19 september 2005

Peeters heeft de strijd verloren (Politiek Incorrect)

Deze zomer lanceerde Vlaams minister van Energie Kris Peeters (CD&V) om in Vlaanderen de veel gehate Elia-heffing eindelijk (vervroegd) af te schaffen (zie: www.politiekincorrect.web-log.nl/log/3320049). Helaas, de voormalige Unizo-topman heeft het pleit verloren, met dien gevolge dat de terecht gehate pestheffing onverkort blijft voortebestaan.

Het spreekt voor zich dat het de Vlaamse gemeentes waren die met een ongemeen zwaar lobbywerk de Vlaamse regering toch nog tot andere gedachten heeft kunnen brengen. Jammer, want hierdoor zien voornamelijk de ondernemingen hun elektriciteitsfactuur met 8% op jaarbasis stijgen. Uit ramingen blijkt namelijk dat de Elia-heffing komend jaar 170 miljoen euro in de fiscale lade moet brengen, waarvan zeker 3/4 door het bedrijfsleven wordt opgehoest. De rest van de kosten wordt aan de burger als paars verpakt geschenk gegeven. De gemeentes hebben echter blijkbaar maar weinig oren naar de nochtans niet te onderschatten grieven van het ondernemingsleven, en zijn willes nillens uit op de poen. Deze weinig van emptahie betuigende attitude wordt nog eens zo versterkt door de vaststelling dat de meeste gemeenten hun lokale belastingen wederom verhoogd hebben om hun geldhonger te stillen. Nochtans hebben de gemeenten alternatieven genoeg, zoals de verkoop van Electrabel-aandelen aan Suez, en de financiƫle reserves van de gemengde intercommunales.

Door de Elia-heffing tot zeker 2010 te handhaven zadelt de Vlaamse regering de nu reeds noodlijdende ondernemingen met een extra concurrentiehandicap op, wat een zeer betreurenswaardige zaak is. Maar in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zal de Vlaamse regering waarschijnlijk meer oren hebben naar de grootse (kostelijke) campagnestunts van diverse lokale mandatarissen, danwel de noodkreten van de bedrijfswereld.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>