25 februari 2010

Nigel Farage zegt wat vele anderen denken
(Vincent De Roeck)Herman Van Rompuy verscheen deze week voor de allereerste keer in zijn nieuwe functie als Europees President voor het EU-Parlement in Brussel. Wat tot in het kleinste detail georchestreerd en voorbereid was, ontaardde evenwel in een grote rel. In het EU-Parlement zeggen alle grote groepen, op enkele minieme nuances na dan, immers exact hetzelfde. De meest rabiate Eurosceptische fractie, EFD genaamd, brak alle afspraken en stuurde haar leider, de politiek-incorrecte grapjas en uitermate sympathieke Britse jingoïst Nigel Farage (die steevast garant staat voor een gezellig avondje grappen en grollen in O'Farrell's of voor een hele resem gedurfde uitspraken op de meetings van "The Freedom Association" in Brussel), de arena in om Herman Van Rompuy tot op de grond af te breken. Het kot was natuurlijk te klein in de Belgische pers. Zelfs het VRT-Nieuws besteedde voor de verandering eens wat aandacht aan het EU-Parlement, maar voor een echte objectieve weergave moeten we zeker niet bij hen zijn.

Hierboven kunnen jullie de volledige speech van Nigel Farage herbekijken. Zoals zo vaak haalt hij een aantal zaken aan die 100% juist en terecht zijn, alleen de manier waarop laat hier en daar wat te wensen over. Let ook op de desinteresse waarmee een Herman Van Rompuy of een Guy Verhofstadt in het halfrond hangen, en op de ultra-zwakke reactie van Parlementsvoorzitter Buzek. Gelukkig dat er nog mensen als Farage zijn, want anders zou er in dit circus nooit gelachen kunnen worden. Groen lachen natuurlijk wel, wanneer alweer een industrie kapotgaat door Europese overregulering, of wanneer alweer een misbruik van miljoenen euro's belastinggeld boven water komt... De VRT kon maar niet vatten waarom een Brits politicus, iemand die trouwens meer kiezers vertegenwoordigd dan Labour of de LibDems, het nieuwe Europese opperhoofd en diens land van afkomst zo moest aanvallen en onderuithalen. Maar dat de VRT met twee maten en twee gewichten werkt, is natuurlijk al langer geweten.

Toen de VRT na meer dan zes maanden stilzwijgen eindelijk eens berichtte over de "Tea Party Movement" in de VS kwamen ze niet verder dan het tonen van enkele marginale rednecks die Obama met Hitler vergeleken en de Zuidelijke Confederatie uit de Amerikaanse Burgeroorlog verheerlijkten. Maar ook deze week droop de vooringenomenheid van de VRT weer van het scherm toen ze in hun CPAC-verslag eindelijk eens wat aandacht schonken aan Ron Paul en diens gigantische invloed op het conservatisme in de VS. De CPAC-gangers mochten dan al wel - geheel onterecht - afgeschilderd worden als een bende idioten en zonderlingen, als een zootje ongeregeld, toch is aandacht nog steeds beter dan de absolute radiostilte van de laatste twee jaar. Het blijft alleen hemeltergend dat de VRT het kennelijk de normaalste zaak van de wereld vindt dat zij anderen mogen beledigen en kleineren, maar niet dat anderen dat bij "die van ons" doen. Rumpy is een grap, dat weten we allemaal, en Farage zei uiteindelijk alleen maar wat vele anderen denken. Is dat nu zo erg?


* * * * * * * * * *

Tot slot hier nog enkele quotes die de essentie van de vermaledijde Europese Unie mooi weten schetsen:

- Bertolt Brecht: "Wäre es da Nicht doch einfacher, die Regierung Löste das Volk auf und Wählte ein anderes?"

- Thomas Jefferson: "Peace, commerce and honest friendship with all nations; entangling alliances with none."

