2 maart 2009

Antisemitische dijkbreuk in het Verre Oosten
(Vincent De Roeck)

Erasmusprijs-winnaar Ian Buruma zei het deze maand al in een opiniestuk in De Morgen. Het antisemitisme is aan een nieuwe opmars bezig, en ditmaal voltrekt het schouwspel zich in het Verre Oosten. Deze maand rondde het boek “The Currency War” van Song Hongbing immers de kaap van één miljoen verkochte kopieën in China. Het boek is er al enkele maanden een enorme hit en de bevindingen van de jonge Chinese universiteitsstudent worden gelezen tot in de hoogste rayonen van de Chinese politiek. “The Currency War” tracht de schuld voor de huidige financiële crisis in de schoenen van joodse bankiers te schuiven en wordt om die reden als sterk antisemitisch beschouwd. Volgens Hongbing willen joodse bankiers de wereld besturen en past het manipuleren van de markten perfect in dat plan. De argumenten die Hongbing aanhaalt om deze vooroordelen te staven, mogen op zich dan al wel lachwekkend zijn, de mogelijke gevolgen van zijn epistel zijn dat zeker niet.

Jonathan Benjamin, de voorzitter van het joods forum in het Verenigd Koninkrijk, drukte in de Financial Times dan ook zijn angst uit voor de maatschappelijke impact van deze haatpraat. “Chinezen hebben doorgaans enorm veel respect voor het commerciële intellect van joodse burgers, maar deze leugens dreigen die houding te verstoren en zetten de deur open voor jodenhaat,” klinkt het bij hem. En zijn angst is niet onterecht. Ook bij ons werden de gruwelijkste pogroms immers voorafgegaan door dit soort demagogische pamfletten.

De angst zit er bij velen dan ook in dat ’s werelds snelst groeiende economie ten prooi zou vallen aan hetzelfde primitieve antisemitisme dat Europa eertijds op haar grondvesten heeft doen daveren. Robin Pogrebin van de International Herald Tribune deed “The Currency War” zelfs af als een moderne variant op dat andere vervalste pamflet voor een pogrom, “De Protocollen van de Wijzen van Zion”.


Antisemitisme in Azië is misschien niets nieuw -- de mythische Maleisische premier Mahathir Bin Mohammed sprak jaren geleden al van joden die de wereld regeerden en van Zwitserse gnomen die het banksysteem manipuleerden -- maar deze recente evolutie dreigt van een heel ander kaliber te zijn.

Want net omdat Aziaten doorgaans nooit een joods persoon ontmoet hebben en hun gesloten samenlevingen nu éénmaal nood hebben aan het cultiveren van haat en angst om zichzelf als bestel te handhaven, trekken analisten aan de alarmbel. Zeker in een tijdperk waar het herstel van de wereldeconomie net van het Verre Oosten en hun vertrouwen in de Westerse markten moet komen, komt dit soort goedkope beschuldigingen zeer ongelegen.

En pas als je je ervan vergewist dat net de Japanners en Chinezen tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds zijn blijven weigeren om hun joodse onderdanen aan Nazi-Duitsland uit te leveren, besef je eigenlijk hoe diep deze landen nu aan het vallen zijn. Beyond words.


Dit artikel verscheen deze maand ook in het magazine Joods Actueel.

Meer over deze kwestie op www.project-syndicate.org.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


15 Comments:

At 2/3/09 12:19, Anonymous Anoniem said...

Al dat gefaked zwaar overroepen antisemitisme, daar pas ik voor.

 
At 2/3/09 12:38, Anonymous Anoniem said...

Wel anoniem hierboven, ik pas ook voor heel wat anti-semitische uitmelking, maar ik herinner mij nog wel de grote protesten / rellen door Chinezen tegen - gotbetert - een nieuw geschiedenisschoolboek dat in Japan uitkwam, en volgens de Chinezen niet OK was mbt de hun toebedichte rol in de geschiedenis.

Waarbij ik me afvroeg hoe Chinese geschiedenisboekjes dan juist relaas toen van de Tienanmen gebeurtenissen.

In China kunnen dus echt nog zulke domme massa's opgezweept en gemobiliseerd worden.

Ik herinner me ook nog hoe de schijnbaar volstrekt westerse / Belgische / liberale schrijfster (ik dacht:) Lulu Wang even over de rooie lijkt te gaan als het plots over Tibet gaat.

