19 januari 2010

Moet Israëlisch charme-offensief in Haïti schande in Gaza doen vergeten?

Hebt u ook die TV-beelden gezien van Haïtiaanse kindjes die in koor quasi-spontaan "Thank you, Israël" zongen? Het Israëlische leger was inderdaad met groot materiaal aanwezig, inclusief een compleet veldhospitaal. Dat is natuurlijk prachtig, alle hulp is welkom. Toch ruikt ook dit weer naar propaganda en imago-communicatie. Want uiteraard wordt deze generositeit overal breed uitgesmeerd. Op alle TV-zenders was het geënsceneerde kinderkoor te bezichtigen.

Het tijdschrift Joods Actueel kan zijn lof niet op ("Israëlische hulpteams in Haïti een voorbeeld voor de wereld.") Maar dat het kapotgeschoten Gaza er vandaag nog altijd als een maanlandschap uit ziet, zonder de minste infrastructuur, en vrijwel zonder medische voorzieningen, moeten we dan wel even vergeten. Of zou het een met het ander te maken hebben? Waarom maakt dit veldhospitaal niet even een tussenstop aan de achterdeur? Of is deze vraag nu ook weer een uiting van antisemitisme?

Johan Sanctorum

27 Comments:

At 19/1/10 14:54, Anonymous Anoniem said...

het heet toch: de vraag stellen is ze beantwoorden

 
At 19/1/10 15:07, Anonymous Anoniem said...

Voor zover ik op de tv beelden kon zien, wierpen de haitianen geen stenen naar de Israeliers en vuurden ze geen raketten af naar hun burgers.

 
At 19/1/10 16:26, Blogger Unknown said...

Ik denk dat er niet veel behoefte is om hulp te bieden aan de Arabische/islamitische buren, zo lang die ze Arabische buren zich voor blijven bereiden op een oorlog:
Syrië is op dit moment druk om de islamitische terreurbeweging Hezbollah te trainen op haar grondgebied in het gebruik van geavanceerde SA2 anti-aircraft raket en wil deze vervolgens aan Hezbollah leveren.
Israël heeft verzocht hier van af te zien want "De overdracht van dergelijke raketten is een overschrijden van een rode lijn," zei Ehud Barak, minister van defensie.

Samen met Iran is Syrië de grootste wapenleverancies van diverse terreurgroeperingen rondom Israël.
Vorige week dinsdag (12 januari) telefoneerde Mahmoud Ahmadinejad (Iran) met Bashar Al-Assad Syrië). Ahmadinejad sprak over "vergeldingsacties tegen de Joodse staat voor schending van de rechten van het Palestijnse volk".
"Wij zullen elkaar hard nodig hebben in het bestraffen voor de schending van Palestijnse rechten. Wanneer wij hun [Hamas en Hezbollah] helpen zal er spoedig een Palestijnse natie uitgeroepen worden van de rivier [Jordaan] tot de zee [Middenlandsezee]," zei de Iraanse president "Wij worden steeds sterker terwijl de positie van de zionisten [Israël] aan het verzwakken is. Dit is het juiste moment daar gebruik van te maken."
De Iraanse leider benadrukte de samenwerking tussen Iran en Syrië, die 'gezamelijk voor een heldere toekomst moeten zorgen'.
"De strategische betrekkingen van Teheran en Damascus behoord tot de hoogste ideologie," antwoorde Al-Assad.
Nasrallah, de leider van Hezbollah, deed er afgelopen vrijdag (15 januari) nog een stapje boven op door een dreiging te uiten naar de Joodse staat. "Het Israëlische moet rekenen op een nederlaag in geval van hernieuwde vijandelijkheden aan de Libanese grens," zei Nasrallah "Ik beloof jullie [de moslims in Libanon] een grote overwinning in geval van oorlog (...) het gezicht van de regio zal drastisch veranderen in het geval van hernieuwd conflict met Israël".

