9 november 2005

No to appeasement! (De andere kijk)

Lap, in Deurne, één van de Antwerpse districten, op een paar honderd meter van de ouderlijke woning, hebben ze vannacht een auto in brand gestoken. Dezelfde buurt was eerder al in het nieuws gekomen als de thuisbasis van de inmiddels opgerolde bende ‘van den dikke’.

Is het niet grappig: gisteren zat Lex Moolenaar in Gazet van Antwerpen nog te verkondigen dat “het bij ons nooit tot Parijse toestanden [mag] komen” en elders in dezelfde krant werden bladzijden volgeschreven over de verschillen tussen hier en daar of Antwerpen kreeg de volgende nacht te maken met een light-versie van Parijs, (voorlopig nog?) zonder de rellen (al heeft Borgerhout daar eerder wel haar portie van gehad na de moord door een geestesgestoorde op een islamleraar), maar wel met brandstichtingen in Hoboken, Antwerpen-Noord en dus ook Deurne. In de vooravond werd trouwens al een nieuwe brandhaard gesignaleerd op de Antwerpse linkeroever.

De kranten zullen morgen wel schrijven dat het allemaal geïsoleerde incidenten zijn en ze zullen allerhande –ologen (psychologen, sociologen, enz.) opvoeren die zeggen dat de “jongeren” kopieergedrag vertonen. Op de Franstalige televisie presteerden ze het bijna om te spreken van een opstoot van zelfontbrandingen van wagens die toevallig gelijkliep met de gebeurtenissen in Parijs.

In verband met dat kopieergedrag: er zijn zoveel zaken die een mens ziet of hoort die hij kan kopiëren, of ik het ene dan wel het andere kopieer, hangt meestal wel af van wat mij aanspreekt: dus blijkbaar worden sommige individuen geïnspireerd door het in brand steken van voertuigen door hun Franse “broeders”. Dat zou op zich al genoeg reden voor bezorgdheid moeten zijn. Het oppakken en streng berechten van deze delinquenten moet dan ook de hoogste prioriteit krijgen.

De allerlaatste oplossing – die er geen is – zou zijn om de relschoppers hun zin te geven. Mochten ze in Frankrijk bv. het hoofd van Sarkozy op de kapblok leggen, dat zou het allerslechtste signaal zijn dat de regering zou kunnen geven. De Franse regering heeft nu het zoveelste plan klaargestoomd om de “gevoelige” wijken er weer bovenop te helpen, maar meer van hetzelfde zal juist niets oplossen, zoals de volgende brand binnen enkele jaren dan zal tonen.

Neen, de staat moet terug haar autoriteit in die wijken herstellen. De rellen zijn trouwens begonnen na de aankondiging van Sarkozy dat hij juist dat ging doen. Het kan niet zijn dat het uitschot de baas is. No to appeasement.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>