20 juni 2005

Van Cau over het Marshall-plan

Verleden week probeerde Bart Sturtewagen Vlaanderen nog wijs maken dat de PS met het Marshall-plan «het heil niet van elders verwacht», maar die ballon werd gisteren door Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) in Mise au Point mooi doorprikt.

Wat voor onzin schreef Bart Sturtewagen ook al weer? Een uitgebreid citaat:
Het is ongelukkig dat [Elio di Rupo] op zijn oproep voor een algemene Waalse mobilisatie voor een economische relance de term ,,Marshallplan'' heeft geplakt. Die wekt immers de indruk dat Wallonië opnieuw de hand ophoudt voor financiële steun. Uit wat hij erover zegt valt op te maken dat hij zijn publiek juist duidelijk wil maken dat ze het heil niet van elders —van de federale regering, van Vlaanderen— moeten verwachten. De Walen moeten zelf de handen uit de mouwen steken.
Leg dat naast de verklaringen van Van Cauwenberghe van gisteren, aldus verwoord door La Libre Belgique:
Et de fait, on sentait dimanche un Van Cau comme sur la défensive, prompt à «renvoyer la patate chaude» ailleurs qu'en Région wallonne. En effet, insistant d'abord sur le fait que, nulle part dans le monde, une région ne peut se redresser seule, il a surtout désigné ses adversaires en parlant de l' «indolence fédérale» et de la «morosité de l'Europe». D'ailleurs, note-t-il également, le même fédéral doit «prendre des mesures fortes» et c'est aussi «à lui que s'adressait Elio Di Rupo».
Jammer dat De Standaard geen plaats over had in de rubriek Kreten en Gefluister, waar Bart Dobbelaere het vandaag nogal druk had met Danny Smagghe. Hoe dan ook, Van Cauwenberghe laat er dus geen twijfel over bestaan dat Elio di Rupo zijn oproep ook naar het federale niveau richtte, en zoals Bart Sturtewagen zelf opmerkt, het federale niveau, dat is dus Vlaanderen.

Overigens is het zeer twijfelachtig of Van Cauwenberghe op deze manier veel sympathie zal kunnen winnen in Vlaanderen, want dat Vlaanderen, dat nu al jaarlijks zes miljard euro naar het Zuiden ziet vertrekken, wordt dus «onverschilligheid» verweten. Bijzonder ongepast in de gegeven context, zou ik zeggen, want hij bijt niet alleen de hand die hem voedt, hij bijt de hand waarvan hij verwacht dat ze hem zelfs nog meer zal voeden. Freya van den Bossche (sp.a) zal ongetwijfeld al in de wolken zijn over de mentaliteit van Van Cauwenberghe. Van Cauwenberghe mag trouwens eens komen vertellen hoeveel Vlaanderen elk jaar moet lammeren eer het een beetje respect en misschien zelfs wat dankbaarheid mag verwachten vanuit het Zuiden van het land. Als Vlaanderen al onverschilligheid verweten kan worden, dan is dat vooral omdat het die zes miljard euro zomaar laat vertrekken zonder daarover openheid en vooral rekenschap en resultaten te eisen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>