- Filip Dewinter (in de "Jerusalem Post"): "Europe is like the Roman Empire - indulged, decadent, flooded with immigrants and unprepared to fight for its culture."

- Mark Steyn: "Europe by the end of this century will be a continent after the neutron bomb. The grand buildings will still be standing, but the people who built them will be gone."

- Margaret Thatcher: "We have not successfully rolled back the frontiers of the state in Britain, only to see them re-imposed at a European level with a European super-state exercising a new dominance from Brussels."

- Roger Helmer (in de "Daily Telegraph"): "It's time to recognize that the EU is beyond reform and deserves to be put out of its misery."

- Vladimir Bukowsky (goelag-overlevende): "Europe, I have lived in your future, and I did not like it."

- Winston Churchill: "We are with Europe but not of it. We are linked, not combined. We are interested and associated, not absorbed. And should European statesmen address us in the words that were used of old -- Shall I speak for thee to the King or the Captain of the Host? -- we should reply with the Shunamite woman -- Nay sir, for we dwell among our own people."

- Christian Engström (EP-lid voor de Zweedse Piratenpartij op een debat van Open Europe deze week): "When the Berlin Wall fell, we in Western Europe thought that the former Soviet countries were going to become like us, but things are going the other way around."

23 Comments:

At 25/2/10 16:14, Blogger Vincent De Roeck said...

Wie moeten we hier als democraten eigenlijk verkiezen? De verkozen politicus (Nigel Farage), of de onverkozen bureaucraat (Herman Van Rompuy)? Ik weet wel wie.

 
At 25/2/10 16:40, Anonymous Anoniem said...

De nationalisten zien een groot europa maar liefst niet democratisch, en met een engels idioot op kop die van europa een tweede amerika maakt

 
At 25/2/10 16:48, Blogger Marc Henning said...

Crumbs, we didn't get all of this on the BBC this morning, especially the insults heaped on poor old Belgium. Unfortunately I find myself somewhat in agreement with Farrage, who is at least elected, even if we don't like his politics, and van Rompuy who is not elected. This promises to be fun because Farrage is running for the British Parliament.

 
At 25/2/10 17:43, Blogger Luc Van Braekel said...

@Anoniem: Het lijkt mij niet makkelijk om zoveel idiotieën in één zin samen te steken.

"Van Europa een tweede Amerika maken", daar zou ik onmiddellijk voor tekenen, hoewel ik mezelf allerminst als "nationalist" beschouw. Die Farage vind ik maar een platte populist vind en zijn manier van redevoeren vind ik onwaardig. Ik denk niet dat u in het Amerikaanse Huis of Senaat dergelijke platte persoonlijke aanvallen zult horen.

Waar Farage inhoudelijk wel gelijk heeft, is het democratisch deficit in de EU. Op dat vlak kan de EU nog wat leren van de VS.

 
At 25/2/10 18:46, Anonymous Baele Christophe said...

Die Britten toch, België zo schofferen. Ik zou heel graag eens met deze man in het debat willen gaan. Ik vrees dat deze man weinig historisch inzicht heeft, laat staan historische kennis.
Het feit dat Van Rompuy niet rechtstreeks verkozen is was juist omdat de Britten dit altijd hebben tegengehouden. Ik ben eerlijk en zou gerust op een Europese man of vrouw kunnen stemmen als president van de EU, en het hoeft voor mij geen Belg te zijn. Met veel plezier zelfs, maar dat is helemaal tegen de principes van de EUKip-partij. Europa mag helemaal niet sterker worden. Toen de Britse banken zwaar in de problemen kwamen, hadden ze beter de euro gehad dan de Britse pond. Het heeft echt maar een haar gescheeld of de UK was dezelfde weg opgegaan als IJsland.

