21 juni 2005

Wantrouwen (LVB)

De Vlamingen wantrouwen niet alleen de overheid, ze wantrouwen ook elkaar. Dat meldt de VRT en het zou één van de conclusies zijn van het VRIND-onderzoek van de Vlaamse overheid. Ook de VRT heeft blijkbaar een zwartgallige toekomstvisie, want een optimist zou zeggen dat één op drie Vlamingen wèl zijn medemensen vertrouwt.

Een korte reactie:
  • Dat burgers hun overheden tot op zekere hoogte wantrouwen, is gezond. In een democratie zijn dictatoriale ontsporingen pas mogelijk als de burgers hun leiders te veel vertrouwen.
  • Dat twee op drie Vlamingen hun medeburgers wantrouwen, is niet gezond, en is mede het resultaat van niet-aflatende inspanningen van de overheid hiertoe. Eén voorbeeld: je auto ongesloten achterlaten op een parkeerterrein, is strafbaar. Deze verbodsbepaling is niet alleen de ontkenning van de individuele verantwoordelijkheid van de mens ("laten we de domme naïevelingen die in de waan verkeren dat het OK is om je auto niet te vergrendelen, maar eens tegen zichzelf beschermen", hebben de betuttelaars in hun oneindige wijsheid besloten) - het is ook een ondubbelzinnig signaal: vertrouw uw medemens niet, en als je het toch doet, dan is dat al een even groot probleem als het feit dat er misdadigers bestaan, en dan gaan we je daarvoor straffen. Dàt is het signaal dat de overheid momenteel aan de bevolking geeft. En dan maar klagen over het groeiende 'onveiligheidsgevoel'.
  • Er kan nu al met grote waarschijnlijkheid voorspeld worden dat alle eventuele goedbedoelde, maar betuttelende acties van de overheid om deze trend om te buigen, contra-productief zullen zijn. "Government is not the solution, government is the problem" (zei Ronald Reagan, en hij zat er zelf in).

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>