Bronnen:
Ha'aretz
Y-Net News
Al Jazeerah
IRNA

 
At 19/1/10 17:06, Anonymous Marc Huybrechts said...

1) Nee, die vraag stellen is geen uiting van antisemitisme. Het is gewoon een voorspelbare uiting van een vastgeroeste mantra, of een plaat die blijft 'zot' draaien.

2) Wat Israel (eveals de USA) ook doet, of niet doet, het gaat vaste kritiek krijgen vanuit dezelfde bronnen: (a) de 'practitioners' van afwezigheid van mensenrechten in een 70tal moslemlanden, (b) de communistische dictators waarmede die moslems een tijdelijke alliantie onderhouden, en (c) hun oerprogressieve 'nuttige idioten' onder de perverse culturele zelfhaters in het Westen.

3) Israel gaat dus kritiek krijgen, of ze Haiti nu zouden helpen of niet. Dat gaat Israel niet weerhouden van hulp te verlenen. Zij hebben veel praktische ervaring met 'rampen' anderhande en met de nodige 'discipline' die dan vereist is.

4) En nu wachten ze in Haiti naar de hulp uit Iran, Egypte, de Golf, Saudi Arabie, enz... Ze zullen nog lang mogen wachten. In Soedan wachten ze nog steeds, en dat is vlak naast de eigen deur.

5) De enige zekerheden die we kunnen hebben, zijn:

- (A) dat Haiti altijd hulp gaat nodig hebben en ook dat er in Gaza nog veel gaat kapotgeschoten moeten worden, zolang de culturele gedragspatronen (t.t.z. de wereldbeelden en waarden-aanhankelijkheden) in zowel Haiti als in Gaza niet grondig zullen veranderen;

- (B) dat het 'vrije' Westen zijn nuttige idioten gaat blijven voortbrengen, precies omdat het nog relatief-vrij is, en omdat met vrijheid omgaan niet echt gemakkelijk is. Want, dat vereist dat men verschillende ballen tegelijkertijd zou kunnen jongleren of, zo u wil, dat men niet gemakzuchtig bepaalde onaangename realiteiten mag/kan negeren.

 
At 19/1/10 20:34, Anonymous E Baert said...

Bij mijn weten hebben de Haitianen niet gezworen de andere helft van het eiland als staat te vernietigen en haar burgers te onderwerpen of Frankrijk te bestoken met zelfmoordenaars wegens onrechten die Frankrijk hen in het verleden heeft aangedaan. De Haitianen hebben enorm pech met de natuurelement. De Palestijnen hebben enkel zichzelf te verwijten.

 
At 19/1/10 20:37, Blogger Filip van Laenen said...

Israël is het enige land niet dat naar Haïti is getrokken om er vooral veel theater te spelen. De reactie van Frankrijk over de afwijzing van een Frans vliegtig door Yankees kon ook tellen. Stel je dat inderdaad voor, een *Frans* vliegtuig afgewezen door culturele barbaren uit Noord-Amerikanen die geeneens Frans spreken!

 
At 19/1/10 20:44, Anonymous Johan Sanctorum said...

Dat klopt, Filip. Maar Israël heeft extra scripts achter de hand. Want natuurlijk wordt er ook de holocaust bijgehaald: in de begeleidende retoriek van de beeldcampagne heet het dat “de lijkengeur in de Haïtiaanse straten de joden vandaag herinnert aan de shoa.” Premier Benjamin Netanyahu hernam deze zinsnede in zijn wekelijkse toespraak tot het parlement. Zo is de cirkel rond: de humanitaire hulp past in de langetermijnstrategie van de holocaustindustrie, de uitbuiting van het Joodse slachtoffersschap in de tweede wereldoorlog, waardoor elke kritiek op de huidige Israëlische politiek illegitiem, haast obsceen wordt.
En dat is zonder meer lijkenpikkerij: het is alsof de Haïtianen figuranten worden in een holocaustfilm die iets helemaal anders beoogt.

