8 juni 2009

Een zwarte zondag voor liberalen en Eurosceptici

De resultaten zijn binnen. We hebben gefaald. Zowel voor liberalen op binnenlands als voor Eurosceptici op Europees vlak was het gisteren een zwarte dag. Samen halen Lijst Dedecker en Open Vld net geen 30 zetels in het Vlaams Parlement, wat zonder meer een historisch record zou zijn voor het liberalisme in Vlaanderen, maar toch blijven beide met een wrang gevoel achter. De verwachte LDD-dijkbreuk bleef uit. In de peilingen piekte Jean-Marie Dedecker op 12%, maar uiteindelijk moest hij zich met minder dan 8% tevreden stellen. Bij Open Vld was de vernedering nog groter. Zij scoorden niet enkel slechter dan de peilingen maar ook veel slechter dan vijf jaar geleden. Bart Somers heeft zijn ontslag als partijvoorzitter reeds aangeboden. N-VA verbaasde vriend en vijand met haar monsterscore, net als de CD&V. De resultaten van GROEN en SP.A lagen in de lijn van de verwachtingen en ook het UF kon haar zetel opnieuw veilig stellen. SLP haalde nergens de kiesdrempel en het Vlaams Belang werd letterlijk gedecimeerd. In mijn ogen zijn er nu drie opties voor de volgende Vlaamse regering: CD&V-NVA-Open Vld, CD&V-NVA-SP.A of CD&V-SP.A-Open Vld. Uit schuldgevoel bij de Tsjeven sluit ik die derde optie eigenlijk wel uit. Het "Vlaams Kartel" zal gewoon van onder het stof gehaald worden, zij het dan in een licht andere vorm. Vlaanderen heeft mij gisteren eens te meer zwaar teleurgesteld.

Op Europees vlak is het zowaar nog erger. Daar haalden niet enkel neo-nazi's in Hongarije (Jobbik, 3 EP-leden), Italië (Fuerza Nova, 1 EP-lid), Bulgarije (Ataka, 2 EP-leden), Roemenië (Romania Mare, 2 EP-leden) en Groot-Brittannië (BNP, 2 EP-leden) zetels, maar konden ook de groenen en links-extremisten hun zetelaantal op peil houden. De socialisten werden op Europees niveau gewoon afgestraft en de christendemocraten konden hun favorietenrol waar maken. Zij behouden evenveel zetels in het EP dan in de vorige legislatuur en dit ondanks een drastische vermindering van het totale aantal EP-zetels. De liberalen klokken af op 84 zetels, komende van meer dan 100. Libertas haalt de door mij vooropgestelde 10 zetels niet, en dat is een blamage. Zelfs Declan Ganley zal waarschijnlijk niet verkozen geraken in Ierland. Mijn vrienden van UKIP deden het dan weer wel schitterend in het Verenigd Koninkrijk. Daar haalden zij net geen 18% van de stemmen en mogen zij nog meer EP-leden naar Brussel afvaardigen dan de 12 van 2004. In het Verenigd Koninkrijk werd Labour afgestraft en konden de Tories met 27% van de stemmen hun toppositie in de peilingen verzilveren. Ex-Belg en ex-LVSV'er Jean-Paul Floru geraakte evenwel niet verkozen voor de Tories in Londen.

