17 september 2005

Het dilemma van Al Qaeda in Irak (De andere kijk)

Bagdad werd de afgelopen dagen weer opgeschrikt door een reeks zelfmoordaanslagen waarbij tientallen doden en gewonden vielen. De aanslagen waren een voorsmaakje van de “totale oorlog” die Zarqawi, de leider van Al Qaeda in Irak, heeft verklaard aan de Iraakse sjiieten. Meteen hebben ook de media Irak weer ontdekt nadat ze de voorbije twee weken hun hartje hadden kunnen ophalen aan de nasleep van orkaan Katrina.

De recente aanslagen zijn een afleiding voor het serieuze pak slaag dat de “opstandelingen” krijgen in de Iraakse stad Tal Afar. Al twee weken (!) ondernemen Amerikaanse en Irakese troepen een operatie om de stad te zuiveren van Zarqawi’s jihadi’s. Op dit moment is de stad bijna volledig in handen van de coalitie.

Tal Afar ligt langs de Tigris tussen de Syrische grens en Bagdad. Net zoals in het geval van de Eufraat die zuidelijker eveneens vanuit Syrië door Bagdad stroomt, infiltreren de jihadi’s, samen met hun dodelijke ladingen, langs de rivieren vanuit Syrië, al dan niet met de actieve medewerking van het regime aldaar, in Irak om dood en vernieling te zaaien.

Reeds vanaf november vorig jaar, met de inname van Fallujah, zijn operaties aan de gang om deze bevoorradingslijnen te verstoren. Het is de bedoeling om de jihadi’s op te jagen, hen vrijhavens zoals Tal Afar te ontzeggen om uiteindelijk een constante aanwezigheid van coalitietroepen te verzekeren in deze gebieden. Naarmate de Iraakse veiligheidstroepen meer en meer op volle sterkte komen, kunnen zij meer verantwoordelijkheid dragen en kunnen meer troepen ingezet worden voor deze operaties.

Het is dan nog ook niet verwonderlijk, ook met het oog op het referendum over de Iraakse grondwet volgende maand, dat het aantal operaties toeneeemt. Niet alleen in Tal Afar, langs de Tigris, maar ook langs de Eufraat en aan de nog zuidelijker gelegen grensovergang worden operaties ondernomen.

Bill Roggio, die deze operaties op de voet volgt (lees het allemaal!), spreekt van een dilemma voor Zarqawi en co:

It cannot take and hold territory, thus it is unable to project real power. To remain relevant in Iraq and to erode the will of the American public, it must conduct mass casualty attacks. But these attacks increasing alienate the Iraqi citizens, even sympathetic Sunnis and members of the insurgency.
En hij besluit:

That the media cannot or will not recognize al Qaeda's dilemma is stunning, to say the least.
Inderdaad. terwijl de media spreken van een “uitzichtloze situatie” in Irak, is de situatie tenminste meer genuanceerd dan dat.

PS. Voor het goede nieuws uit Irak kon je tot voor kort terecht bij Arthur Chrenkoff. Hij is zopas gestopt met bloggen. Zijn round-ups zijn hier terug te vinden. Deze site treedt nu in zijn voetsporen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>