5/08 23:53, Blogger Unknown said...

Oproepen om Congo niét op de wantoestanden te wijzen getuigd ...
Getuigd met een D ???

 
At 29/5/08 10:48, Blogger Chris Demeyere said...

@Hugo Dank u voor uw reactie. Het feit dat een week of 2 geleden het LVSV zwaar uithaalde naar KDG in een andere zaak haalt uw hele argument onderuit. Mijn artikel stelt duidelijk waarom ik KDG steun. Verdenk mij gerust van subjectiviteit, er zijn namelijk geen objectieve mensen. Ter uwer informatie: deze tekst is een persoonlijke tekst, ik ben openlijk lid van Open VLD en Jong VLD en neen dat staat mijn vroegere functie in het LVSV niet in de weg.

@Willy de Paepe Vindt u dan dat België wantoestanden moet toedekken met de mantel der liefde, gewoon omdat we ook boter op ons hoofd hebben? De wantoestanden in Congo gaan over georganiseerde moordpartijen, groepsverkrachtingen en openlijke corruptie. Goed, er zijn wantoestanden in België, maar die zijn toch van een ander niveau. Wat niet wegneemt dat ze inderdaad moeten opgelost worden.

@anonymous Inderdaad, China's belangen in Afrika spelen zeker mee in de Chinese Afrika-politiek. En de lokale machthebbers voelen dat ze niet langer exclusief met Europa zaken moeten doen, waardoor ze wat opgekropte frustratie kwijt kunnen. Een spiraal die zorgt dat China meer en meer invloed krijgt...

@Brigant Ik vind niet dat KDG's uitspraken beledigend of oproerkraaiend zijn. En als voldoende wordt gezegd dat Congo de wantoestanden moet aanpakken, is hun logische reactie dat ze onderzoeken of de wantoestanden er zijn en die proberen op te lossen.

Kabila heeft inderdaad de touwtjes van Congo niet in handen, maar hij pretendeert wel het algemene gezag te zijn. Dan moet hij ook zijn verantwoordelijkheid nemen.

@anonymous Als aandringen op het respecteren van mensenrechten en eigendomsrechten neo-kolonialisme is, (quod non) vind ik dat we dan maar neo-kolonisten moeten zijn.

@publius De voorstanders van appeasement en zachte diplomatie kunnen nu wel moord en brand schreeuwen, maar in de geschiedenis hebben zij weinig bereikt. Handjes schudden en voor foto's poseren terwijl mensen vermoord worden, wetende dat je daar eigenlijk niets aan gedaan hebt, heeft weinig zin. Als je daarentegen de wereld oproept om wakker te worden en de realiteit onder ogen te zien, dan kan je wat choqueren, maar kan je soms ook resultaten boeken. Nu al is er internationaal meer aandacht voor de wantoestanden dankzij de diplomatieke crisis.

"hij doet er niemand anders plezier mee." Wat met de duizenden slachtoffers?

Maar ik geef u gelijk dat Kabila dit zal aangrijpen om nog meer zaken te doen met China, dat puur voor de eigen belangen staat.

Ik ga echter niet akkoord met uw uitspraak over "die kleine Belgjes". We zijn niet zo klein of onbelangrijk als we zelf denken, en we krijgen in de juiste middens behoorlijk wat respect door onze uitspraken. En het is toch niet omdat we volgens u klein en onbelangrijk zijn, dat we onze mond moeten houden?

Wat de verkiezingen betreft: het was een eerste stap naar democratie. Zonder die verkiezingen zat Kabila ook op de troon nu. Maar zijn opvolger zal zich nu ook democratisch moeten legitimeren.

Ik weet niet of Karel De Gucht hiermee wil scoren. Het lijkt me onwaarschijnlijk, hij is er de man niet naar om electorale redenen te laten primeren op zijn eigen mening. Verder is het nog altijd niet zeker dat er federale verkiezingen zijn in 2009 én gaan er geruchten dat KDG binnenkort naar Europa vertrekt.

@Louis U hebt gelijk, dank u mij op die dt-fout te wijzen.

Ik vind dat mensen de morele plicht hebben om elk lijden en elke onterechte imperking van de vrijheid van een ander aan te klagen en te helpen oplossen. KDG doet iets wat misschien weinig uithaalt en wat diplomatieke spanning veroorzaakt. Maar anderen doen helemaal niets. De mensen die aan de schandpaal moeten zijn niet zij die proberen de wantoestanden aan te klagen, maar zij die ze verdoezelen.

 
At 29/5/08 12:26, Blogger David Vandenberghe said...

Chris: "En als voldoende wordt gezegd dat Congo de wantoestanden moet aanpakken, is hun logische reactie dat ze onderzoeken of de wantoestanden er zijn en die proberen op te lossen.". Dat behoort niet tot de Afrikaanse politieke cultuur, hence wishful thinking.

 
At 29/9/08 18:47, Anonymous Anoniem said...

het is jammer dat er niemand anders zijn mening durft te uite tegenover het regimme van kabil.
De hEER DEgUCHT HEEFT GROOT GELIJK
het wordt tijd dat er eens wordt gedacht aan de bevolking en de dictator Kabille aan de kant wodrt gezet.
hij gebruijt het geld om zichzelf te verijken maar verder niets .
Groot gelijk Mn Karel de Gucht , eindelijk ieman die durft te spreken, de rest zijn alleen maar ( gatlekkers) die menen door alles te laten gebeuren wat nu daar afspeelt mensen helpen, niets is minder waar.
velen kunnen een les leren aan Mn. De Gucht.
Laat mij toe te zeggen Mn Karel DeGucht, Je doet het god, ik sta volledig achter U, Help de Congolese Bevolking alsook degenen die Kabila wensen uit het zadel te lichten want zoals het nu gaat het is hopeloos.
spijtig voor de zoveel mensen levens die op het spel staan, ( kinderen, vrouwen en vooral al degenen die zuchten naar verandering.
Zwarten zijn ook mensen met dezelfde behoeften als wij, laat het niet verder gebeuren.
Karel, jij bent iemand die ten minste Uw mening durft te zeggen.
Heel goed Mn. De Gucht.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>