20 augustus 2008

The Rally for the Republic (Vincent De Roeck)

Nu de lancering van de “Campaign for Liberty”, het officiële sluitstuk, of de officieuze doorstart zo u wil, van de presidentscampagne van Ron Paul, nog maar minder dan twee weken van ons verwijderd is, vind ik het tijd om hieraan ook een artikel te wijden. Buitenstaanders hebben immers geen flauw benul van de invloed van dit Texaanse Congreslid op bepaalde onderlagen van de Amerikaanse maatschappij. Ron Paul is géén extremist, maar iemand die doorheen de jaren consequent de Amerikaanse Grondwet en haar libertaire traditie is blijven verdedigen, tegen de oorlogsstokerijen van neo-conservatieven en andere oud-marxisten in. Ron Paul kreeg in de voorverkiezingen gemiddeld iets van 10% van de stemmen achter zijn naam en kreeg miljoenen dollars aan giften binnen, waarvan bijna 90% van individuele donoren en niet van bedrijven of belangengroepen. Ron Paul kreeg van alle kandidaten ook het meeste geld van soldaten.

Het internet wemelt van de filmpjes en informatie over Ron Paul. Ik verwijs de enkelen onder jullie die van deze Amerikaanse voorvechter van de vrijheid (of “kruisvaarder tegen de overheid” om het met de woorden van “De Standaard” te zeggen) nog nooit gehoord hebben, dan ook met alle plezier door naar zoekrobotten zoals Google.

Nadat duidelijk werd dat Ron Paul het onderspit had moeten delven tegenover John McCain in de Republikeinse voorverkiezingen, en nadat de Libertarische Partij tevergeefs beroep had gedaan op Ron Paul als kandidaat, investeerde hij zijn resterende campagnefondsen in een nieuw project: de “Campaign for Liberty”. Op 2 september 2008 vindt in Minneapolis (Minnesota) het kick-off-evenement van deze campagne plaats: de “Rally for the Republic”. Naast Ron Paul zelf zullen ook andere politici zoals Jesse Ventura, oud-gouverneur van Minnesota, Barry Goldwater Jr., oud-congreslid voor Arizona, en Gary Johnson, oud-gouverneur van New Mexico, op deze rally hun opwachting maken, net zoals tal van bands, artiesten, professoren en activisten. Onder hen zijn Grover Norquist, de charismatische leider van de “Americans for Tax Reform”, Tucker Carlson, de politieke hoofdanalist van MSNBC, en professor Thomas Woods van Columbia University waarschijnlijk de meest bekende.

Aimee Allen, de lead-zangeres van de bekende groep “Unwritten Law”, zal op de rally o.a. het officiële campagnelied van de “Ron Paul Revolution” opvoeren. De clip daarvan kan u hieronder als eerste bekijken. De éénmansgroep Marc Scibilia brak met zijn politieke ballade “Hope Anthem” het afgelopen jaar pas echt door in de Verenigde Staten. Een uitvoering daarvan vindt u hieronder als tweede clipje. Tenslotte wordt ook uitgekeken naar het optreden van Rick Ellis, een croonerband die furore maakt op privé-feesten en in de voorprogramma’s van tal van grote artiesten, en hun nummer “Ron Paul, Ron Paul”, een remake van “New York, New York” van Frank Sinatra. Dat nummer kan u hieronder als derde video bekijken.Niet enkel deze massabijeenkomst bewijst dat het libertarisme nog bijlange niet dood is in de Verenigde Staten. De afgelopen weken was ik immers in de VS ook te gast op ettelijke “grassroots” feestjes en meetings van Ron Paul-aanhangers, en ook op het internet is het libertarisme “hotter” dan ooit tevoren. En of de libertaire leer een ideologie van en voor de toekomst is, weet ik niet, maar als ik mij ervan vergewis dat ook binnen de Democratische Partij een libertarische groep het levenslicht zag (of beter gezegd: herrezen is) onder de naam “Democratic Freedom Caucus”, of als ik een oog werp op de lange lijst “endorsements” (ook aanzienlijk wat “incumbents” trouwens) van de “Republican Liberty Caucus”, de libertarische lobbygroep binnen de GOP, of als ik peilingen in beschouwing neem die tot 30% kiesintenties voor een “third party candidate” aangeven, kan ik alleen maar benadrukken dat de libertarische revolutie ook vandaag al kan beginnen, of misschien zelfs al begonnen is!

En wat die “third party candidates” betreft. Het spreekt voor zich dat ik de kandidatuur van Bob Barr en Wayne Allyn Root op het ticket van de Libertarian Party blijf steunen, ook al zijn beide nog niet half zo libertarisch als Republikeinen van het type Ron Paul, Jeff Flake, Dana Rohrabacher of Tom Feeney. Een mooie score van de Libertarians zal de GOP wakker schudden en hun in de toekomst meer verplichten om ook hun libertarische flank beter af te dekken, iets waarin John McCain vooralsnog schromelijk faalt. Het bewijs? Er zijn zelfs libertariërs die in eer en geweten Barack Obama steunen!

Nu wordt het sowieso drummen onder de kandidaten van de derdepartijen, want ook de Constitution Party met Chuck Baldwin en de Green Party met Cynthia McKinney hebben ditmaal échte valabele kandidaten naar voren geschoven. McKinney is zo links als de pest en Baldwin, ooit een ultra-rechtse demagoog, kiest resoluut voor een gematigd rechts discours. En eerlijk is eerlijk, ik kan dat nog wel smaken, vooral dan zijn anti-VN- en anti-socialismespotjes of zijn conspiracy-preken tegen de vermeende “New World Order”.

