9 juli 2008

Nieuws uit Euroland... (Vincent De Roeck)

Nadat Paul Vreymans mij vandaag via e-mail onderstaand artikel uit The European Journal bezorgde en ook ikzelf wel degelijk bezorgd ben over de eventuele invoering van taxharmonisatie in de Europese Unie die de voordelen van crossboarder competition volledig teniet zou doen en het EU-pad nog verder zou effenen voor economische stagnatie en recessie, heb ik ook nog een aantal andere artikelen over de EU doorgenomen, die allemaal minder positief zijn voor de EU dan onze vaderlandse media of politiekers doen uitschijnen.

Kevin Myers van The Independent Times is één van de weinige kritische Europositivo's in Ierland. Zijn columns, ofschoon vaak ophemelingen van alles wat maar blauw is of gele sterren draagt, blinken uit in degelijkheid en oprechtheid. Dat maakt het net zo vreemd dat hij in zijn laatste schrijfsel de mat uitveegt met dezelfde Europositieve parlementsleden die hij normaliter de hemel in prijst. Zij noemden de MEP's die het Ierse "neen" willen respecteren "rechts-extremisten" en zelfs "nazi's". Of hoe respect voor democratie plots als fascisme versleten wordt...

Het eerste slachtoffer - althans als we "democratie" of "rechtsstaat" op zich niet als slachtoffers beschouwen natuurlijk - van deze heisa is ook al bekend: de Grote Coalitieregering in Oostenrijk. De socialisten wilden het Ierse "neen" respecteren, de christen-democraten wilden dat niet. Het gevolg: de regering viel over het Verdrag van Lissabon (én omwille van andere redenen waarschijnlijk, maar die zijn mij niet bekend) en Oostenrijk krijgt in september nieuwe verkiezingen, die waarschijnlijk opnieuw tot een coalitie van ÖVP en FPÖ zullen leiden. De rechts-populisten van de FPÖ zijn meestal eurosceptisch, tenzij wanneer ze zo opnieuw in de regering kunnen zitten.

En om de verspilling van Europees belastinggeld nog verder te duiden, bovenop de honderden miljoenen euro's voor de maandelijkse verhuis van hebben en houden tussen Straatsburg en Brussel, werd afgelopen week de speciale "Eurotrein" in gebruik genomen. Deze sneltrein werd speciaal voor Eurocraten ontworpen, en is ook uitsluitend voor hen toegankelijk, en kent meer luxe dan eender welke andere trein in Europa. Een kwestie om de eigen mensen een extra cadeautje te doen, bovenop de massa's vergoedingen, zitpenningen en onkostennota's, want Eurocraten zijn moeilijk te vinden, zeker? Hoeveel moeite zou het niet gekost hebben om 54,000 dikbetaalde postjes in Brussel opgevuld te krijgen? Een trein kan het nijpende tekort aan werkkrachten misschien verhelpen...

Maar de interessantste tekst van deze week is en blijft, alweer, een kritische tribune van Daniel Hannan, een Brits conservatief Europarlementslid, over het Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid (CAP). Als geen ander weet hij mij via zijn blog en via zijn artikels in The Daily Telegraph en The Spectator meesterlijke inzichten in de kronkels van de EUSSR te verschaffen. Zijn laatste bijdrage droeg als titel "Want to cut food bills? Withdraw from the CAP!" Ik heb daar andermaal niets meer aan toe te voegen.
Before lecturing the rest of us, the Prime Minister might usefully ponder what he could to do lower food bills. Gordon Brown says that judicious purchasing could save the average family £8.00 a week. Even if this is true, it is a small saving next to the £20.00 a week that we should save if Britain left the EU's Common Agricultural Policy.

The CAP is the most expensive, wasteful and amoral system of farm support devised by human intelligence. It penalises us repeatedly: we pay higher taxes to encourage production, we pay again to store surpluses, we pay yet again to destroy them, and then we're billed all over again as consumers to maintain artificially high prices. Output-based subsidies encourage the felling of hedgerows and the use of chemical fertilisers. Preventable poverty is inflicted on Africa, which finds European markets closed to its chief exports. Agricultural subsidies stand in the way of a comprehensive world trade settlement which would benefit consumers and farmers alike. Inflation is driven up, with deleterious consequences for the entire economy.