 
At 19/1/10 20:51, Blogger Unknown said...

@ Johan Sanctorum
Op dit moment is het weer eens een ander (...) die verwijst naar de Holocaust om vervolgens te kunnen roepen dat wij niet altijd de slachtoffer rol op ons moeten menen.

 
At 19/1/10 21:17, Anonymous Marc Huybrechts said...

@ E Baert

Zou er iemand beweerd hebben wat u daar beweert? Ik denk van niet. Maar, dat neemt niet weg dat Haiti ALTIJD hulp gaat nodig hebben omwille van de eigen culturele gedragspatronen. De geschiedenis van de laatste 200 jaar, en vooral de laatste 50 jaar is daaromtrent duidelijk genoeg.

Ik denk niet dat Haiti meer pech zou hebben met aardbevingen en andere natuurrampen dan, bijvoorbeeld California, China, Turkije, enz...

@ Filip Van Laenen

Die Franse verontwaardiging is wel begrijpelijk tot op zekere hoogte. Niemand ziet graag zijn eigen bijdrage genegeerd worden. Ik denk niet dat uw klacht van "theater willen spelen" terecht is. Het landingsverbod was maar tijdelijk en het onvermijdelijke gevolg van de beperkte infrastructuur in Haiti.

Vermits Israel onterecht het meest verguisde land ter wereld is, en dagelijks onderhevig staat aan een wereldwijde anti-propaganda vanwege 's wereld's totalitaire landen, is het nogal begrijpelijk dat ze hun hulp - niet enkel aan Haiti - in een mooi kleedje willen steken. Ik denk niet dat dat de klacht van "theater spelen" justifieerd. Mogen ze hulp geven, of niet? Zo ja, dan is er geen enkele serieuse reden om ze daarvoor te willen blameren - zoals de heer Sanctorum niet kon laten - met irrelevante kritiek over zaken die hier niets mee te maken hebben.

 
At 20/1/10 10:09, Anonymous Anoniem said...

Iran schickt Hilfsgüter nach Haiti

Freitag, 15. Januar 2010 um 06:57
Teheran/ Port-au-Prince (IRIB) –

Die Islamische Republik Iran hat dreißig Tonnen Hilfsgüter auf die vom Erbeben schwer betroffene karibische Insel Haiti geschickt. IRIB zufolge teilte der Vorsitzende der iranischen Halbmondorganisation Ahmad Esfandiari dazu mit: Diese Hilfsgüter umfassen Medikamente, Lebensmittel, Zelte sowie medizinische Ausrüstungen.
Esfandiari fügte hinzu, der iranische Halbmond ist bereit, auch Helfer dorthin zu entsenden.
Haiti wurde am vergangenen Dienstag von einem schweren Erdbeben mit einer Stärke von 7,3 auf der Richterskala erschüttert.

http://german.irib.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=32427:iran-schickt-hilfsgueter-nach-haiti&catid=1:politik&Itemid=3

 
At 20/1/10 10:16, Anonymous Anoniem said...

Upon directives of His Majesty King Abdullah II, a humanitarian aid aircraft, laden with relief items and a makeshift military field hospital, on Thursday left to Haiti, hard hit by a devastating quake, which led to the death of thousands and injury of many others.

Prince Rashed Ben Hassan, Chairman of the Board of Trustees of the Jordanian Hashemite Charity Organization (JHCO), said work is underway to dispatch another aid aircraft and a medical team to this country to mitigate suffering of its people.

http://www.petra.gov.jo/Artical.aspx?Lng=1&Section=8&Artical=161298

 
At 20/1/10 10:21, Anonymous Anoniem said...

ABU DHABI - The first plane of an air bridge ordered by President His Highness Shaikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan for delivering urgent humanitarian assistance to Haiti’s earthquake victims will fly to the Dominican Republic in the next couple of day. A UAE Red Crescent Authority (RCA) team will leave to the Dominican Republic to coordinate and oversee field relief operations to ensure their prompt delivery to the affected population.

