1 mei 2007

Lijst Dedecker opnieuw ver onder de kiesdrempel (Hoegin)

Le Soir en RTBf hebben op iets meer dan een maand voor de federale verkiezingen een nieuwe peiling laten uitvoeren. Opnieuw blijft Lijst Dedecker ver onder de kiesdrempel steken. Verder klopt de conclusie dat de liberalen de premier niet zouden mogen leveren, maar daar kan ook aan toegevoegd worden dat het een dubbeltje op z'n kant zal worden voor Yves Leterme en Elio di Rupo, met voorlopig een licht voordeel voor Yves Leterme.

Opiniepeilingen 2004-2007De resultaten van deze peiling zijn opvallend gelijklopend met de twee andere peilingen van een maand geleden. Meer zelfs, de afwijkingen met de peilingen van maart vallen allemaal binnen de foutenmarge: de grootste afwijking is die voor het Vlaams Belang, dat bij La Libre Belgique in maart 2,0% hoger scoorde. Belangrijkste nieuws is misschien echter dat dit de derde peiling is die bevestigt dat de Lijst Dedecker weinig of geen kans maakt om in juni de kiesdrempel te halen. Een simulatie voor de zetelverdeling leert verder dat socialisten en christen-democraten even groot worden, waarbij CD&V-N-VA afgetekend de grootste partij wordt in de Kamer.

Opiniepeilingen 2004-2007Voor CD&V-N-VA bevestigt de peiling overigens de lichtjes dalende trend van de laatste maanden. De vorige peiling van Le Soir en RTBf is echter zo oud dat de piek die het kartel bij de twee andere peilers had niet zichtbaar is. Voor het Vlaams Belang zijn de resultaten bij de drie peilers veel meer gelijklopend, en de partij is er gemiddeld ongeveer twee procent op achteruit gegaan de laatste twaalf maanden. Daarmee staat ze trouwens vandaag in de peilingen op ongeveer hetzelfde niveau als vlak voor de verkiezingen van 2004.

Opiniepeilingen 2004-2007sp.a-SPIRIT blijft rond de twintig procent schommelen, deze keer met een score er net boven. Gemiddeld zit het kartel daarmee op hetzelfde niveau als de verkiezingsuitslag van 2004, maar een goede twee procent onder dat van de laatste peilingen van voor die verkiezingen. Dan zijn de zaken voor de Open Vld duidelijker: de partij staat een groot verlies te wachten, en de vraag is alleen maar hoe groot dat verlies zal zijn. Vergeleken met de verkiezingen van 2004 gaat het daarbij al gauw om een derde van de aanhang.

Opiniepeilingen 2004-2007Groen! blijft stabiel tussen de zes en de zeven procent, genoeg om met wat reserve de kiesdrempel te halen in een aantal van de kieskringen. Voor Lijst Dedecker geeft deze peiling dan weer een resultaat dat tussen dat van de twee andere peilers ligt, en daarmee ver onder de kiesdrempel. Tenzij de lijst in Antwerpen of West-Vlaanderen lokaal kan stunten dankzij de naambekendheid van Jurgen Verstrepen of Jean-Marie Dedecker zit er voor die lijst dus voorlopig geen zitje in de Kamer in.

Over naar een simulatie voor de zetelverdeling in de Kamer, deze keer op basis van het gemiddelde van de laatste peilingen van de drie peilers. Wat onmiddellijk opvalt is dat CD&V-N-VA afgetekend de grootste partij in de Kamer wordt. De liberale familie verliest veel pluimen, zowel aan Vlaamse als aan Nederlandstalige zijde, maar socialisten en christen-democraten komen in deze simulatie op precies evenveel zetels uit. Dat geeft meteen een licht voordeel voor CD&V-N-VA om als grootste partij de post van Eerste Minister te mogen opvullen – Yves Leterme dus.

Ook over de mogelijke coalities kan één en ander gezegd worden. In principe zijn alle zes «redelijke» coalities mogelijk (paars, paars-groen, tripartite, rooms-rood, rooms-rood-groen en rooms-blauw). Alleen een tripartite beschikt daarbij over een bijzondere meerderheid om de Grondwet te kunnen hervormen, en die meerderheid is zeer ruim. Kijken we echter naar de meerderheden binnen de taalgroepen, dan blijkt dat noch paars noch paars-groen aan Vlaamse zijde over een meerderheid beschikken. Rooms-blauw dan weer heeft aan Franstalige zijde net geen meerderheid. Op basis van die regel blijven er dus nog slechts drie mogelijke coalities over: een tripartite, rooms-rood en rooms-rood-groen. Merk op dat slechts in één ervan de liberalen vertegenwoordigd zijn, wat kan verklaren waarom de Open Vld recentelijk zoveel belang is beginnen hechten aan een staatshervorming.

Coalitie Uitslag 2003 Prognose 2007 NL FR
Paars 97 76 36 40
Paars-groen 101 84 41 43
Tripartite 126 119 66 53
Rooms-rood 77 86 49 37
Rooms-rood-groen 81 94 54 40
Rooms-blauw 78 76 47 29

Deze simulatie moet natuurlijk met een grote korrel zout genomen worden, maar het is hoe dan ook duidelijk dat als paars, paars-groen of rooms-blauw aan een meerderheid zouden raken, die meerderheid niet bepaald ruim zal zijn en daarom moeilijk werkbaar. Het is daarom niet ondenkbeeldig dat de volgende federale regering van start zal gaan als een tripartite, met als vangnet een afslanking naar een rooms-rode coalitie na de staatshervorming moesten er onderweg problemen optreden.

Labels: , , , , , ,

2 Comments:

At 2/5/07 15:45, Anonymous Anoniem said...

En wat te doen met de Grootheidswaanzin van Guy Verhofstadt? Op weblog Panzerfaust.org, staat een presentatie over de 'verborgen' massavernietigingswapens van Vlaanderen. De presentatie is hier gade te slaan.

 
At 2/5/07 20:26, Blogger David Vandenberghe said...

ze zijn de gsm-masten naast de autosnelwegen vergeten te vermelden.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>