Hoe goed kennen wij de Chinezen?

Langzaam aan ontstaat er een soort geostrategisch partnerariaat Israël-India versus Iran & Co - Venezuela. Als ook China en NKorea zich bij die laatste as voegen, zit het toch niet zo heel lekker, toch?

Met de uitbreidende atoom-kennis wordt alles een beetje scherper, elke dag wat meer. Het belangrijke aan de boodschap is dan ook niet zo dat nu toevallig de Joden geviseerd zouden worden in China. Het belangwekkende is dat zoiets propagandistisch nog kan.

 
At 2/3/09 12:54, Anonymous Anoniem said...

Wanneer gaan de joden eens ophouden met zich in een slachtofferrol te wringen?
Dat het antisemitisme terug toeneemt is volgens mij niet meer dan normaal. Heb je al eens gehoord wat er zoal aan de hand is in Israel, waar de joden met steun van big brother (USA) bezig zijn met een ware genocide. Voor elk joods slachtoffer dat er de laatste maanden gevallen is, hebben de joden minstens 300 Palestijnen afgemaakt (waarvan het overgrote deel onschuldige burgerslachtoffers, vrouwen en kinderen).

Misschien wordt het hoog tijd dat de joden (en dan vooral de Zionisten) eens hard aangepakt worden over hun arrogante houding en hun idee dat ze superieur zijn aan niet-joden.
Geen medelijden met dat oorlogszuchtige gespuis.

Ik heb er nog niet echt naar gezocht, maar tot nu toe heb ik nog geen enkele jood (waar dan ook ter wereld) horen zeggen dat hij de moordzuchtige politiek in Israel afkeurt. Ik heb wel al ettelijke joden horen verklaren dat de Palestijnen enkel krijgen waar ze om vragen. Als de Palestijnen een raket afvuren op Israel (ook al raakt die haast nooit enig doel), dan heeft Israel als land van God het recht om totaal onevenredig terug te slaan en honderden onschuldigen uit te roeien...

Het wordt hoog tijd dat de joodse wereldpolitiek (en daarmee samenhangende economie) eens aan de kaak gesteld wordt.

 
At 2/3/09 13:49, Anonymous Anoniem said...

Ik denk dat Norman Finkelstein vergeten in te loggen is.

 
At 2/3/09 13:58, Anonymous Anoniem said...

Los van de weer opdoemende Joods conspiratietheorieën, zoals hier beschreven toch even aandacht voor de antichristelijke gevoelenns die ook heel snel de wereld veroveren.
In zijn boek 'La Persécution Des Chrétiens Aujourd'hui Dans Le Monde' toont Raphaël Delpard door tal van voorbeelden aan hoe precair het statuut is van de Christen in vele delen van de wereld.
In China worden Christenen gevangen genomen, en hun bijbels en missaals aangeslagen.Missen worden in kelders gehouden in het grootste geheim. De politie infiltreert de christelijke kerken om precies te weten wie er deel van uitmaakt, en maatregelen te treffen.
In Indië worden de Christenen regelmatig bedreigd door fanatieke hindoes, hun huizen worden afgebrand, en de inwoners zijn soms verpicht om dagenlang de bossen in te vluchten om hun leven te redden.
In Tyianga in Oost-Indië, worden christenen als vijanden beschouwd, en zijn het favoriete mikpunt van agressie voor de meest diverse groepen.
Het boek geeft een interessant overzicht hoe het Christendom vandaag, de dag bijna wereldwijd vervolgd wordt.
De schrijver Raphaël Delpard is zelf agnost, maar vindt het bizar dat de Kerken zelf zo weinig spreken over deze vervolgingen.
Persoonlijk denk ik, en ook Delpard, aan wie ik de vraag stelde dat Christendom en Jodendom meer en meer verantwoordelijk worden gesteld voor alles wat misloopt in de wereld. Individualisme, wild kapitalisme, materialisme het zijn producten van een Europees-Amerikaanse beschaving, van Christenen en Zionisten dus in hun geest.
Een beangstigende evolutie in elk geval.

 
At 2/3/09 14:11, Anonymous Anoniem said...

Or David Duke for that matter...
http://www.davidduke.com/

 
At 2/3/09 16:58, Anonymous Anoniem said...

allé, vooruit. Deze keer zijn het de Chinezen die bevangen zijn door een "opkomend antisemitisme", en daar moet natuurlijk iedereen tegen in het verweer worden gebracht. In bijzonder niet-joden.

