27 juni 2012

Vox e sepulcro (vpmc)

.
Rik Van Cauwelaert schrijft deze week in Knack:
Nog voor hij zijn plan ontvouwde liet Herman Van Rompuy zich in de Duitse krant Die Welt ontvallen: ‘Ik word elke dag bozer wanneer ik zie dat wij ons destijds in zulke avonturen hebben gestort zonder gemeenschappelijk beleid.’ Wie dat 12 jaar geleden durfde te zeggen werd als een verkrampte nationalist, in het beste geval als een euroscepticus weggezet, ook door de kopstukken van Van Rompuys eigen CD&V.
.
Dat is bijzonder vriendelijk uitgedrukt, want Van Cauwelaert had ook kunnen schrijven: “...niet enkel door de andere kopstukken van Van Rompuys eigen CD&V, maar ook door de man zelf, en nog jaren later.”
.
Ik lees namelijk op pagina 107 in Red de Vrije Markt, het nieuwe boek van Johan Van Overtveldt, een uitspraak van de Amerikaanse econoom Milton Friedman (1912-2006), uitspraak van een jaar voor zijn dood. Friedman zei toen over de euro: “Het is slechts een kwestie van tijd voordat de monetaire unie zal geconfronteerd worden met een crisis die snel existentiële vormen zal aannemen. Als het zover is, zal het alle hens aan dek zijn om te beletten dat de hele Europese eenheidsgedachte tegen de vlakte gaat.”
.
Van Overtveldt schrijft dat hij die uitspraak nog in 2005 zelf citeerde, pas zeven jaar geleden dus, en dat hier toen overal hoongelach weerklonk: “Hoe kon ik zo dom zijn nog enige relevantie te geven aan de uitlatingen van een drieënnegentigjarige extreemrechtse ideoloog, die trouwens Europa nooit een goed hart had toegedragen, zo wierp Herman Van Rompuy, in die dagen gewoon volksvertegenwoordiger in het Belgische parlement, me meesmuilend voor de voeten.”
.
Toch flink vervelend voor onze President, zo'n stem uit het graf.
.

Labels: , , , , ,

3 Comments:

At 28/6/12 10:20, Anonymous traveller said...

Ja, Herman is zeker "flexibel". Dat heeft hij al zeer lang geleden geleerd.
Het was trouwens die eigenschap die hem "President" maakte.

 
At 28/6/12 17:17, Anonymous Marc Huybrechts said...

...."destijds in zulke avonturen hebben gestort zonder gemeenschappelijk beleid"....


Van Rompuy begrijpt nog steeds niet de kern van het probleem. Er was in het verleden GEEN TEKORT aan "gemeenschappelijk beleid". De Euro werd opgericht in combinatie met het Maastricht Verdrag, waarin expliciete fiscale condities werden 'vastgelegd' m.b.t. overheidsdeficieten en schuldopbouw. Een Verdrag tussen staten is toch een vorm van gemeenschappelijk beleid!!

Echter, wanneer men zijn beloften niet vervuld, en bewust de ogen toeknijpt wannneer anderen ook aan hun beloften verzaken, dan is het geen kwestie meer van welk soort "beleid" er wordt gevoerd, maar wel van met welk soort van mensen men te doen heeft. Het probleem zit niet in technisch-economisch beleid maar wel in immoraliteit. Men maakt formele beloften zonder enige serieuse intentie van ze na te leven. En de kiezers halen hun schouders op. Loontje komt om zijn boontje. En het zijn niet Herman VR en zijn 'collegas' die het zwaarste gelag zullen moeten betalen voor hun gebrek aan ruggegraat.

 
At 28/6/12 19:43, Anonymous BC said...

Zie ook http://lvb.net/item/2468 - De euro is tot mislukken gedoemd | LVB.net [Milton Friedman, geïnterviewd door Johan Van Overtveldt en Frank Demets in Knack van 8 maart 2006]

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>