België is het product juist van het nationalistisch denken uit de 19de eeuw, opgezet door de sluwe Britten om de Fransen een hak te zetten. Bovendien hebben ze zo sluw als een vos destijds de andere grootmachten Pruisen, Rusland en Oostenrijk kunnen ompraten. Want die waren absoluut niet enthousiast met het fenomeen België. Is Farage vergeten dat juist dat papier van toen, in 1914 geen vodje papier was dat de Britten in WOI gestapt zijn? Nationalisme heeft een positieve kant maar van zodra ze anderen beledigt, schoffeert en vooral de ander als minderwaardig beschouwt wordt ze gevaarlijk.
En eigenlijk is Van Rompuy onrechtstreeks wel democratisch verkozen, immers de 27 premiers van de EU-lidstaten hebben de man uit hun midden gekozen.
Wie hadden we dan moeten kiezen? Tony Blair toch niet zeker, hét schoothondje van de VS. Zomaar eigenlijk zijn eigen Britse grondwet zwaar overtreden. De Britten hebben het geweten, hoeveel bodypacks zijn er wel niet uit Irak gekomen?
Voor zover ik weet was Van Rompuy verkozen als parlementslid, door de onkunde van Leterme is hij onverwachts op het voorplan gekomen, juist omdat geestesverwanten op nationalistisch vlak dan, de NVA, de boel had opgeblazen.

Sommige kritieken kan ik wel plaatsen en zelfs begrip opbrengen voor Farage. Indien Europa nog iets wil betekenen, dan zal ze moeten integreren. Nationale staten zijn al aan het vaporiseren, zelfs in de UK. Regio's hebben het meer voor het zeggen. We hebben de EU nodig, alleen beseffen velen het echt niet. Er zijn heel veel dingen die beter kunnen in de EU, maar dankzij de EU hebben we het nu nog goed, loopt de integratie fout in elke EU-lidstaat met de migranten en wordt de natiestaat weer sterker dan ziet het er echt beroerd uit voor mijn generatie Europeanen. Tegen 2020 is Europa dan een oude stervende patiënt zoals het eigenlijk 1000 jaar geleden was. China en India zijn weer de baas, en dat was slechts 500 jaar in de geschiedenis even niet het geval. Wie dit niet inziet is zo blind als een mol.
Het eurocentrisme is een utopie en een irrëele droom, en zal zeker niet opgelost worden door natonale staatjes, want in de wereldcontext is zelfs de UK een staatje (demografisch), net als Rusland. 2 op de 3 bewoners van onze planeet komt uit China of India. Die beseffen stilaan dat ze echt niet moeten onderdoen voor de oude machten van de laatste 500 jaar.
Ik ben trots om EU-burger te zijn en wil dit graag zo houden.

 
At 25/2/10 19:16, Anonymous Danish Dynamite said...

@ LVB

In een Mickey Mouse-parlement moet je je als dusdanig gedragen. En voor een onverkozen clown moet je helemaal geen respect hebben, wat diens functie ook mogen zijn. Ik volg Vincent hier. Go Nigel!

 
At 25/2/10 19:42, Anonymous Anoniem said...

Je moet echt wel een imbeciel zijn om Ann Coulter extreemrechts te noemen.

 
At 25/2/10 22:55, Anonymous Yves Paermentier said...

Het is een schertspresident met schertsbevoegdheden. Secretaris was beter geweest. Ik bedank toch voor een belgificatie van Europa, met verarming tot gevolg. Kijk naar de Griekse problemen. Willen we van de Grieken en ook de Spanjaarden een soort Walen maken? Er is hier nauwelijks arbeidsmigratie, in tegenstelling tot de VS. Dit maakt dat alleen solidariteit spanningen in de EMU kan opvangen. Voor de welvaart is alleen vrije handel nodig, zelfs geen EMU. Europa kan nooit een supermacht worden, alleen al om demografische redenen, zelfs geen arme supermacht zoals de USSR. De VS zal 1 miljard inwoners hebben in 2100, ondermeer door het aantrekken van goedwerkende en innovatieve immigranten. Die zullen steeds meer hun neus ophalen voor Europa als ze weten hoeveel ze overhouden van hun loon.