Oh, and I almost forgot: Britain, as a food importer with relatively efficient farms, does especially badly out of the system, paying more in and getting less out. If we gave a direct acreage-based grant to our farmers instead of subsidising their Continental rivals, we could cut food prices, cut taxes and raise farm incomes all at the same time.

What's that? You think it's unfair to blame the Prime Minister? It's all the fault of the French? I wonder. The last time the CAP came up for renegotiation, Labour went into the talks claiming that it would not surrender Britain's budget rebate without a comprehensive overhaul of farming. In the event, Tony Blair gave up our rebate while agreeing to increase the percentage of the EU budget devoted to agriculture from 42 to 48 per cent. Then again, perhaps he did get something in return: shortly afterwards, many of the leaders who had done so well out of the settlement announced that they would back Tony Blair as President of the EU.

This is the party that now lectures us about scrimping and saving on our food bills - while maintaining intact a mechanism that hurts the poorest in Europe and in the rest of the world. Shame on them.


4 Comments:

At 9/7/08 09:01, Blogger Kri.st said...

Je overdrijft wat die eurocraten trein betreft. Het is geen superdeluxe speciaal ontworpen trein, maar gewoon een standaard Thalys, gecharterd door de EU die hiermee nota bene probeert geld te besparen.

En dat het EU parlement maandelijks verhuisd, daar zit ik niet zo mee. De kosten zijn peanuts in vergelijking met wat er in de CAP verspilt wordt.

Het is eigenlijk voor de democratie beter dat niet alle macht in een stad geconcentreerd is. In Zwitserland kwam het parlement vroeger voor elke sessie ergens anders bijeen, een traditie die men nog steeds in ere houdt door minstens een sessie per jaar niet in Bern te houden.
Eigenlijk zou het Europees parlement elke sessie ergens anders moeten houden. Faciliteiten zijn in elke grote stad aanwezig, en het zou de concentratie van de macht in Brussel verminderen.

 
At 9/7/08 10:58, Blogger Pieter Cleppe said...

Krist: daar valt iets voor te zeggen. Er is nu zelfs een nieuwe petitie voor een "oneseat". In Straatsburg wel te verstaan.

 
At 10/7/08 01:41, Anonymous Anoniem said...

Krist, je trapt iets té snel in de Europraatjes naar mijn goesting. Het is inderdaad een gecharterde TGV maar dat is niet alles: een designer werd onder de arm genomen om de trein her in te kleden, een topchef werd aangenomen om de catering op de trein te voorzien en de spoorlijninfrastructuur werd aangepast om de TGV te kunnen laten rijden.

 
At 10/7/08 11:33, Blogger Kri.st said...

David,

op Herman Welter van de GVA na ken ik geen enkele journalist die in staat is een artikel te schrijven dat over een trein gaat dat niet bol staat van de fouten.
De TGV die gecharterd wordt voor de europese gemeenschap is geen speciale TGV. Hij is niet speciaal door een designer onder handen genomen. De journalist die dat schrijft bazelt maar wat.
Op dit moment laat Thalys al haar treinen door een topdesigner nieuw aankleden, en het is inderdaad mogelijk dat men voor de eurocraten trein het eerste stel genomen heeft dat al vernieuwd is. Dit stel wordt echter ook in de normale dienst ingezet, dus ook gewone reizigers kunnen van de nieuwe aankleding profiteren.
Verder heeft men de spoorweginfrastructuur niet aangepast. Wie verzint er zoiets. Het is al ene hele tijd perfect mogelijk om een TGV van Brussel naar Straatsburg te laten rijden, daar zijn geen aanpassingen aan infrastructuur voor nodig.
Dat men de catering extra goed verzorgt kan ik wel heel erg goed begrijpen. Het is immers het enige element waar een organisatie die een Thalys chartert van het standaard product kan afwijken. Ik weet van bedrijven die een Thalys charteren voor een personeelsuitje naar Parijs, en aan de catering wordt daar ook veel aandacht besteed.

De normale trein van Brussel naar Straatsburg (en verder naar Basel) is echter inderdaad een triestig geval. Tussen Zwitserland (waar ik woon) en België reis ik dus meestal over Duitsland. Al was het maar omdat je op Duitse treinen tegenwoordig beter kan eten dan op Franse...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>