 
At 2/3/09 17:48, Anonymous Anoniem said...

Vermits China een totalitair politiek bestel heeft waar meningsuiting 'gecontroleerd' wordt (veel meer dan in Belgie, waar men ook soms 'voorbeelden' stelt door bepaalde individuen juridisch te vervolgen onder illiberale wetgeving), mogen we veronderstellen dat 'Song Hingbin' door het Politbureau wordt gesponserd.

De huidige economische recessie in vele landen is meer gesynchroniseerd dan vorige recessies in recente dekaden waren. Zij heeft ondermeer geleid tot een snelle vertraging in de Chinese economische groei (via export) en dat schept grote 'sociale' problemen in China vandaag, ondermeer een re-migratie naar het 'platteland'. Onder zulke condities grijpt het Politbureau steeds terug naar zondebokken om te voorkomen dat de eigen 'legitimiteit' niet te veel in vraag zou worden gesteld. Doorgaans krijgen de Japanners die zondebok-rol toegewezen in China. Als het vandaag eerder 'de joden' zouden zijn die die rol krijgen toegespeeld, dan doet dat wel enkele vragen rijzen.

Op geopolitiek vlak blijft de USA het enige echte obstakel dat bepaalde Chinese 'ambities' kan intomen. Vanuit Chinees standpunt bekeken blijft een 'goede' relatie met de USA dus nog steeds uiterst belangrijk, omdat China nog verre van klaar is met de eigen militaire opbouw te voltooien (en haar navy machtsprojectie nog maar pas recentelijk in de Indische oceaan begint binnen te dringen). Tegelijkertijd is het in het Chinese belang van het democratische Westen zo veel mogelijk te verzwakken elders in de wereld, omdat het enige echte gevaar voor het 'regime' (niet voor China zelf) uit het democratische Westen komt op termijn. Het is in die optiek dat men de 'alliantie' van China met de moslemwereld moet zien of 'begrijpen'. En daarin past een rondje jew-bashing vandaag volkomen, nu dat snelle economische groei (tijdelijk) minder 'legitimisering' kan verschaffen aan het regime. Die jew-bashing is trouwens grotendeels 'kosteloos', terwijl directe confrontatie met de USA dat niet zou zijn.


Postscript: wanneer men de 'anonieme' leest dan mag men zich wel afvragen of er ook niet te veel mindcontrole wordt uitgeoefend door een bepaalde soort van parroterende westerse media. Durven afkomen met een bagatel als "David Duke" en met leugens over "genocide" in Israel in de context van een artikel over massahetzes in China...men moet wel heel dom (en 'gesloten' voor empirie) zijn om zoiets te kunnen doen.

 
At 2/3/09 20:39, Anonymous Anoniem said...

Volgens mij is anoniem gewoon een grote Finkelstein fan, ik heb deze pseudo geleerde bezig gehoord vorige week in Leuven, een regelrechte schande dat men zo iemand onder het mom van wetenschapper laat opdagen en anti-semitisme een podium geeft. Finkelstein zijn gebruik van woorden als genocide, massamoord, onschuldige slachtoffers,.. waren hemeltergend. En dan natuurlijk zijn onze Arabische vrienden weer aanwezig om hun eigen ongelijk bevestigd te zien. Op echt wetenschappelijke discussies ziet met ze echter zelden of nooit. Het ergste was nog dat hij gewoonweg citaten uit zijn context trok of gewoon woorden wegliet uit citaten en zo probeerde in te passen in zijn betoog. Trouwens, er is niet alleen een meer en meer anti-Christelijk en anti-Joods discours actief, maar ook een anti-blank discours dat vorm heeft gekregen door de generatie 68 die het westen en zijn bevolking heeft trachten te betichten van alle mogelijke misdaden in de wereld. Sommige van deze anti-blanke uitspraken zijn uitermate lachwekend, maar toch vraag ik mij af hoe het kan dat dergelijke ideeën een grote verspreiding kennen onder bepaalde bevolkingsgroepen. Nadat sommige Afrikaanse journalisten, wetenschappers,... beweerden dat aids een door het Westen gegenereerde ziekte was om Afrika uit te roeien, heeft men het nu over het feit dat alle kunst van het Westen gestolen is uit Afrika en dat het westen deze kunst onrechtmatig heeft toegeëigend. Ah ja en dan vergeet ik nog het idee dat sterk leeft in het Midden-Oosten dat de aanslag op de wtc torens een Zionistisch-Amerikaans complot was. Men kan met sommige van die dingen lachen maar zijn ze ook geen teken aan de wand?

