7 december 2007

De mythe van een homogeen radicaal rechts in Europa (Vincent De Roeck)

De kogel is door de kerk. De extreemrechtse fractie “Identi- teit, Traditie, Soevereiniteit” (ITS) bestaat niet langer in het Europees Parlement. De 23 leden ervan gaan voortaan terug als niet- ingeschrevenen door het leven. Twee weken geleden al dreigde de Roemeense partij “Romania Mare” om uit ITS op te stappen als Alessandra Mussolini, een ITS-lid voor het Italiaanse “Alternativa Sociale”, haar verontschuldigingen niet aanbood voor haar anti-Roemeense uitlatingen in de Italiaanse pers tijdens de hetze rond de gruwelijke moord op een Italiaan door een Roemeense gangsterbende enkele weken geleden. Mussolini hield haar been echter stokstijf en Romania Mare verliet als gevolg dan ook zonder boe of ba de ITS-fractie. Daar het Europees Parlement enkel fracties erkent van minimum 20 leden, en ITS na het vertrek van de vijf EP-leden van Romania Mare nog maar met 18 was, moest de fractie in zijn totaliteit opgedoekt worden. ITS heeft nog niet eens één jaar als fractie kunnen bestaan.

Het Britse EP-lid Daniel Hannan maakte op zijn blog de volgende interessante kanttekening bij het verdwijnen van de ITS-fractie.
Why are the ITS parties called “Right-wing”? There is nothing in their programme remotely conservative, or remotely small-government. On the contrary, they come from Europe’s radical and corporatist tradition. They are, as a rule, anti-monarchist and anti-clerical. They believe in a massive extension of state power, including nationalisation and import controls. They want socialism, at least in the narrow sense that they believe the state should redistribute income to enforce social equality. They march on May Day, waving red flags. They are, in the literal sense, revolutionary, in that they aim to overturn the established order. And, of course, they hate capitalism, which is why they tend also to be anti-American and anti-Semitic.
Daniel Hannan heeft natuurlijk (weeral) overschot van gelijk. Politieke partijen als het Front National in Frankrijk of Wallonië, de Nationale Democraten in Zweden, de British National Party in het Verenigd Koninkrijk, de LDP in Rusland of de Republikaner, de NDP en de DVU in Duitsland zijn helemaal géén “rechtse” of “conservatieve” partijen die naam waardig. Les extrêmes se touchent, mag dan al wel een vaak gehoord cliché zijn, het is wel degelijk de waarheid. Extreem-links en extreem-rechts zijn allebei collectivistische ideologieën die niets te maken hebben met conservatieve standpunten zoals lage belastingen, de rechtsstaat, individuele vrijheid en een gelimiteerd overheidsbeslag. De laatste presidentscampagne van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk was daar het beste voorbeeld van. Hij trok naar de verkiezingen met een protectionistisch en ultra-socialistisch programma voor de Franse economie. Ook in Rusland zagen we hetzelfde in de laatste parlementsverkiezingen met de ultra-nationalistische LDP. Zij rallieden voor niet enkel voor de hernationalisering van alle “vitale sectoren” in de Russische economie, maar ook voor het hermetisch afsluiten van de Russische grenzen voor alle buitenlandse producten.

In Vlaanderen is het echter niet zo zwart-wit als Daniel Hannan stelt. Het Vlaams Belang kunnen we moeilijk een homogeen collectivistisch blok noemen, omdat de partij in feite allesbehalve “homogeen” is. Nadat Karel Dillen de fakkel doorgaf aan zijn opvolger Frank Vanhecke, en zo de éénmanspartij in één beweging omvormde tot een échte partij met meer dan één feitelijke leider, kwamen ook de onderlinge verschillen tussen de diverse “fracties” en “vleugels” binnen het Vlaams Blok/Belang naar de oppervlakte. De komst van de “verruimers” in de tweede helft van de jaren 1990 versnelden alleen maar de implosie van deze extreem-rechtse partij. De Vlaams-nationalisten rond Gerolf Annemans, de economische libertariërs en ethische conservatieven rond Alexandra Colen, en de rechts-liberalen rond Freddy Van Gaever en Hugo Coveliers kunnen in mijn ogen gerust allemaal doorgaan voor aanvaardbare politieke vleugels binnen het VB. Voor deze VB-groepen slaat Daniel Hannan de bal dus mis, maar voor de overige VB-fracties heeft hij groot gelijk.