In het Europees Parlement betekent dit dat de nieuwe fractie rond de Britse Tories, de Poolse PIS en de Tsjechische ODS meer dan 70 EP-zetels zal bezetten in het Europees Parlement, wel 30 minder dan de door William Hague vooropgestelde 100 zetels. Verder zal de "Independence/Democracy"-fractie rond UKIP terugvallen naar 19 zetels, acht te weinig om te kunnen blijven bestaan, en de "Union for a Europe of the Nations" zal tot 35 zetels herleid worden. In de wandelgangen suggereert men al langer dat IND/DEM en UEN misschien zouden fuseren, waarbij de gematigdere leden van de UEN de nieuwe Tory-fractie "European Conservatives and Reformists" zouden gaan vervoegen. In dat geval kan de Tory-groep de kaap van de 80 zetels ronden en kan er een nog meer uitgesproken Eurosceptische fractie ter rechterzijde van ECR gevormd worden. Of "vuil" extreem-rechts ook een eigen fractie zal oprichten is nog onduidelijk. Maar alleszins is een gemiddelde opkomst van 43% een absolute schande, en ook al hebben de Eurosceptici niet hun ultieme doorbraak in aantal zetels gekend, toch is zo'n abominabele opkomst misschien wel de duidelijkste motie van wantrouwen tegen de Europese Unie... Hieronder geef ik jullie nog tien videoclipjes mee vanuit de Libertas-campagne. De eerste vijf zijn van mijn hand."Spot the odd one out""It’s evening again in Europe""Off with your money""Back in the EUSSR""Democracy at work""Tell it to the people of the West""Eline’s bungee-jump""Internetspot Libertas-Nederland""Hey Jim, what are you hiding?""Disclose expenses and slash salaries"

14 Comments:

At 8/6/09 14:21, Anonymous Anoniem said...

Blijkbaar is het in Belgie niet eens meer nodig om zoiets als het "cordon sanitair" te verklaren laat staan te onderbouwen.

Die "mestkevers" hebben natuurlijk niet het recht om mee te doen.

Rechts en Liberaal in Belgie zijn zelf schuldig aan het in stand houden van het juk van PS etc.

 
At 8/6/09 14:38, Anonymous Anoniem said...

je eerste filmpje klopt niet .
de leider van Hamas is niet " gekozen" er was gewoon niks anders te kiezen omdat Hamas alle politieke tegenstanders vermoorde en een coup pleegde .
ook lekker makkelijk .

 
At 8/6/09 15:06, Anonymous Thomas said...

Innige deelneming, Vincent. Eén zetel op 650 kandidaten, een prestatie op zich zeker...

 
At 8/6/09 15:44, Blogger Vincent De Roeck said...

@ Thomas en andere geïnteresseerden

Libertas won 1 zetel in Frankrijk. Het lot van Declan Ganley zelf is nog onzeker omdat er momenteel een recount in zijn kieskring aan de gang is. Libertas faalde in haar opzet en kon geen enkele hoop of verwachting waar maken. Dit zijn de uitslagen van de verschillende Libertas-lijsten.

Ierland: 5,62%
Spanje: 0,15%
Frankrijk: 4,8% (1 verkozen, 3 zittende EP-leden waren kandidaat)
Letland: 4,32% (0 verkozen, de gewezen premier was kandidaat)
Malta: 0,01%
Nederland: 0,3%
Polen: 1,1% (0 verkozen, 3 gewezen parlementsleden en 1 gewezen minister waren kandidaat)
Slowakije: 2,1% (0 verkozen, 3 gewezen ministers en een gewezen premier waren kandidaat)
Verenigd Koninkrijk: 0,5%
Portugal: 0,66%
Tsjechië: 0,94% (0 verkozen, 2 zittende Europarlementsleden en 2 zittende nationale parlementsleden waren kandidaat)
Griekenland: 0,13% (0 verkozen, 1 zittend parlementslid was kandidaat)
Duitsland: 0,47%
Estland: 0,56%

Onze geplande partners scoorden wel allemaal volgens de verwachtingen en mogen enkele EP-leden naar Brussel sturen. Hetzelfde geldt voor de Libertas-afdelingen (zoals de Italiaanse die 3 EP-zetels won) die de laatste twee weken door budgetproblemen Libertas verlaten hebben om hun geluk als onafhankelijke te beproeven. Over de ganse lijn is het Libertas-resultaat rampzalig. Een blamage.

 
At 8/6/09 21:42, Blogger Filip van Laenen said...

