9 augustus 2007

Druppelteller (Vrijvanzegel.net)

Het begrotingstekort neemt volgens de berichten exponentieel toe. Elke dag verhoogt het bedrag. Zoals een druppelteller wordt het ons tussen soep en patatjes toegelispeld.

De werkelijkheid is nog dramatischer, al moest dat verzwegen worden.


Toen de peilingen al duidelijk maakten wat spindoctors met man en macht ontkenden tegenover hun partijleden, verklaarde het financiële wonderkind van de nog lopende regering dat de begroting sluit zoals een bus. Er zijn weliswaar enige ‘eenmalige maatregelen’ nodig, maar als we daarmee het vertrouwen van de Wereldbank blijven behouden, is dat niet erg. Er zijn immers economisch betere tijden in het vooruitzicht, en dat is dan maar de prijs om de wachttijd te overbruggen.

Met die laatste redenering is eigenlijk niets mis. Ze wordt in elk geval op applaus onthaald door haar eigen voorzitter én door haar Eerste Minister waarmee ze, hoewel niet de partij dan toch minstens een parkbank deelde.

Toen heel ons land zich ergerde aan de bullebak van een informateur die vooraf goed wist hoe de kaarten lagen en dat hij eigenlijk zijn tijd en zijn gezicht begon te verliezen, werd terloops gemeld dat de begroting eigenlijk niet zo heel erg goed klopt, want dat er 120 miljoen euro tekort zou zijn.

Toen iedereen in een deuk lag van een formateur die zelfbewust de Marseillaise uitriep tot ons nationaal volkslied (wellicht bij gebrek aan een volkslied met een Nederlandse naam, want De Brabantse bestaat immers niet) verhoogden die 120 plots tot 600 miljoen. Dat komt zogenaamd niet omdat de begroting niet zou kloppen, maar omdat een nieuwe regering de eenmalige maatregelen niet wenst te treffen. Dus klopte het eigenlijk allemaal wel, al klopt het langs geen kanten.

Toen het Brusselse parket in de hoogste staat van paraatheid was gebracht omdat een politiek ‘getelefoneerde’ neger die in ons land politieke en sociale wetenschappen komt studeren (een studie waar hij in zwart Afrika geen ballen mee kan aanvangen), zich gerechtelijk bekloeg over een stripverhaal dat 70 jaar geleden verscheen toen het maatschappijbeeld, de cultuur, de mentaliteit, het voorstellings- en het begripsvermogen totaal anders waren dan nu, werd er op Hertoginnedal rustig verder gepalaverd. Op Europees vlak hadden de immoreel overbetaalde mandatarissen niets beters te doen dan hun vakantie door te brengen met het leuteren over het feit of ouders wel of niet een weerspanning, koppig, hartuithalend rotjoch een tik tegen de billen mogen geven om het terug tot de orde te roepen, als alle andere pedagogische hulpmiddeltjes uit het boekje falen.

Ondertussen klinkt tussen neus en lippen van een radioreporter dat in 2008 het begrotingstekort mogelijk 2 miljard euro zal bedragen…

Ik zal het u vandaag bekennen: drie weken geleden, ik was in vakantie, werd ik door de top van de Nationale Bank getipt dat het begrotingstekort méér dan 3 (drié!) miljard euro is. Met een beetje overdrijving zou je kunnen zeggen dat dit bijna het jaarlijkse nettoloon is van de werkende bevolking in Wallonië…

Dat laatste miljard zal over enige dagen ook nog wel eens gelispeld worden.

De Nationale Bank moest dat echter verzwijgen. Het cijfer mocht absoluut niet uitlekken. Vooral omdat het niet zomaar een tekort was, maar het tekort was met boekhoudkundige spitstechnologie gecamoufleerd zodat de begroting op het eerste gezicht toch scheen te kloppen. Voor de verkiezingen zou niemand het kunnen ontdekken. Tijdens het formatieberaad was de kans klein dat het zou uitlekken (wat dus ondertussen wel druppelsgewijs gebeurt) en voor de rest zou het een probleem zijn voor de volgende regering waarin de huidige fantasten toch geen verantwoordelijkheid meer mogen dragen van de kiezer.

Zelfs zonder deze achtergrondkennis heeft de kiezer niet zo slecht gegokt.

3 Comments:

At 10/8/07 01:18, Anonymous Anoniem said...

3 miljard euro = 300 euro per Belg = 600 euro per Waal (ruwweg). Stel dat een werkende Waal een netto inkomen heeft van 10.000 euro (inkomen van een dopper). Stel WW = werkende Waal en W = Waal. Dan geldt 10.000 WW = 600 W. En dus WW = 6/100 W. Als 3 miljard euro het jaarlijkse nettoloon is van de werkende bevolking in Wallonië dan betekent dit dat slechts 6% van de Walen aan het werk is. Een 'beetje' overdrijving? Maandelijks nettoloon lijkt mij correcter.

 
At 10/8/07 09:12, Anonymous Anoniem said...

Misschien worden niet de Walen met een job bedoeld, maar de Walen die wérken?
Maar is dat nu het enige dat je van dit artikel onthoudt?

 
At 10/8/07 20:46, Anonymous Anoniem said...

6% Walen met een job of 6% Walen die werken, het maakt niet veel uit. Ik onthou veel van Vrijvanzegel. Maar gebrek aan zelfkritiek is het begin van het einde. Ik bekritiseer geen vijanden. Die negeer ik gewoon. Ik bekritiseer alleen vrienden.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>