29 mei 2009

Films die je ogen zouden moeten openen...



De documentaire "The Soviet Story" van de Letse schrijver-regisseur Edvins Snore werd vanuit de UEN-fractie in het Europees Parlement gefinancierd. Deze documentaire van 85 minuten kan je hierboven integraal bekijken. "The Soviet Story" won ettelijke filmprijzen en oogstte ook lof in tal van media zoals de "Wall Street Journal" en "The Economist". De documentaire werd mij aangeraden door een Estse vriend van mij, Paul Vahur, en gisterenavond had ik tijd om deze te bekijken. Ik was ronduit geschokt. De film doorprikt een hele resem valse ideeën die we over WO-II hebben en waarschuwt Europa voor de gevolgen van socialisme en/of communisme. Jozef Stalin moordde 7 miljoen Oekraïeners uit in de winter van 1939, meer dan een miljoen meer dan in de ganse Nazi-Holocaust, en ook Karl Marx, Frederik Engels en Bernard Shaw schreven racistische pamfletten en riepen op tot etnische zuiveringen. Verder toont de film de sterke historische, ideologische en propagandistische gelijkenissen tussen het Nazisme en het Communisme, en benadrukt "The Soviet Story" ook de nauwe vriendschap en frequente samenwerking tussen Hitler en Stalin. Het geheel wordt gestaafd met authentieke foto's en beelden, en met rapporten uit de geheime Sovjetarchieven die pas recent openbaar gemaakt werden. "The Soviet Story" is zeker een absolute aanrader!



De Amerikaanse filmmaker James Tusty brak in 2006 met zijn film "The Singing Revolution" pas echt door in de Baltische Staten. Deze film mocht dan al wel op een langgerekte herwerking van de Casablanca-scène waarbij de Fransen met hun "La Marseillaise" in "Rick's Café Américain" het Duitse marslied "Die Wacht Am Rhein" overstemmen lijken, in tegenstelling tot die film is deze tenminste gebaseerd op waargebeurde feiten. De Baltische Staten wonnen hun onafhankelijkheid van de Sovjets aan het begin van de jaren 1990 door al zingend op straat te komen en de Sovjet-bezetters uit te dagen. Joel Alas besprak deze film uitgebreid in "The Baltic Times".



Enige tijd geleden woonde ik in de Metropolis-bioscoop van Antwerpen de avant-première bij van de Hollywoodfilm "Defiance" met Daniel Craig in de hoofdrol. Deze vertoning werd georganiseerd door het magazine "Joods Actueel" en zowat iedereen die de joodse gemeenschap en Israël een warm hart toedraagt, was daar ook op aanwezig. Deze blockbuster belicht als allereerste het leven van de joodse partizanengroepen in Nazi-bezet Oost-Europa en doorprikt definitief de valse idee-fixe alsof alle joden zich door de Nazi's als makke lammeren naar de slachtbank hebben laten leiden en laten afslachten. Alleen al daarvoor is deze film de moeite waard. Voor een uitgebreide recensie verwijs ik jullie graag door naar Verzet.org.



Dit clipje van Thomas Rossmeissl is misschien minder artistiek en mainstream dan de andere drie, en ook het thema van deze video is totaal anders, maar toch vind ik ook deze montage best te pruimen. Rossmeissl compileert hier enkele EU-feiten en statistieken met gekende beelden van Europese Parlementsleden die 's ochtends in Straatsburg de registers nog afteken, zo honderden euro's aan boni en zitpenningen opstrijken, en dan gewoon rustig naar huis vertrekken. Ondertussen heeft de Euroscepsis in het Verenigd Koninkrijk volgens "The Economist" al meer dan de helft van de burgers besmet en zijn het ook elders bijna enkel Eurokritische acties die nog de pers halen.

7 Comments:

At 29/5/09 16:38, Anonymous traveller said...

@ Vincent

Die films zijn uiterst interessant vooral voor de nieuwe generaties die de Baltische en Oekraïense geschiedenis niet kenden en zeker niet op school hebben geleerd.
De vergelijking Nazisme/Communisme/Staatsdictaturenis voor mij automatisch allemaal één pot nat.
Trouwens onze maatschappij gaat dezelfde kant uit, misschien niet zo brutaal maar dat kan nog komen aangezien het politieapparaat en het gerechtsapparaat volledig ten dienste staan van hun broodheren, de 3 x heilige staat.

 
At 29/5/09 18:34, Blogger Marc Vanfraechem said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
At 29/5/09 18:40, Blogger Marc Vanfraechem said...

En dat "volledig ten dienste staan van hun broodheren", beste Traveller, zal dan niet in de laatste plaats het werk zijn geweest van de VLD, met haar kopstuk G.Verhofstadt, die eerst wél enige Manifesten schrijft, maar verder elke vorm van Scheiding der Machten veracht ...van zodra hijzelf de Uitvoerende Macht in handen heeft.

29/5/09 18:34

 
At 29/5/09 19:53, Anonymous traveller said...

Beste MVF, volledig akkoord maar in mijn ogen is Verafstoot de grootste co-socialist van België en omstreken.
Wiens brood men eet... en dat geldt ook voor die windhaan.

 
At 31/5/09 18:21, Anonymous Anoniem said...

If you are interested in spreading the news about The Soviet Story, please ask all your friends and contact to visit www.sovietstory.com/buy-dvd. There you can purchase the official DVD that has subtitles in 15 languages. Please support this film by purchasing the official DVD - not via this unauthorized upload of the film. The director Edvins Snore spent 10 years researching the film and 2 years producing it. Illegal uploads like this breach his copyrights. Support the film - buy the DVD !
For more information: www.sovietstory.com.

Thank you

Daris Delins
Perry Street Advisors
New York
(owners of the film and worldwide distributors)

 
At 31/5/09 19:17, Blogger Vincent De Roeck said...

Het recht op het 'embedden' van filmpjes staat los van het copyright-vraagstuk. Het is de persoon die de film op zijn MySpace-account geüploaded heeft, die zich daarvoor moet verantwoorden. Daarbij zal de film in deze blogpost automatisch verdwijnen zodra hij op MySpace verwijderd is. Ik laat hem hier voorlopig dan ook nog gewoon staan.

Ik heb trouwens via e-mail zonet immers ook al met Dhr. Dalis Delins contact opgenomen omtrent deze zaak. Hij had me immers ook een soortgelijk bericht via e-mail gestuurd. Ik wacht op zijn reactie.

 
At 2/6/09 09:33, Blogger Vincent De Roeck said...

Sorry, de clip op MySpace werd door de serverbeheerder verwijderd... Wel nog even dit vermelden: ik heb gisteren een contract getekend met de beheerder van de rechten van "The Soviet Story" en zal deze maand de film nog in het Nederlands vertalen, zodat ook die taal in een volgende versie beschikbaar zal zijn!!

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>