3 juni 2009

Brussel moet dringend op dieet

Onder de Barroso-commissie werden bijna 10,000 nieuwe wetten uitgevaardigd. Libertas wil daar na de Europese verkiezingen van juni verandering in brengen. Een persbericht van Libertas.

Aan de vooravond van de verkiezingen hebben Europeanen eindelijk de kans om voor verandering te stemmen. Libertas klaagt al lang de machtswellust aan van de ondemocratische EU-instellingen en hun verwoede pogingen om zich nog meer macht toe te eigenen. Brussel maakt mooie claims over hoeveel wetten en regels zij al afgeschaft heeft, maar dat is puur gezichtsbedrog. De regels die bepalen welke vorm aardbeien mogen hebben of hoelang je mag zonnen, zijn inderdaad al uit de Europese codices verdwenen, maar daar stopt het.

José Manuel Barroso ambieert een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie en pronkt maar al te vaak met zijn realisaties op vlak van administratieve vereenvoudiging en betere regelgeving. Maar dit zichzelf op de borst kloppen van Barroso berust louter op leugens en bedrog. Een eenvoudige blik op het officiële EurLex-register leert ons immers dat de Barroso-commissie toezicht gehouden heeft over de afkondiging van 9,863 nieuwe wetten sinds haar aantreden in 2004. Het totale aantal EU-wetten is in amper vijf jaar tijd met de helft toegenomen tot 30,675 stuks. Als Barroso hetzelfde beleid nog vijf jaar zou voortzetten, en alles wijst daar ook op, zou het aantal EU-wetten tegen 2014 opgelopen zijn tot 45,000.

Zonder enige uitzondering werden al deze wetten achter gesloten deuren beslist door niet-verkozen bureaucraten. Het was Barroso zelf die in het Europees Parlement onlangs moest toegeven dat er onder zijn voorzitterschap zelfs geen enkele stemming gehouden werd onder de 27 Eurocommissarissen. Het Europees Parlement fungeert als democratisch schaamlapje want zelfs deze assemblee staat er machteloos bij en kijkt ernaar. Van de 1,799 EU-wetten die dit jaar afgekondigd werden, had er maar één de goedkeuring van het EP.

Libertas gaat voor de twee-voor-éénregel waarbij de afkondiging van elke nieuwe EU-wet gepaard zou moeten gaan met de afschaffing van (minstens) twee andere EU-regels. Verder wil Libertas “sunset clauses” verplicht maken in elke nieuwe EU-wet en alle bestaande Europese wetten binnen afzienbare tijd toetsen aan hun relevantie, hun meerwaarde en - vooral - hun kostenplaatje.

Libertas-voorzitter Declan Ganley: “Moest voorzitter Barroso zich aan de kiezers moeten aanbieden met deze staat van dienst, hij zou geen kans maken om herverkozen te worden. De EU werd helemaal niet transparanter en meer open onder zijn Commissie. Erger nog, meer regels dan ooit tevoren werden door zijn bureaucratie uitgespuwd. Wil Europa opnieuw op de steun van haar burgers rekenen, moet dit systeem van onaansprakelijkheid, gesloten deuren en ongecontroleerde regelneverij drastisch hervormd worden. Libertas is de enige partij die zo’n hervorming vooropstaat. Brussel moet dringend op dieet en uitgekuist worden.”


Libertas is een pan- en pro-Europese beweging die meer democratie, aansprakelijkheid en transparantie nastreeft binnen de instellingen van de Europese Unie. Bijna 600 kandidaten over gans Europa zullen zich in naam van Libertas aan de kiezer aanbieden in juni.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>