In another development, the RCA is coordinating efforts with the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) to carry out humanitarian programmes that cater for the need of the Haitian front where the international aid agencies are facing logistic challenges in delivery of assistance. The RCA has announced that it had transferred funds to the IFRC in support of its relief operations there.

RCA Chairman Ahmed Al Mazrouie said the aid agency is striving to put the President’s directives in place.

He said the RCA had set up an emergency room to receive humanitarian appeals and reports on the latest situation in Haiti from its international partners so as to analyse and assess them in order to draw and implement relief programmes in favour of the affected population. He said the RCA’s multi-prong relief strategy would include the air bridge which carries basic relief items from food, medicine and shelter materials. A team of the RCA will be deployed in the Dominican to receive aid planes and coordinate operations of aid distribution. It will also assess the situation on the ground with other aid providers for the purpose of dispatching more assistance.

He affirmed that the RCA was moving in all directions and fronts to mobilise humanitarian efforts so as to improve the living conditions of survivors of Haiti’s deadliest quake.

Locally, he said the RCA is intensifying its contacts with UAE charity and relief agencies to rally their efforts in order to do an effective, substantial humanitarian work that responds to the scale of the disaster and fits well into the UAE ‘s prominent standing in the international humanitarian scene.

http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticle09.asp?xfile=data/international/2010/January/international_January856.xml&section=international

 
At 20/1/10 10:44, Anonymous Steven said...

Israël was ook bij de eersten om te gaan helpen in Mexico in '85, Armenië in '88, Kenia in '98, Griekenland in '99, Turkije in '99, India in '01 (aardbevingen),...
en ik maak me sterk dat mocht Gaza door een natuurramp worden getroffen, Israël ook zou komen helpen (al zou men daar ongetwijfeld nog liever verkommeren dan de hulp van Satan te aanvaarden). Ook ik erger mij steeds meer aan de Israël-obsessie van links Vlaanderen. Men zou van de weeromstuit een onvoorwaardelijke Israël-supporter worden. De mensenrechtenschendingen in de Arabische wereld zijn 100x erger dan die in Israël en de bezette gebieden maar toch gaat het altijd weer over Israël. De neiging overvalt me soms om die oxfam-mannetjes met hun sandalen en arafat-sjallekes een stevige dreun tegen hun bakkes te verkopen (iets wat me niet gauw overkomt maar ik ben ook maar een mens).

 
At 20/1/10 17:42, Blogger wiesje said...

De dwaze en zeer kwaadaardige vraag inzake Israel's ware bedoelingen toont aan wat we al lang konden weten. Voor de Israelhater hebben Joden altijd lelijke haakneuzen, onafhankelijk van hun gedrag. Oorlog voeren om te blijven bestaan in Gaza? Hulp verlenen in de hel van Haiti, ware hulp, de beste die daar momenteel te vinden is? Het is allemaal gelijkelijk afzichtelijk voor hen die naar Israel blikken met een onoverkomelijke haat. Hoe geestig dat zij, de antisemieten zichzelf altijd weer in de kaart laten kijken, ondanks alle pseudo realistische drogredenen.

 
At 20/1/10 18:44, Anonymous Anoniem said...

Voor J.S. zal Israël nooit iets goeds kunnen doen, behalve als het zichzelf opdoekt. Doen ze niets, krijgen ze kritiek; doen ze iets goed, krijgen ze die ook.

 
At 20/1/10 20:13, Blogger Sonja said...

Het zijn weer de bekende Pavlov-reacties en leugens van de Israel lobby. Ja, de Arabische staten sturen wel hulp. Zelfs Iran. Zelfs de belegerde Gazanen zamelen hulp in, ondanks de schrijnende armoede. En wat doet Israël? Die blokkeert de Gazaanse hulpgoederen voor Haiti! Het is natuurlijk de hypocrisie ten top. Overigens was China al veel eerder in Haiti dan Israel, met een reddingsteam en 1 miljoen dollar. Maar over babies die 'China' worden genoemd lezen we natuurlijk nergens in de commerciële massamedia...