 
At 26/2/10 03:56, Anonymous Marc Huybrechts said...

@ Baele Cristophe

Een belangrijke correctie. Het is niet "2 op 3" , maar 1 op 3, aardbewoners die uit China en India komt.

Uw Europees patriotisme lijkt me te veel op antipathie voor een 'andere' te berusten, in casu aangekweekt anti-Amerikanisme, en niet op een positieve democratische 'politieke religie' (cf mijn artikel over "Political and Civic Religion for a Trans-Ethnic Society" in 'TheBrusselsJournal.com').

Het is waarschijnlijk zo dat verdere Europese integratie op termijn onvermijdelijk zal worden, onder druk van de komende (grotendeels onaangename) geopolitieke gebeurtenissen, want ondemocratisch staatskapitalisme wint veld in de wereld vandaag. Echter, de huidige EU constructie ademt geen democratische 'geest' of politieke religie uit, en bedrijgt fundamentele individuele vrijheden die vroeger verworven werden binnen sommige Europese naties. Zolang de huidige intolerante politiek-correcte cultuur domineert in Europa is een diversiteit van staten beter dan een tweede 'China' of een westerse versie van de vroegere Soviet Unie.

Herstel de echte democratie, i.e. respect voor het individuele vrijemeningsuitingsrecht, en een 'positief' Europa zal wel vanzelf komen onder druk van de omstandigheden.

 
At 26/2/10 11:04, Anonymous Anoniem said...

http://politics247.wordpress.com/2010/02/21/glenn-becks-cpac-keynote-address-an-oratorical-political-tour-de-force/

Gisteren de schitterende slotspeech van Glenn Beck op CPAC online bekeken. Waarom hebben wij in Vlaanderen toch geen Fox News, zucht...

 
At 26/2/10 11:06, Anonymous Anoniem said...

En voor de Ron Paul-haters hier op dit forum, nog dit. Wie won op CPAC de straw poll?? Inderdaad, Ron Paul! Maar liefst 32% van de deelnemers vond dat hij de volgende presidentskandidaat voor de GOP moet worden. USA, USA, USA, USA, USA !!

 
At 26/2/10 11:09, Anonymous Anoniem said...

Dit fragment was trouwens mijn favoriet:

Americans don't need to be taught how to give. We don't need to be taught how to take care of each other or how to be charitable. We're charitable automatically. Why? We're Americans. In 2008, the American people gave $307 billion to charity. It was the second year in a row, this is the last statistic that we have. 2008, second year in a row that it was over $300 billion. Per capita, that's ten times the giving power of the people of France. Ten times the amount. Don't tell me we need to be more like Europe. Europe should be looking over here.

 
At 26/2/10 11:53, Blogger Luc Van Braekel said...

@Anoniem: uw fragment hierboven is dus van Ron Paul. Dat had u er moeten bijvermelden. De ene "Anoniem" hoeft namelijk niet noodzakelijk dezelfde te zijn als de andere "Anoniem".

Ik vind Ron Paul een crackpot, maar enkel en alleen omwille van zijn standpunten inzake buitenlandse politiek. Ik kan dus 100% akkoord gaan met bovenstaand citaat.

 
At 26/2/10 13:55, Anonymous Thomas (eerste, tweede én derde anoniem) said...

Sorrie Luc. Mijn citaat is van Glenn Beck.

 
At 26/2/10 17:00, Anonymous Anoniem said...

Ik weet niet waarom deze "pipo" dan zo graag hier in België woont ?
Hij frequenteert wel alle goeie restaurants in Brussel, misschien alleen al omdat 't Britse eten ... je weet wel...

 
At 26/2/10 19:53, Anonymous Thomas said...