 
At 3/3/09 15:56, Anonymous Anoniem said...

@ Marc Huybrechts

Ik deel je standpunt volkomen, de Chinezen halen zich hierdoor kosteloos enorm veel Arabische sympathie, maarre niettegenstaande het feit dat de "conspiracy theory" larie is, geven de internationale Joodse bankiers telkens weer die indruk als ze hun netwerken gebruiken in conflict situaties. En die netwerken zijn de meest professionele, best georganiseerde hefboom gebruikers ter wereld. Zoals ik je ergens anders al zei ben ik voor het ogenblik verwikkeld in een David tegen Goliath geschiedenis tegen één der grootste banken ter wereld ter verdediging van een Arabisch "Sovereign Fund". Het zou voor mij gemakkelijk zijn daar een theorie aan vast te knopen zoals de Chinezen, ik geef me echter heel goed rekenschap dat het gewoon hun manier van zaken doen is, keihard en zonder morele beslommeringen. BTW David is aan het winnen.

 
At 4/3/09 14:06, Anonymous Anoniem said...

Het is heel belangrijk te analyseren wie en wat Hong Bing is, hoe en waar hij werd opgevoed en door wie.

Dat is de beste manier om zijn betoog te oordelen als subjectief en niet professioneel.

Voor de intellectuele Aziaat is date een belangrijk element om zijn betogingen af te schrijven als "niets waard".

 
At 4/3/09 14:06, Anonymous Anoniem said...

En verder: go Evening Land!

 
At 4/3/09 18:53, Anonymous Anoniem said...

een regelrechte schande dat men zo iemand onder het mom van wetenschapper laat opdagen en anti-semitisme een podium geeft. Finkelstein zijn gebruik van woorden als genocide, massamoord, onschuldige slachtoffers,.. waren hemeltergend.

Norman Finkelstein is een jood, duh. Het verwijt "antisemiet" gaat dus moeilijk op; meestal wordt dan het "joodse zelfhaat" stempel bovengehaald. Try again.

maar tot nu toe heb ik nog geen enkele jood (waar dan ook ter wereld) horen zeggen dat hij de moordzuchtige politiek in Israel afkeurt.

Dan heb je nog niet veel moeite gedaan. Finkelstein is slechts één van de tientallen (honderden?) joodse academici met een kritische houding t.a.v. Israël. Op "een ander joods geluid" kun je exact horen wat de naam belooft :
http://www.eajg.nl/

 
At 5/3/09 13:00, Anonymous Anoniem said...

kan men niet tegelijkertijd aan zelfhaat doen en veralgemeende kromme uitspraken doen over een bepaalde bevolkingsgroep (ook al maakt men daar zelf deel vanuit. Ik zie geen probleem in het feit dat ik Finkelstein een anti-semiet noem

 
At 16/3/09 12:45, Anonymous Anoniem said...

Vandaag stond te lezen in de Standaard dat het haatfestijn tegen het Westen "Durban II" (na de conferentie van Durban in Zuid-Afrika 2001), in de schoot van de VN, van 20-24 april zou doorgaan te Genève. De tekst is één grote aanval tegen het Westen en demoniseert één enkele land volgens de Standaard, namelijk Israël. Onder de noemer van islamofobie zal er weer getracht worden om alle stemmen die de godsdienst in kwestie bekritiseren het zwijgen op te leggen. Bovendien spreekt men ook van smaad aan godsdienst te brandmerken als xenofobie en racisme. De standaard bericht ook van het NGO forum in 2001 dat bol stond van jodenhaat (met pamfletten die Hitler verheerlijkten en betreurden dat niet alle Joden warten uitgeroeid in WO II). Hoe is het mogelijk dat deze schandelijke conferenties plaats kunnen vinden in Europa. Als de kinderlijke staten en culturen graag spelen met elkaar dat ze dat ergens anders doen. De Eu moet regelrecht afstand nemen van zo een clubje intellectueel onnozelen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>