5 december 2009

Schipper naast Mabel

Zonet zond de VPRO op Nederland 2 een reconstructie uit van de verlovingsperikelen van Oranjeprins Johan Friso met zijn ondeugende geliefde Mabel Wisse Smit in 2003-04. Wat een vernedering voor die uitgerangeerde prins. Destijds heb ik in een Vlaams weekblad een stukje aan de zaak gewijd. Ik twijfelde nog of ik het zou publiceren, commentaar op privé-zaken zijn mijn terrein zo niet. Hoewel, er waren een ophefmakend vermoorde mafioso en een Bosnisch mafia-politicus bij betrokken. Sindsdien hebben Friso en Mabel (in het spoor van de Belgische koningskinderen) hun bijdrage aan de oer-Nederlandse demografie geleverd, en dat maakt natuurlijk veel goed. De tekst die volgt is het ongewijzigde, ongezouten origineel.

Mabel Wisse Smit is een burgerjuffrouw ongeschikt voor prinselijke status. Als ik een nobiljon met stamboom was, zou ik in haar gênante misstappen het zoveelste bewijs a contrario zien dat adel best met adel trouwt, en burgerventjes met burgertrutten. Herinner u het geval van “prinses” Lilian Baels, de burgeres die koning Leopold strikte en zich als de eerste de beste boerenmeid voorhuwelijks liet bezwangeren. Zij presteerde het om bij de verhuis naar Argenteuil in 1961 het koninklijk meubilair uit het kasteel van Laken te ontvreemden, een vulgaire vertoning van gehechtheid aan uiterlijke praal en dus van gebrek aan de onthechte fierheid van het echte adeldom. Koning Boudewijn kon zijn ogen niet geloven toen hij bij zijn terugkeer in Laken de lege zalen aantrof, want het was volstrekt ondenkbaar dat bijvoorbeeld zijn koninklijke moeder Astrid zich ooit tot zulke opzichtige dieverij zou verlaagd hebben.

Terug naar 2003. Er is schandaal gemaakt over Mabel, 35, de allerminst maagdelijke verloofde van prins Johan Friso van Oranje-Nassau, eveneens 35. Er was een tijd dat heren van stand een huwelijkskandidate met een “verleden” op grote afstand hielden. Maar hier was dus een aanstaande prinses die bed na bed de ladder naar het succes beklommen had, ondermeer de woonbootsponde van topcrimineel Klaas Bruinsma zaliger. Toen de mediaberoering losbarstte, stuurde zij nog een vriendin het slagveld op om de goegemeente te vertellen dat Bruinsma haarzelf en niet Mabel als liefje gehad had, alsof in zulk milieu het ene het andere uitsluit. Maar geen hond die het web van ontwijkende verhaaltjes nog geloofde. Uiteindelijk moesten Mabel en haar prins aan premier Balkenende opbiechten dat zij de regering en koningin Beatrix herhaaldelijk voorgelogen hadden.

Maar de discrete uitstapjes in het misdaadmilieu zijn niet de ergste zonde van stoeipoes Mabel. Haar volmaakt openbare curriculum vitae bij internationale lobbygroepen is eigenlijk nog veel minder fraai. Welwillende media hebben haar activiteiten omschreven als “liefdadigheid”, maar zij werkt voor het bij uitstek politieke Open Society Institute (OSI) van de miljardair George Soros, die in de jaren ’90 met geldspeculatie vele duizenden arbeidsplaatsen in Zuid- en Oost-Azië vernietigde. Het linksliberale OSI gebruikt eigen fondsen plus door VS- en EU-overheden gedoneerde belastinggelden om in Centraal- en Oost-Europa alle kernen van patriottisme te bestrijden, en ondermeer ook om er Engelstalig onderwijs en nieuwe vormen van opiniecontrole te bevorderen.

Het OSI heeft actief gelobbied voor de opeenvolgende NAVO-interventies aan moslim-Bosnische en moslim-Kosovaarse zijde in Joegoslavië. In dat verband assisteerde Mabel ook VS-generaal Wesley Clark, de oorlogsmisdadiger die in 1999 het weerbarstige Servië bombardeerde. Tot datzelfde milieu behoort de Italiaanse oud-EU-commissaris Emma Bonino, die ooit stemming maakte tegen de Joegoslavische loyalisten door de transporten van moslims uit Servisch gebied naar veilig moslimgebied “Auschwitztreinen” te noemen. Bonino organiseerde op 8 oktober een steunbetuiging van prominenten voor de verloofde “idealiste”.

Mabel heeft ook intiem samengewerkt met de Bosnische diplomaat Muhamed Sacirbey, die inmiddels wegens verduistering van ontwikkelingsfondsen opgesloten werd. Haar naam duikt verder op bij allerlei “humanitaire” mantelorganizaties (genre Human Rights Watch, International Crisis Group en haar zelfopgerichte stichtingen European Action Council for Peace in the Balkans en War Child) van lobbygroepen voor antinationalistische NAVO-interventies en “berechting” van onwillige Balkan-politici. Kortom, een politiek correct curriculum dat zelfs aan minder blonde godinnen een plaats nabij de top zou garanderen. Wat jammer dus dat een vroegere lijfwacht van Bruinsma met zijn onthullingen alles in de war stuurde.

Prins Johan Friso, die zijn kans op de troon opgeofferd heeft aan zijn huwelijk met Mabel, houdt zich voorlopig sterk. Mocht hij uit zijn verliefde blindheid ontwaken, dan hebben we een gratis suggestie voor hem: degradeer die burgeres tot bijzit en trouw een echte prinses. Neem nu…

De jonge Marokkaanse koning Mohammed heeft nog geen huwbare dochter, maar hij heeft zeker wel een prinselijk zusje of nichtje te geef, of misschien (aangezien ruimdenkende Friso geen bezwaar blijkt te hebben tegen paarvorming met andermans afdankertje) een eigen bijvrouw waar hij vanaf wil. Tast toe, Friso, het zal je een voorsprong geven op je broer Willem Alexander in de wedloop naar de troon. Het progressieve establishment in Amsterdam en Den Haag zal het vooruitzicht op een koningin Máxima, dat rechtse generaalsgebroed, immers graag genoeg laten vallen voor een donkere schoonheid op de troon. Stel een voorbeeld van multiculturele integratie, Friso: dump dat listige domme blondje en huw een zwartgelokte Fatima, dan worden jullie het koningspaar van álle Nederlanders, oude en nieuwe.

Labels: ,

2 Comments:

At 6/12/09 17:55, Anonymous traveller said...

Een zeer goede combinatie vitriool/inkt

 
At 6/12/09 19:25, Blogger Marc Vanfraechem said...

Alhoewel Mabel in dit gedicht slechts zijdelings aan bod kwam (want mijn onderwerp was toen de "buitengewone ministerraad" in Gembloers, onder Verhofstadt) mocht zij zich toch niet misdeeld voelen meen ik ;-)

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>