@ Anoniem

Nigel Farage woont helemaal niet in België. Waarom zou hij ook? Samen met de andere UKIP-Europarlementsleden huurt hij een flat in de Rue de Luxembourg waar ze enkel op de absolute noodzakelijke zittingsdagen verblijven. Je naïeve Eurofilie heeft kennelijk je geest beneveld.

 
At 2/3/10 19:35, Anonymous Anoniem said...

ik vind het ongehoort dat die belgie zo beledigt,,,ik heb net op het nieuws gezien dat vlamingen en de walen,,,alleen samenleven voor bier,multimedia en voetbal ofzoiets, en die moet van rompui niet uitschelden,,,hij is een goed mens

 
At 10/3/10 21:55, Anonymous Anoniem said...

Mr. Farage staat wel bekend als kwispelturig demagoog in Engeland, waar hij verkozen werd met 45% van de stemmen; zijn opvolger, Pearson, werd helemaal niet verkozen. Eigen UKIP partij verlochent hem en noemt hem een clown. Verder is hij in UK betrokken in een reeks schandalen, van corruptie tot hoerenverkeer, noemt maar op (Dat moet hé,'chic' heet dat). Hij en z'n vriendjes zijn hier om alles stuk te maken en de aandacht naar zichzelf toe te halen, waarbij ze nog dik worden voor betaald ook. Een 'mere foreigner' uitmaken mag; 't maakt deel uit van zijn establishment mentaliteit, het MOET zelfs (hij is nu eenmaal beter hé, zoiets is evident). Maar door te weigeren zich aan de woording van de boete te houden is hij 'in contempt of court'. Mijn vraag is: wat gebeurt er nu, en hoe (en vooral waarom) haalt men in godsnaam zo'n ballon vol stinkend gas de EU binnen, en laat men hem maar begaan ook? Onvoorstelbaar zoiets...

 
At 16/3/10 19:40, Anonymous Kristina Loguinova said...

Farage, eindelijk eens een man met charisma die politieke correctheid aan zijn laars lapt. Let the story continue...

 
At 17/3/10 11:09, Anonymous Vanderplas Marc said...

Is dit wel een Brit? Ik hoor ze meestal "shocking" zeggen als er op dat niveau wat grof gepraat wordt. Blijkbaar is hij van de nieuwe generatie, hoe vulgairder hoe prettiger. Als Belg zijn we zeer tollerant tegenover vreemdelingen en daar wordt van geprofiteert door sommigen van hen. Wat thuis niet mag ....
Feit is dat deze man voor zijn "ik wil aandacht" uitspraken definitief moet geschorst worden als hij zijn excuses niet aanbied. Wat betekend 2800 euro boete nu voor deze mensen? Allee, hij krijgt deze maand geen drinkgeld. BELACHELIJKE beslissing.

 
At 25/3/10 17:22, Anonymous Anoniem said...

Uitmaakvirus is 'catching' : minder dan 2 weken na Farage ging een ander UKIP lid, Darmouth, fel te keer tegen Ashton, in Straatsburg. Na uitgewezen te zijn geweest door de voorzitster, (een lid van eigen partij) zei de man dat hij zijn 'beklag' zou doen over de manier waarop HIJ werd behandeld. Over de manier waarop hij anderen behandelt : geen woord. Duidelijk mag dat...

 
At 5/5/10 11:54, Anonymous Anoniem said...

ik heb hier eentje voor NIGEL himself: Lordwannabee FARAGE, you ARE a low-grade bookkeeper and you look like the EU treasurer's deep tracheal gagger, mostly when you laugh

 
At 15/4/18 11:51, Blogger agen togel said...

Thanks for sharing this information.Please visit my website in
Lakitoto
Bandar Togel
Bandar Togel Online
Bandar Togel Terpercaya
Judi Togel Online
Agen Sgp
Agen Sgp Terpercaya
Bandar Togel Sgp
Bandar Judi Togel
Bandar Judi Online

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>