30 april 2007

A convenient truth. Voor Groen toch

Nu alle partijen een minister van klimaat in de volgende regering willen, en de VN een nieuw rapport over de mogelijke gevolgen publiceerde, is klimaat weer hot. Ik liet al eerder mijn twijfel blijken, en zaken als dit zijn wel een bijzonder typisch voorbeeld over hoe “eerlijk” het debat werd gevoerd. Maar dat terzijde. Ik merk dat dat de globale hetze in België alvast het gevolg heeft dat groen! weer in is. Iedereen is bezig met het milieu, iedereen maakt zich zorgen, en iedereen vind ecologie opnieuw een halszaak. 4 jaar Paars-Groen zorgden ervoor dat Agalev nét niet door de kiezer uit het perlement werd geschopt, maar de film van Al Gore, net voor de release van de rapporten van de VN, brengen daar straks waarschijnlijk verandering in. Iedereen werd plots een ecologisch geweten schopt en groen! zwaait driftig met het vingertje. Vergeten is het wat wereldvreemde beleid van Agalev-ministers, voorbij is de afkalving van de groene partij. Nu ecologie plotseling hét thema van zowat alles is geworden (als je het nieuws bekijkt tenminste), claimt groen! als geen ander de ecologische credibiliteit.

In één adem bleken ze ook bereid om een “minister van klimaat” te leveren in de volgende regering. En naar alle waarschijnlijkheid krijgen ze die ook. De groene verrijzenis is immers héél handig voor de huidige federale regering. Die gaat naar alle waarschijnlijkheid wat procentjes verliezen, maar als het verlies beperkt blijft kan ze gewoon Groen! mee in bad nemen. In ruil voor een minister van klimaat en wat lippendienst aan ecologie, staan de groenen zelfs te trappelen om hun hervonden politieke relevantie uit te buiten.

Onmiddelijk is de dreiging van CD&V N-VA wat minder erg en heeft Paars een joker.

Verliezers worden CD&V.N-VA die hun kansen om de meerderheid te breken zien afnemen én SP.A-Spirit dat probeerde om de groene kiezer naar zich te lokken.

Labels:

4 Comments:

At 30/4/07 20:52, Anonymous Anoniem said...

De oorzaak van de toenemende opwarming is duidelijk het toegenomen geleuter dat automatisch leidt tot een toename van de uitstoot van geoxideerde gassen uit de volumineuze longen van meestal welgeschapen politici en intellectuelen. Als de heren en dames politici en intellectuelen één dag lang hun getetter zouden staken zou de temperatuur automatisch met minstens 0,2 graad Celsius dalen. Voldoende om het klimaat terug op peil te krijgen. Voor wanneer een Minister van Simpele Zaken?

 
At 1/5/07 06:49, Anonymous Anoniem said...

De groene maffia... Alles draait momenteel om klimaat en milieu. Groen! haalt niet eens de kiesdrempel van 5% maar eist nu al de post van klimaatminister op. Maffiaans noem ik dat: gewoon eisen waar je meent recht op te hebben.

En durf momenteel eens niet groen te denken? Je wordt vervolgens aan alle kanten uitgespuwd. Men heeft er voor gezorgd dat het chique staat dat je milieuvriendelijk bent en ieder tegengestelde daarvan wordt afgestraft.

De groene maffia heeft zich netjes in de linkse maffia ingeweven. De maffia van het politieke correcte denken. Wie rechts denkt, is vies. Zelfs een liberale partij zoals VLD schuift zichtbaar ongemakkelijk op naar links, omdat "het zo hoort".

 
At 1/5/07 19:23, Blogger Filip van Laenen said...

Een paar opmerkingen:

1. Ondanks de hype slaagt Groen! er niet in die in de peilingen te verzilveren. De partij blijft tussen de 6 en de 7% hangen, ook al wordt elke maand naar het schijnt een nieuw warmterecord gebroken.

2. Zelfs met Groen! erbij haalt paars aan Vlaamse zijde geen meerderheid. Ik denk dus niet dat Groen! een optie zal zijn voor paars. Ik betwijfel trouwens of de partij na 10 juni wel een rol zal kunnen spelen in de regeringsonderhandelingen.

3. Zondag het programma van Lijst Dedecker proberen lezen. Ik heb niet geteld hoeveel bladzijden Dedecker & Co aan opwarming hebben besteed, maar het waren er veel, heel veel. Zeer ontgoochelend dat de jongens en meisjes van LDD blijkbaar volop willen meedoen aan die onzin. Ik dacht namelijk dat zij zich gingen omdopen tot de Partij van het Gezond Verstand!!!

 
At 2/5/07 14:31, Anonymous Anoniem said...

Het gezond verstand van LDD beperkt zich m.i. enkel tot genoeg genoeg verstand in de categorie "hoe ben ik populistisch genoeg om stemmen te halen"...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>