De botte racisten rond Filip Dewinter, Filip De Man en Frank Vanhecke, de neo-nazi’s rond de broers Verreycken, de ordnung-fascisten rond de ex-commissarissen Johan Demol en Bart De Bie, en de neo-communisten rond Ninovenaar Guy d’Haeseleer beantwoorden wel allemaal perfect aan het plaatje dat Hannan hier van extreem-rechts ophangt. Het mag dan ook niemand verwonderen dat steeds meer salonfähige VB’ers de partij de rug toekeren en hun heil elders zoeken, zoals bijvoorbeeld bij LDD of N-VA. Het is immers Filip Dewinter die de 1-mei- vieringen gekaapt heeft van de socialisten. Het is Anke Vandermeersch die de vakbonden en hun stakingsrecht blijft verdedigen. Het is Frank Vanhecke die te pas en te onpas uitschreeuwt dat het VB “de arbeiders niet zal laten vallen”.

Het is ook geen nieuw gegeven dat de socialisten in België hun traditionele achterban niet meer aan zich kunnen binden, en dat de socialisten daarom tegenwoordig mikken op de progressieve bobo’s en de moslimmigranten in de steden. Het VB heeft dat partijstrategisch goed gezien en ronselt tegenwoordig massaal stemmen onder de arbeiders voor wie het enige andere alternatief de PVDA geworden is. Het feit dat vakbondsman Guy d’Haeseleer in juni op de Oost-Vlaamse Kamerlijst gigantisch veel voorkeurstemmen achter zijn naam kreeg, spreekt dan ook boekdelen in dat opzicht. Het VB bewijst zo het gelijk van Daniel Hannan. Extreem-rechts en extreem-links vloeien immers perfect in elkaar over. Laten deze woorden van Daniel Hannan dan ook voor de laatste bolwerken van het écht rechtse gezond verstand binnen het VB een signaal zijn. Zij horen niet langer thuis bij het VB, maar zouden hun krachten beter elders bundelen. Lijst Dedecker biedt hen die mogelijkheid.


Meer informatie over de ITS-fractie op www.its.eu.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


17 Comments:

At 7/12/07 02:21, Anonymous Anoniem said...

Extreem-Nationalisten die de handen in elkaar slaan, het had van in het begin al iets tegennatuurlijks.

 
At 7/12/07 05:01, Anonymous Anoniem said...

http://www.youtube.com/watch?v=MpmqJub99x8
Oh nee, alweer een moskee! De nieuwste VB-hit!

 
At 7/12/07 12:52, Anonymous Anoniem said...

Juist het aanwezig zijn van al deze strekkingen binnen één Vlaams-nationalistische partij vormt de onmiskenbare sterkte van deze groep. Het is een teken van het hoog democratisch gehalte binnen deze partij. Met een open en ondernemingsgerichte kijk op de toekomst, met een Vlaams-nationale overtuiging, is binnen het "diffuse partijlandschap" het Vlaams Belang met zijn compromisloze strijdbaarheid de enige keuze. Zonder een alternatief.

 
At 7/12/07 15:34, Blogger Karel Jansens said...

Inderdaad. Mijn stelling blijft dan ook: Stem Vlaams Belang tot Vlaanderen onafhankelijk is.

Daarna hebben we ze niet meer nodig...

 
At 7/12/07 19:53, Blogger David Vandenberghe said...

Euh, waar zie jij een implosie van het VB?

 
At 7/12/07 20:24, Blogger Karel Jansens said...

In de "wishful thinking" glazen bol?

Serieus nu, is er één Vlaams-nationalist die na de recente fratsen van "Zeammarie" om zich toch maar tegen het been van het Belgicistische clubje te mogen oprijden, nog één jota gelooft van zijn Vlaams-nationalistisch discours?

Iedere liberaal die geen drupje purper kan verdragen moge zich dan haast supersonisch derwaarts haasten, bij Vlamingen heeft LDD het goed verkorven.

 
At 7/12/07 20:41, Blogger David Vandenberghe said...

Karel: Zo snel zou ik dat nu niet gaan zeggen.

 
At 7/12/07 21:27, Blogger Karel Jansens said...

Ik heb het nochtans heel traag geschreven...

 
At 7/12/07 22:25, Anonymous Anoniem said...