 
At 20/1/10 21:28, Anonymous Steven said...

Maar over babies die 'China' worden genoemd lezen we natuurlijk nergens in de commerciële massamedia...

Maar we lezen ook nergens dat China met hulp over de brug komt uit propagandistische motieven mevrouw. Dat is het verschil.
Terwijl u en uw soortgenoten zich - zoals steeds uiterst selectief -over Israël zitten op te winden, zetten de "mensen" van Hamas in Gaza hun landgenoten van Fatah tegen de muur en worden er in Bagdad dagelijks tientallen sjiieten door hun soennitische landgenoten (en geloofsgenoten) vermoord en vice versa, worden in Iran hervormingsgezinden neergeknald en doodgemarteld maar dat zijn natuurlijk akkefietjes in vergelijking met de wandaden van het zo gehate Israël.

 
At 20/1/10 22:22, Blogger wiesje said...

Wanneer ik zo de reacties hier bekijk, dan vraag ik me af waarom Israel niet gewoon doet wat gedaan nmoet worden om de oorlog die de Arabische/Islamitische wereld tegen haar voert tot een einde te brengen, iets wat kan maar met geweld gepaard moet gaan vanzelf. Waarom niet gewoon voor eigen land en volk zorgen? Wat Israel doet maakt immers niet uit, men beroddelt en besmeurt het toch.

 
At 20/1/10 22:25, Blogger wiesje said...

Sonja schijnt niet te weten wie en wat Pavlov was. Maar dat deert niet. Zij roddelt er lustig op los. Over Israel natuurlijk.

 
At 21/1/10 13:54, Anonymous Judith said...

Weer jaloezie en haat tegen Israel. Weer domme reacties. Ach ja, we zijn het wel gewend.

 
At 21/1/10 15:22, Blogger wiesje said...

Steven, aangaande babies en China...weet je wat een ramp men daar in dat reusachtige land teweeg bracht door het krijgen van meer dan een kind (althans meer dan een enkele zwangerschap) te verbieden? Iedereen wil een zoon. Verwacht men een dochter dan is aborteren geen probleem. Het gevolg? Een groot gebrek aan bruiden. Er zijn zaken waar mensen zich beter niet in kunnen mengen want de gevolgen zijn dan niet te overzien.
Ik meen oprecht dat menselijke dwaasheid ook in verband staat met de onbeschrijflijke vernieuwing van het antisemitisme. Wanneer je hier even over na kunt denken dan weet je zeker wat ik bedoel. Het is een kwestie van respekt. Allemaal een groot gebrek aan respekt dat de landen van Europa meer kwaad doet dan het nu Israel kan doen. Ik meen te mogen zeggen dat Christelijk Europa, waar een felle antisemitische wind weer opstak, aan disrespect ten onder gaat.

 
At 21/1/10 23:15, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Waarom sluit Egypte de grens met Gaza? De Egyptenaren vernietigen zelf de tunnels die de inwoners van Gaza graven om te smokkelen.

Daarnaast wordt de Gazastrook gecontroleerd door een groep fundamentalistische zotten die hun tegenstanders vermoorden. Sharon heeft de nederzettingen verwijderd maar toch blijft de "strijd" bestaan....

Je ziet, het is allemaal niet zo simpel, of zo zwart-wit.

 
At 22/1/10 08:25, Blogger wiesje said...

Mooie naam, Nicolas Raemdonck en hij heeft gelijk. Waarom knort niemand nu eens over Egypte dat een muur bouwt tussen zichzelf en ziedend Gaza, een muur die diep in de grond zit en ook bovengronds fiks gewassen zal zijn. Egypte. Geen woord van woede over die daad van duidelijke bescherming tegen Gaza's Hamas.
Overigens hebben de recente slagregens (ook daarvan gaf men Israel de schuld, niet van de regens maar van de wateroverlast) waarschijnlijk alle tunnels verwoest.

