15 juni 2007

Gaza: militair ingrijpen

Hamas heeft met een blitzkrieg de Gaza-strook ingenomen en lyncht gevangengenomen Fatah-leden. De Gaza-strook wordt door de zee, Israel en Egypte begrensd en al die grenzen zijn nu afgesloten. Hamas heerst in een volledig afgesloten en geïsoleerd gebied.

Dit is eigenlijk een staatsgreep door Hamas, gericht tegen president Abbas van Fatah. Die laatste ontbond de regering maar premier Hamiye (Hamas) legt dat gewoon naast zich neer. De fundamentalistische organisatie Hamas was al enorm machtig en probeert nu kennelijk haar ene grote concurrent uit te schakelen. Dan staat haar niets in de weg om heel Palestina te regeren. En dat zal ze doen met een harde fundamentalistische vuist. Alcohol drinken en cinemabezoek waren al lang verboden, nu zijn er aanslagen tegen internetcafé’s, vrouwen die een te kleurige hoofddoek dragen (!) en iedereen met Fatah-banden. Fatah is immers op papier een seculiere organisatie… Gaza is overgeleverd aan de barbaren.

Israel heeft al gezegd niet tussen te komen. Niet dat Israel zo graag Hamas machtiger ziet worden, want Hamas valt geregeld Israeliërs aan. Maar Israel staat nu met de armen gekruist en de wenkbrauwen opgetrokken naar Europa en Amerika te kijken. Dit is wat er gebeurt als Israel niet tussenkomt, dit is wat er gebeurd als je een terroristische organisatie zijn gang laat gaan.

En wat nu? We hebben twee keuzes. De eerste keuze is niets doen, Europa’s specialiteit. Dan wordt Gaza een streng-islamitische enclave waar geen informatie binnenkomt of buitengaat. Een dictatuur gebaseerd op terreur waar vrouwen die buitenshuis komen worden verkracht en vermoord, waar iedereen die het niet akkoord is met de harde lijn een kogel in de kop krijgt, en waar de middeleeuwse versie van de Sharia geldt. En Hamas bestaat natuurlijk ook in de andere Palestijnse gebieden, de Westeroever. Daar zullen de gevechten iets langer duren, maar Hamas zal triomferen. Als noch Israel, noch Amerika, noch Europa Hamas iets in de weg leggen, dan kan Fatah dat ook niet.

De andere keuze is het herstel van de orde en de democratie. En dat wil zeggen: militair ingrijpen. Idealiter VN-blauwhelmen met een stevig mandaat, steun van de V.S. én van Israel. Hamas moet ontwapend worden en er moet eindelijk eens aan state-building worden gedaan. Infrastructuur, onafhankelijke politie en justitie, in plaats van de willekeur die er ook onder Fatah heerste. Een militaire bezetting zal echter zeker leiden tot een guerilla-oorlog. De militante groeperingen moeten dan worden opgespoord en ontmanteld, bij voorkeur samen met Israelische troepen die daarin de beste ter wereld zijn. Dan kan tijdens de bezetting de orde worden hersteld, een regering worden verkozen, en kan dat bezet gebied langzaam aan worden losgekoppeld van Israel.

Maar waarschijnlijk doet de VN helemaal niets. Dan gaat Israel waarschijnlijk de kastanjes uit het vuur halen om te zorgen dat Hamas niet oppermachtig wordt. En dan gaan wij waarschijnlijk kritiek uiten als Israel weer de zware middelen inzet…

3 Comments:

At 16/6/07 12:06, Blogger David Vandenberghe said...

VN Militair ingrijpen is pure zelfmoord en doelloos. De VN lost conflicten niet op, ze bevriest conflicten.

De Israeli's zijn de enige met de juiste uitrusting. Hun voertuigen zijn voldoende bepantserd, die van het Amerikaans en de Europese legers niet.

Israeli's gaan niet ingrijpen na het conflict in Zuid-Libanon. Wellicht zullen ze Fatah helpen met luchtondersteuning en bewapening, dat ze het onder elkaar uitvechten.

Als Fatah het niet kan halen en Hamas een probleem vormt (door beschietingen) zullen we een tweede 6daagse krijgen.

Vergeet niet dat dit wellicht ook een proxy-war is tussen Iran & Israeli's. Syrië wil de Golan terug en krijgt Iraanse hulp. Hezbollah is vollop aan het herbewapenen met Syrische & Iraanse hulp. Libanon poogt men nog steeds te destabiliseren en nu de Hamas die Gaza overneemt.

 
At 17/6/07 04:50, Anonymous Anoniem said...

1) Herstel van de democratie? Er heeft nooit "democratie" bestaan onder Arabieren, en zeker niet onder wat men tegenwoordig 'palestijnen' noemt. Niet onder de Turken, niet onder de Britten, niet onder Egypte (Gaza) en onder Jordanie (westbank), en ook niet onder Fatah (Arafat). Het spreekt vanzelf dat een Hamas regime ook niet 'democratisch' kan zijn, en dat de vrijemeningsuiting er nog meer aan banden zal gelegd worden dan in den Belgique. De enige overheid die een beperkte mate van 'burgerrechten' verzekerde aan 'Palestijnen' was de Israelische 'bezetting' na de oorlog van 1967.

Eigenlijk oogst men in 'Palestina' vandaag wat men dekadenlang gezaaid heeft onder de PLO met Arafat: een cultuur die met dubbele of gespleten tong spreekt (intern en extern), die geen zelfkritiek kan verdragen, en die zelfmoord verheerlijkt.

2) De 'internationale gemeenschap' heeft miljarden 'geinvesteerd' na de akkoorden van 1993 en na de internationale 'acceptatie' van het Arafat regime. De reactie van Arafat op de Clinton Camp David voorstellen in 2000 was.... de zoveelste 'intifada'. Dat zou voldoende moeten geweest zijn voor de 'internationale gemeenschap' om te beseffen dat al die externe inspanningen voor "state building" een totale verkwisting zijn geweest. Men mag gerust veronderstellen dat dat besef er nog steeds niet is in ruime Europese kringen en in een deel van 'links' Amerika.

3) Niemand kan de toekomst exact voorspellen. Het enige dat men met zekerheid kan zeggen is dat het Midden Oosten nog voor lange tijd chaotisch zal blijven. Het is een cultureel probleem, geen probleem van externe 'bezetting'. Het is wel belangrijk van te beseffen dat de sunnis nu over een kernwapensarsenaal beschikken in Pakistan, dat geopolitiek veel belangrijker gaat worden dan het 'Palestina-probleem' in de komende dekaden, en dat al even 'onstabiel' is. En, vermits de Europeanen nog steeds niet bereid zijn van echte serieuse economische sancties toe te passen op Iran, en daar gretig doorgaan met handel drijven dat het theocratisch regime helpt bestendigen, gaan de shiieten binnenkort ook over een kernarsenaal beschikken. De konsekwenties voor de contemporele kopindegronderij zullen niet mals zijn.....in de afzienbare toekomst.

 
At 17/6/07 10:17, Blogger Vincent De Roeck said...

Marc, op gebied van Israël-Palestina delen we dezelfde mening. Wie had dat gedacht? :-)

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>