CD&V een monsterscore??? Ze zitten amper 1,5% boven hun historisch laagterecord van 2003 (21,4%)!

 
At 8/6/09 21:54, Blogger Marc Vanfraechem said...

Je leest en hoort dat toch al-tijd, Filip, van die monsterscore?
Een kort geheugen, liefst nog selectief ook, is toch het wapen bij uitstek voor Vlaamse "verslaggevers"?

 
At 9/6/09 00:10, Anonymous Vincent De Roeck said...

@ Filip Van Laenen

In mijn artikel staat nergens dat ik de CD&V een monsterscore toedicht. Wel dat ik het verkiezingsresultaat van de N-VA als dusdanig beschouw. CD&V heeft gewoon wat centrumkiezers van Open Vld en SP.A kunnen (terug)winnen. Het was gisteren de partij van Bart De Wever die de échte verrassing was. Ik gun het hem van harte. Alleen jammer dat in zijn zog een bende onervaren personen mee het parlement inkomen en ik bij benadering nog niet weet of zij wel even economisch liberaal en sociaal conservatief zijn als hun partijvoorzitter en stemmenkampioen.

 
At 9/6/09 00:16, Anonymous Anoniem said...

Knappe filmpjes Vince!

 
At 9/6/09 16:52, Anonymous Miel said...

7 juni zou een zwarte dag zijn voor liberalen op binnenlands vlak?
Toch niet omdat de Open Vld een pandoering kreeg? De l in Open Vld staat al lang niet meer voor "liberaal".

De imperiale ambities van de nummer één van die Open Vld logen er niet om: 1000 (of 3000, of 4000?) miljard aan 'Europese' overheidsuitgaven! Wie dat zou moeten betalen? "het geld halen waar het zit!", aldus Vrhsftdt.

Dat zijn geluiden die ik vroeger alleen bij de socialisten hoorde.
Natuurlijk, zijn aanpak verschilt wel. Perceptie, nietwaar?
Vrhstfdt wil het geld voor zijn overheidsuitgaven niet bekomen door het heffen van belastingen. Nee, nee. Hij wil het loshalen door de massale uitgifte van Europese overheidsobligaties!

Al eens stilgestaan bij het feit dat zo'n overheidsschuld nadien ook moet worden terugbetaald, Guy (ik adresseer hier ook zijn kiezers, die zichzelf toch liberaal blijven noemen)?

Of beleven we hier opnieuw de dagen van die andere socialist: "de staatsschuld is er vanzelf gekomen, ze zal ook vanzelf weer weggaan!"

Alle gekheid op een stokje: die man is voor geen millimeter liberaal meer. Als je zo'n overheidsuitgaven doet, moeten die vroeg of laat weer terugbetaald worden. En wel met het belastingsgeld van de volgende generaties.

Het verlies van de pseudoliberale partij Open Vld is dus winst voor het liberalisme en maakt hopelijk de weg vrij voor échte liberalen!

 
At 9/6/09 17:36, Anonymous bartvs said...

Vincent,

Ge zijt duidelijk aangeslagen, erg teleurgesteld en hogelijk ontgoocheld. Dat snappen we.

Maar dat is nog geen reden, zelfs geen verschoning om nu te gaan schelden of te pogen ontkennen dat er staat wat er staat.

1. "In mijn artikel staat nergens dat ik de CD&V een monsterscore toedicht." (VDR)

Hmm: "N-VA verbaasde vriend en vijand met haar monsterscore, net als de CD&V." (VDR)

2. "Alleen jammer dat in zijn zog een bende onervaren personen mee het parlement inkomen" (VDR)

Juist. Een bende. Vincent heeft zijn be- en vooral veroordeling meteen gereed.

Jammer. Inderdaad. En ontgoochelend.