 
At 23/1/10 11:23, Anonymous Alexander said...

Nee hoor, de vraag is geen uiting van antisemitisme. Daarentegen is de analyse behoorlijk simplistisch. In tijden waar het vredesproces redelijk liep, met name eind jaren 90 (totdat corrupte slang Arafat eigenhandig besloot de vredesonderhandelingen te kelderen omdat de achterban een nieuwe intifada voorbereiden veel belangrijker vond dan compromissen sluiten die de "eer"- en andere vage tribale categorieen- zouden aantasten) heeft Israel heel veel bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Palestijnen, met name hen die bereid waren hun relaties met de staat te normalizeren (vaak christenen).In Israelische ziekenhuizen werden bovendien heel wat Palestijnse patienten behandeld.
Israel weet wel degelijk wat humanitaire hulp betekent. Ook tijdens de tsunami acties heeft Israel, en de Joodse diaspora in USA o.a. Chabad Lubavitch, enorm veel geld ingezameld en hulpverlening georganiseerd (o.a. in Aceh, wat moslims zijn!).
Dit engagement in vraag stellen omwille van een duidelijk afgebakend territoriaal conflict vind ik pervers.
Wat betreft de media-hype van hulp aan Haiti zie ik evenmin wat het verschil is tussen Israel en andere landen.

 
At 23/1/10 17:59, Blogger wiesje said...

Flanders - Vlaanderen. In Belgie wonen de Vlamen en de Walen en van buiten af gezien kunnen deze bevolkingen niet altijd goed met elkaar opschieten. Toch wil niemand de vernietiging van de ander. En de wereld is tamelijk onverschillig, staat noch achter V noch achter W. Kijkt nu eens naar Israel dat door eigen menslievendheid gedwongen in eigen land een bevolking heeft van meer dan een miljoen zielen, twintig procent ruwweg, die de Staat Israel wil zien verdwijnen en daar dikwijls actief voor ijvert, zelfs met terreur. Pinkt de wereld een traan weg, stamelend dat dit toch krankzinnig fatsoendelijk is van de Joden (en U moogt zelf kiezen of de nadruk op "krankzinnig" dan wel op "fatsoendelijk" moet vallen)? Nee, de wereld die zelf vrijwel integraal lijdt onder datgene waar Israel onder lijdt, de wereld schopt laf tegen Israel's schenen in de ijdele hoop zichzelf daarmee te redden. Ach, hoe tragisch. Voor vrijheid moet altijd gevochten worden, bedelen en smeken helpt niets.

 
At 25/1/10 07:33, Anonymous Omachus said...

Johannes Sanctorum, voor u kan Israel ooit iets goed doen: als ze hulp bieden is het verdacht en mochten ze geen hulp bieden, het zou wellicht ook een teken van de verderfelijkheid van Israel zijn. U zou meer overtuigen in uw analyses over Israel als de haat er niet zo van af droop. Het gaat er bij mij niet in dat iemand zoals u, die doorgaans doordachte bijdrages schrijft, zo verblind wordt en de pedalen van de redelijkheid verliest als het woord Israel ter sprake komt.

 
At 25/1/10 08:21, Blogger wiesje said...

Omachus, ik deel Uwe mening.
De Vlaamse taal trekt mij aan en ik probeer die een beetje, maak vast alle denkbare fouten. Maar wat doet het er toe, het blijft een mooie taal. Uw zienswijze wordt door mij onderschreven. En genoemd euvel constateer ik niet enkel bij Sanctorum hoewel hij het erg te pakken heeft. Hoevelen lijden aan dezelfde ziekte? Inderdaad een ziekte, waar men Israel altijd ziet zoals het NIET is. Als in een lachspiegel. Staat deze kwaal nu tussen de mensheid en de wereldvrede?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>