Altijd grappig, die volgelingen van de Dictator van Brussel, de man die openlijk zegt dat hij niet eens het vertrouwen van het parlement zal vragen voor zijn regering ad vitam. Zeker wanneer ze het VB beginnen te analyseren.

Ik ken de Verreyckens een beetje. Ik wist niet dat Rob een broer had. Ik wist ook niet dat er in Ninove een neo-communist rondliep, maar ik ben dan ook niet zo goed thuis in de ledenlijst van de AMADA/PVDA.

Voor het overige is het wel de zogenaamde linkse nazi-fascistische racist Dewinter die al die verruimers, doorgaans overigens uitgetreden uit de sekte van Vladimir Verhofstadt, heeft binnengehaald. Diezelfde Dewinter die door sommigen in de beweging als een "nationaal-liberaal" gewantrouwd wordt, omdat hij zo ongeveer openlijk zijn misprijzen voor solidaristische dweperijen laat blijken.

Dus alvorens het te hebben over hoe onconservatief het VB is, zouden de dwepers van de Chavez van de Wetstraat misschien eerst eens in de spiegel kijken. Of zijn zij al vergeten dat het uitgerekend hun caudillo is die 8 jaar lang de meest linkse regeringen uit de recente geschiedenis van dit land heeft geleid ?

 
At 8/12/07 12:15, Anonymous Anoniem said...

... nationalisation ...
Dat is natuurlijk geenszins het geval, wel integendeel. Daniel Hannan heeft dus zeker geen gelijk!

 
At 8/12/07 16:20, Anonymous Anoniem said...

Als Vincent gelijk heeft met zijn stelling dat het VB wordt geleid door "botte racisten" en bovendien naast de "aanvaardbare politieke vleugels" ook nog bestaat uit ordnung-fascisten en neonazis moet je meer dan een halve idioot zijn om een strategische stem voor dergelijk zootje ongeregeld te overwegen. Just my two cents... maar in de gazet van vandaag lees ik dat 80% van de VB-stemmers België wil behouden, dus de meesten kennen niet eens de partijstandpunten, heb jij een grote familie karel "jazz" - is dat geen negermuziek? - janSSens ?

 
At 8/12/07 19:15, Blogger Karel Jansens said...

Oh waw, een argumentum ad personam. Hoe origineel. En dan nog met een misspelde achternaam ertussen gegooid; dubbel SS: Hoe vindt ge toch zoiets uit, zeg? Hebt gij nog geen eigen televisieprogramma?

Oh, en mijn nick, "Jazz", heeft niets met muziek te maken, maar ik apprecieer Jazz (het door als "negermuziek" betitelde genre) wel degelijk. Oeioei, als dat maar geen gaten maakt in uw wereldvisie...

 
At 8/12/07 19:54, Blogger David Vandenberghe said...

callsign?

 
At 8/12/07 20:38, Blogger Karel Jansens said...

"Karel" is "Charles" in 't Engels. Eén van de "funny" afkortingen van Charles is "Jazz" (net zoals "Chuck" of "Chaz"). Het is gewoon een nick die Engelssprekende maten mij gaven en die is blijven hangen. Ik gebruik "Jazz" nu al een aantal jaren om illustraties mee te signeren.

 
At 8/12/07 23:27, Anonymous Anoniem said...

Al goed Chuck, naar de kern van de zaak : vertel ons eens waarom we een strategische stem voor de erfgenamen van Ward Hermans moeten overwegen i.p.v. hier wat vrijblijvendheden te komen poneren.

 
At 9/12/07 02:46, Blogger Karel Jansens said...

Steffie toch, ik verwacht helemaal niet dat gij iets overweegt. Ik verwacht dat gij voorgekauwde rode strijdkreten blijft uittikken, in de ijdele hoop dat iemand uw non-redeneringen gaat opvolgen.

En nu zet ik mijn Pepperke af. Ik ga slapen...

 
At 9/12/07 12:56, Anonymous Anoniem said...

Dat zou inderdaad een zeer hoogdragende verwachting zijn. Zelf had ik maar één verwachting en dat was dat ik binnen de twee uur een post van u mocht verwachten. U hebt me niet ontgoocheld beste Chuck.
U lijkt wel met uw pepperke vergroeid (geeft dat ding een bieptoon bij elke nieuwe post op IFF ?). Vergeet vooral uw nachtrust niet voordat U nog meer rode complotten gaat ontwaren !

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>