26 mei 2006

Schijnzelfstandigen hard aangepakt. Waarom eigenlijk?

De overheid heeft iets gevonden waar ze haar lange neus in kan steken, namelijk andermans zaken. Dat doet ze regelmatig en nu gaat het over de schijnzelfstandigen.

Schijnzelfstandigen zijn zelfstandigen die onder het statuut van zelfstandigen voor een werkgever werken. Volgens een ietwat kromme logica zijn ze dus eigenlijk werknemers. Het voordeel van schijnzelfstandigen is dat ze niet gebonden zijn aan de wettelijk opgelegde regels inzake ontslag, arbeidsduur, loon, sociale zekerheidsbijdragen… Daardoor kunnen ze meer werken tegen lagere kosten en kunnen ze bepaalde werknemersbeschermingen aan de kant schuiven.

Dat mag niet, zegt men. Wie ook maar in de buurt komt van het werknemersschap is een werknemer en heeft de daaruitvolgende plichten, maar vooral verplichte rechten. Die rechten MOET je krijgen, ook al wil je ze niet.

Waarom?

Waarom mag iemand niet beslissen dat hij al die quatsch niet wil? Waarom mag iemand niet beslissen dat hij 60 uur per week wil werken tegen een iets hoger loon? Waarom mag iemand niet zelf zijn sociale zekerheidsbijdragen betalen zoals zelfstandigen doen? Waarom mag iemand de wetten die hem beschermen maar ook kortwieken niet aan de kant schuiven?

Economisch gezien is het waanzin om dit aan te pakken. “Schijn”zelfstandigen doen niets verkeerd, integendeel, ze behoren tot de meest productieve van alle werkers. Om de simpele reden dat ZIJ kunnen onderhandelen om loon naar werken te krijgen, en veel meer de vrije hand hebben in hoe ze werken en wat ze doen. Ze zijn vrijer en werken harder.

Waarom gaat men hier tegenin? Dit is iets wat zou moeten ondersteund worden. Men zou glimlachend moeten knikken en die mensen prijzen voor hun ondernemingsdrive. Leve de schijnzelfstandige! Of tenminste leve de zelfstandige, want schijnzelfstandigen zijn zelfstandigen. Punt. Het is niet omdat iemand in een verband werkt dat de werkgever-werknemer relatie benadert dat hij of zij daarom niet langer zelfstandig is.

De waarheid is echter enorm vies. Schijnzelfstandigen halen hun neus op voor onze hysterische bescherming van de werknemer. Ze zijn geen vakbondsmilitanten, ze zijn niet gebonden aan CAO’s. Natuurlijk gaan de lobbygroepen dan steigeren. Ten koste van die ondernemende mensen makkelijk scoren bij het Grootsyndicaat dat alle macht over het werk in België in handen heeft. Een inquisitie tegen de “ketters van de welvaartsstaat”.

Onzin eigenlijk. Laat de mensen eens met rust.

1 Comments:

At 27/5/06 00:55, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Here, Here. Weeral eens valt de regering zaken aan die ze zelf veroorzaakt heeft.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>