3. "(...) het Vlaams Belang werd letterlijk gedecimeerd." (VDR)

Is dat zo? Letterlijk? Gedecimeerd? Het VB is zijn bonus van 2004 kwijtgespeeld. (*) Niet meer en niet minder dan dat. Het 'letterlijk gedecimeerde' (sic) VB is ook na deze de jongste verkiezingen nog altijd de tweede partij in Vlaanderen. Men kan en mag dat betreuren (of er zich over verheugen). Maar het zijn wel de feiten.

(*) De bonus die ze toen verwierven door de walg van de kiezer voor de snelbelgwet en voor de veroordeling van de partij door de logerechter in Gent.

Wie staalharde feiten ontkent, maakt zich belachelijk. Erger nog: hij slaat zijn geloofwaardigheid stuk.

Stoute uitsmijter:

Toch is er voor zgn. eurosceptici enige hoop.

Het VLD-stemmenkanon Guy V. uit G. heeft vóór de verkiezingen beloofd dat hij 'Europa' ging versterken. Gezien eerdere ervaring met hoe 'Mr. Europe' omspringt met zijn verkiezingsbeloften, of Burger- en andere Manifesten, ziet dat er voor het Euromonster niet goed uit.

Dat iemand de OVLD nog voor 'liberaal' verslijt, is welhaast grappig te noemen. Smaken verschillen. Anderen vinden het allicht bedroevend - of bespottelijk.

--
"Wie zijn principes niet naleeft gaat naar de hel" - F. von Hayek.
Ook gebruikt door Guy V. als motto bij het slothoofdstuk van het Tweede Burgermanifest, waarin nog wel meer verbijsterends staat, bijvoorbeeld over: "Een partij ook die zich verbindt tot een strenge politieke etiek, tot onbuigzame gedragsregels, die door de partij onverbiddelijk op haar eigen mandatarissen worden toegepast en afgedwongen." (sic) En dan de slotzin: "Geen leugens." Wat een giller. Niettemin blijven die Burgermanifesten hoogst aanbevolen lectuur. Tot lering ende vermaak - of was het ergernis?

 
At 10/6/09 19:06, Anonymous Pepi said...

Hoe meer ervaren partijen in de coalitie hoe beter. Na een jaar of twee, of tot de eerste deathline, zal men de NVA zodanig vastrijden dat zij principieel als ze -hij- zijn geen andere weg zullen zien - owee! déja vu - dan uit de coalitie te stappen. Zodoende dat die verdomde nationalisten opnieuw achter het cordon kunnen verdwijnen. Make no mistake this is Belgium, F***ing Belgium.

 
At 11/6/09 23:39, Anonymous Johan B said...

@bart vs: Ook een goeie uit het Tweede Burgermanifest:

"De echte politieke tegenstelling bestaat tussen hen die de voorkeur geven aan een vrij handelend, onderhandelend, demokratisch en kontrolerend burgerschap, en de anderen die het maatschappelijk leven beheerst willen zien door de bemoeienis van ‘hogerhand’.
Aan de hand daarvan kunnen wij ook weerstand bieden tegen de zich snel uitzaaiende Eurokratie."

 
At 12/6/09 00:38, Blogger Marc Vanfraechem said...

Het probleem is natuurlijk dat geen énkele journalist onze Guy daar nog durft aan te herinneren.
Enkel bloggers blijkbaar hebben een geheugen ...een (minimale) voorwaarde nochtans voor gelijk wélk gezag, moreel of anderszins.
Mijn walg betreft dus niet Guy, die tenslotte gewoon een leugenaar is die zichzelf gelooft en daar nog garen bij spint ook, maar al die kleine broekschijterige broodschrijvertjes.

 
At 19/6/09 14:46, Anonymous Miel said...

@ Vincent:

Gisteren was weer een zwarte dag voor de liberalen, want Vftdrst werd géén Europees commissie-voorzitter :-) gun me dit leedvermaak, ik moet er genoeg belastingen voor betalen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>