En ook Ron Paul denkt er kennelijk zo over, want hij weigert John McCain te steunen en verklaarde in Wolf Blitzers “The Situation Room” op CNN enkele dagen geleden dat zijn endorsement in september of oktober naar Bob Barr of Chuck Baldwin zal gaan. Ron Paul maakte in die TV-uitzending trouwens ook komaf met de idee dat zijn aanhangers door op Baldwin of Barr te stemmen Obama vooruithelpen omdat ze stemmen van McCain zouden afsnoepen. Volgens Paul zou het gros van zijn jonge aanhangers anders echter op Obama stemmen en draagt zijn campagne paradoxalerwijze net bij tot het welslagen van McCains kandidatuur. We zullen wel zien.

Afspraak in november!

6 Comments:

At 20/8/08 12:08, Anonymous Anoniem said...

Vincent, ik wil zeker niet kwaadspreken over je Ron Paul, of die Chuck Baldwin, maar ik ontdekte deze week op het internet dat zowel Paul als Baldwin gastsprekers zijn op de 50ste verjaardag van de "John Birch Society" in Appleton in oktober! Is de JBS niet zo'n ultra-rechts Ku Klux Klan-onderdeel dat overal communisten en joodse samenzweringen denkt te ontwaren?

 
At 20/8/08 12:08, Anonymous Anoniem said...

Sorry Danish, maar de JBS is helemaal géén "ultra-rechts" iets en al evenmin een onderdeel van de KKK of welke andere white-power-groep ook.

The John Birch Society is a great patriotic organization featuring an educational program solidly based on constitutional principles. I congratulate the Society in this, its 50th year. I wish them continued success and endorse their untiring efforts to foster ‘less government, more responsibility, and with God’s help, a better world.

Aldus het formele endorsement van de JBS door Ron Paul. En wie zijn wij om hem daarin tegen te spreken?

 
At 20/8/08 12:08, Anonymous Anoniem said...

De John Birch Society is een zéér respectabele Amerikanistische organisatie die zich inzet voor "God", "Constitution", "Family" en "Freedom". De JBS publiceert een maandblad "New American" met als subtitel "That Freedom Shall Not Perish" en wordt doorgaans beschouwd als een paleoconservatieve club, gekoppeld aan de "Robert Welch University" in Appleton, Wisconsin (niet per toeval de geboorteplaats van communistenjager Joseph McCarthny).

John Birch was een predikant die in de Chinese burgeroorlog tussen Tsjangkaitsjeck en Mao omgekomen was en door zijn familie (en de JBS) geëerd wordt als "het eerste Amerikaanse slachtoffer van de Koude Oorlog". De JBS maakt vooral furore met haar vlammende standpunten tegen de VN, NAFTA en links.

De JBS kwam recentelijk inderdaad (valselijk) in de verdrukking toen de FBI via de JBS besloot om de KKK te infiltreren. Deze operatie leidde later tot de arrestatie van enkele KKK-misdadigers, en werd in de media uitgesmeerd als bewijs van de nauwe contacten tussen JBS en KKK. Maar die zijn nooit echt bewezen. Dat er een link bestond tussen de JBS'ers en de KKK in Mississippi kan eventueel wel waar zijn, maar organisatorisch zijn er geen banden. De JBS haalde deze operatie zelf aan als bewijs van haar aversie van de KKK: ze hielp immers om KKK'ers veroordeeld te krijgen!

 
At 20/8/08 17:02, Anonymous Anoniem said...

'neoconservatieven en andere oud-marxisten' helemaal akkoord, en precies tegen die twee is Ron Paul,de derde en goede weg: libertair liberaal en niet op oorlog gericht, wel op een gezonde ekonomie zonder leningen van vijandige communistische naties(China).Maar het systeem laat ongelukkig niet toe dat Ron Paul wint. Hij krijgt bijna geen media-aandacht, het mag al een wonder heten dat hij zonder al die tamtam toch bekendheid geniet.

Guy

 
At 20/8/08 18:04, Anonymous Anoniem said...

Vincent, zijn alle 'oud-marxisten' per definitie slecht? Ik dacht dat ook helden van jou als Boudewijn Bouckaert of Jean Gol hun sporen eerst bij extreemlinks verdiend hadden.

 
At 20/8/08 18:18, Blogger Vincent De Roeck said...

Lang geleden dat de AP nog een uitgebreid artikel aan Ron Paul wijdde. Hun conclusie is waarschijnlijk vreemd om horen, maar de feiten zijn er. 8% van Ron Paul-aanhangers zou op Obama stemmen en 6% op McCain, de rest zou ofwel niet gaan stemmen, ofwel op derdepartijen stemmen.

En dan nog iets anders: vandaag bleek dat Joe Lieberman, de "independent democratic" senator van Connecticut en de runningmate van Al Gore in 2000, een rede mag geven op de GOP-conventie. Sommigen blijven geloven dat Lieberman misschien zelfs de VP van McCain zou kunnen worden. Afwachten. Zou vreemd zijn. In 8 jaar tijd twee keer VP zijn, één keer voor een Democraat en één keer voor een Republikein.

Moest ik McCain zijn, puur uit tactisch oogpunt, ik zou voor Colin Powell kiezen. En ook Obama moet deze week stilaan kleur bekennen. Wordt het een vrouw (Kathleen Sebelius?) of een man (Joe Biden?), wie zal het zeggen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>