29 januari 2008

Open brief aan Yves Leterme (Philippe De Backer)

Vandaag werd de website www.5minuten.be gelanceerd en stuurden de liberale jongeren een open brief naar vice-premier Yves Leterme.

Geachte heer vice-premier,
Geachte heer Leterme,
Beste Yves,

Tijdens de verkiezingscampagne voor de federale verkiezingen heeft u campagne gevoerd rond communautaire thema's en geloofwaardigheid. Sterke uitspraken passen bij elke campagne, maar één van uw uitspraken is ons toch bijzonder bijgebleven. U stelde dat "het slechts 5 minuten politieke moed kost om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen".

Na uw verkiezingsoverwinning, staande op een stoel tussen de leeuwenvlaggen, stelde u opnieuw dat uw partij geen regering zou vormen zonder een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en evenmin zonder een "grote staatshervorming". Maar eerst ging u "een fris pintje drinken". Ondertussen is uw dorst waarschijnlijk gelest en zijn we 7 maanden verder. Tijdens uw formatiepoging is "de dikke vis in de communautaire pan" u ontglipt, maar weten wij wel dat u met uw postjes "vice-premier" en "voorzitter" van deze "COSTA" de haak alweer hebt uitgeworpen.

Wij als liberale jongeren houden van "uw" goed bestuur. De sociaal-economische problemen van de mensen, een efficiënt en goed bestuur, hervormingsgezindheid, alsook leiderschap en daadkracht bij onze politieke voormannen staan bij ons hoog op het lijstje. Daarom schenken wij u de professionele website www.5minuten.be, gratis en voor niets. Op deze site kunnen burgers hun tips en oplossingen kwijt voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de communautaire spanningen.

U zal zien: u zal talrijke tips ontvangen van onze vele bezorgde burgers. Jong VLD hoopt dat deze tips voor u een hulp kunnen zijn en helpen aftellen naar 23 maart. Hopelijk haalt u deze deadline wel. Wij kijken in elk geval met argusogen uit naar wat door u wél verwezenlijkt zal worden.

Gelieve tot een volgende ontmoeting te aanvaarden,
Onze meest oprechte hoogachting,Philippe De Backer
Voorzitter Jong VLD

Jules Van Rie
Politiek Secretaris Jong VLD


6 Comments:

At 29/1/08 15:03, Anonymous Anoniem said...

Zelfs toen Leterme formateur af was, bleef de boodschap voor hun achterban dat het nochtans eenvoudig zou zijn, als de Walen maar eventjes zouden willen. Er was echter niets dat daarop ook maar in de verste verte wees, behalve dan natuurlijk de zelfverheerlijkende verklaringen van NV-A en de door de independentisten gegijzelde CD&V, die overigens intussen totaal is opgegaan in haar Stockholm-syndroom.

Ook al bleek dus geen enkele oplossing mogelijk in deze zeven maanden tijd, toch houdt die gijzeling aan. Hoe lang mag een kartel dat 70% van de Vlamingen en 100% van de Walen niet vertegenwoordigt, de democratie eigenlijk lamleggen voor we ze fundamenteel ondemocratisch mogen noemen? Voor mij is die versheidsdatum al verstreken. Ik geloof die mensen niet meer. Ander en beter, graag. En dit keer misschien eens échte democraten?

 
At 29/1/08 15:16, Blogger Parmenides said...

@D.V

Nu kan eens x% van de Vlamingen de regeringsvorming gijzelen. Het is dikwijls anders geweest : toen x% van de franstaligen hetzelfde deed, en toen was er geen probleem omdat de Vlamingen toegaven. Nu één Vlaams kartel voorlopig niet alles wil toegeven is er plots een probleem met democratie. België is nooit een democratisch land geweest en zal het nooit zijn. Die illusie maak ik me al lang niet meer.

 
At 29/1/08 17:06, Anonymous Anoniem said...

Oplossing kan zéér simpel zijn: referendum onder de bevolking, waarbij de burgers tussen de verschillende staatsvormen kunnen kiezen: unitaire staat, federatie, confederatie, onafhankelijkheid. En wat de burgers kiezen, wordt het dan toch gewoon ...

 
At 29/1/08 18:06, Blogger Parmenides said...

Dan moeten we eerst een referendum houden over de interpretatie van het resultaat van het referendum, maar hoe moet dat referendum dan geïnterpreteerd worden?
België en referenda, dat gaat ook niet goed samen.
Nog even moed en geduld en het Vlaams parlement is legitiem verkozen en het federale niet meer. Een federaal parlement is trouwens niet echt nodig. Als het niet mogelijk is grondwettelijke federale verkiezingen te organiseren dan zit je de facto met een confederale toestand.

 
At 30/1/08 00:03, Anonymous Anoniem said...

Om in navolging van de voortdurende kritieken van "Enough Nonsense" en "Hugo" over de "liberale reclame" op deze blog, voor de liefhebbers hier het persbericht van het Vlaams Belang over een referendum over de toekomst van België.

Het Vlaams Belang meent dat de Vlamingen hun lot in eigen handen moeten nemen. Daarom pleit onze partij voor het organiseren van een referendum over de toekomst van België. Vandaag dient Filip Dewinter in het Vlaams Parlement een "voorstel tot decreet betreffende het organiseren van een referendum omtrent het al dan niet uitroepen van Vlaamse onafhankelijkheid" in. In de toelichting van het voorstel luidt het als volgt: “Niet een kleine groep van politici maar het Vlaamse volk zelf moet het laatste woord hebben betreffende de staatskundige toekomst van hun land. Dat de Belgische grondwet opzij geschoven moet worden om tot Vlaamse onafhankelijkheid te komen, ligt voor de hand. De duidelijke keuze van het Vlaamse volk dat zich via een referendum uitspreekt voor Vlaamse onafhankelijkheid biedt voldoende legitimiteit om de Belgische grondwet te negeren en een Vlaamse onafhankelijke staat op te richten.

 
At 30/1/08 14:32, Anonymous Anoniem said...

hmm, als de VLD weer haar strategie bovenhaalt van schieten op de eigen partner, broedt er iets, of is er paniek. Zoek de gemeenschappelijke vijand - idee.

Zoals wel eens gebeurt, en zoals wel lezen op de 5min site, keert zo'n initiatief zich weleens tegen het oorspronkelijk doel. Ondertussen is er al vele keren politieke moed betoont door niet te plooien, én is er een commissiestemming geweest. De hoek die kritiek geeft heeft de afgelopen acht jaar op die vlakken zo ondermaats gescoord, dat zelfs Geert Lambert een held is naast hen. Aïe. Maar goed, over de gaten in de begroting kunnen ze het begrijpelijkerwijze ook al niet hebben, over het achtenswaardig alternatief dat JMDD uitbouwt evenmin.

simpel is't niet.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>